Koneet ja laitteet

Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain valtuutettu sähköliikkeen asentaja. Asukkaan tulee itse vaihtaa lamput ja palaneet sulakkeet. Kylpyhuoneen pistorasiat ja useimmat keittiön pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Kytke niihin vain maadoitettu tai suojaeristetty pistotulppa. Kylpyhuoneen pistorasiaa ei saa käyttää suihkun tai kylvyn aikana.

Kosteissa ja ulkotiloissa saa käyttää vain niihin hyväksyttyjä sähkölaitteita. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettujen joulukuusenkynttilöiden käyttö parvekkeella on kielletty.

Liesi ja uuni on puhdistettava säännöllisesti, jotta ne toimivat tehokkaasti. Jää- ja pakastinkaapit sulatetaan säännöllisesti.

Kylmäkalusteet ja liesi tulisi vetää vähintään kaksi kertaa vuodessa pois paikoiltaan ja puhdistaa taustat huolellisesti.

Lämmitys

Taloissa, joissa on vesikeskuslämmitys, on termostaattiset patteriventtiilit perussäädetty määrättyyn asentoon. Termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Pattereiden pintalämpötila vaihtelee termostaattisäädöistä johtuen.

Huoneen lämpötilaa voi muuttaa patteriventtiilin säätönupilla. Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 C tai nousee yli +23 C, eikä tilanteen korjaus onnistu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta ilmoitettava kiinteistönhoitajalle. Asukas ei saa muuttaa patteriventtiilien esiasetusarvoja, eikä irrottaa patteritermostaatteja.

Sopiva huonelämpötila on tutkimusten mukaan noin +20-21 C. Parhaan yöunen saa vähän viileämmässä, noin +19 C lämpötilassa. Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa noin 5 %.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatti katkaisee huoneen lämmityksen ja huone viilenee. Päinvastoin käy, jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa. Kun tuuletusikkuna pidetään kylmänä vuodenaikana pitkään auki, termostaatti jäähtyy ja patteri kuumenee liikaa, joka tuhlaa energiaa ja kuivaa huoneilmaa liiaksi. Tämä lisää asumiskustannuksia ja vaikuttaa asumisterveyttä heikentävästi.

Ilmanvaihto

Muista ilmastoinnista seuraavat ohjeet:

Ilmastointikojetta ei saa kytkeä koskaan kokonaan pois päältä (huoneistot, joissa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokoje).

1-tehoa käytetään vain silloin, kun asunto on tyhjillään.

2- ja 3-teho ovat normaalit käyttöasennot.

4-tehoa on käytettävä, kun laitetaan ruokaa, käydään suihkussa, saunassa tai kuivatetaan pyykkiä sisällä.

Muista lukea liesikuvun käyttöohjeet myös keittiökaapin ovesta.

Muista pestä keittiön liesikuvun rasvasuodatin aina, kun se on likainen.

Rasvasuodattimen takana oleva venttiili sekä kylpyhuoneen, WC:n ja vaatehuoneen venttiilit on pestävä noin kahden kuukauden välein. Venttiilit voi irrottaa pesua varten kiertämällä kehikkoa noin ¼ kierrosta vastapäivään. Pesun voi suorittaa esim. astianpesuainetta ja harjaa käyttäen. Pesun jälkeen kuivattu venttiili asennetaan paikoilleen. Muista, että venttiilin rakoarvoa ei saa muuttaa, säätö on tehty niin, että asunnosta poistuu oikea määrä ilmaa. Mikäli rakoarvoa muutetaan, ilmanvaihdon toimivuus häiriintyy.

Raitisilmaventtiilien pöly tulee poistaa imurin pehmeällä suulakkeella tai kuivalla harjalla.

Anna kylpyhuoneen kuivua välillä perusteellisesti ja tarkkaile, että kylpyhuoneen käyttövesipatteri lämpenee.

Pese kylpyhuoneen seinät, katto ja lattia tarvittaessa. Jos kattoon kerääntyy ruskeita pilkkuja, ne ovat yleensä kattoon tiivistyneen vesipisaran jälkiä ja lähtevät pois puhdistamalla.

Lyhyt ristivetotuuletus on paras tapa saada huoneet raikkaiksi. Ikkunoita ei saa jättää auki koko päiväksi!

Mikäli asuntosi kosteissa tiloissa (kylpyhuone, WC ja sauna) on ikkuna, älä jätä sitä pitkäksi aikaa auki kylmällä tai kostealla säällä, koska se lisää sisäilman kosteutta aiheuttaen rakenteiden vaurioitumista.

Isot pyykkimäärät on kuivatettava kuivaushuoneessa tai ulkona. Näin säästät kylpyhuonettasi liian suurilta kosteuspitoisuuksilta.

Poistoilmakanavistoon liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa huoneistoon jälkikäteen.
Aktiivihiilisuodattimella varustettu ilmaa kierrättävän liesituulettimen saa asentaa lieden päälle, mutta ei kytkeä poistoilmakanavaan.

Poistoilmaventtiilit toimivat tehokkaimmin, kun keittiön ikkunat pidetään kiinni. Hetkellisesti voit avata ikkunan jossakin muussa huoneessa tehostetun raitisilman saamiseksi.

Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea, koska ne ovat osa koko kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmää.

Astianpesukone

Vuokralaisen on tehtävä sopimus astianpesukoneen asentamisesta huoneistoon.

Klikkaa linkkiä ja täytä lomake.

Pyykinpesukone

Pesukoneiden asennuskustannuksista vastaa asukas. Jos asunnossa ei ole pyykinpesukoneen liitäntävalmiutta, täytyy työ teettää LVI-asentajalla. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen tulee olla paineenkestäviä. Pesukonehanan yhteydessä on aina oltava takaiskuventtiili (imusuoja), mikäli sitä ei ole jo pesukoneessa. Säilytä LVI-asentajan asennustodistus mahdollisen vesivahingon varalta, Virheellisesti suoritetun pesukoneliitännän aiheuttamista vuotovaurioista vastaa asukas kustannuksellaan. Vakuutus ei korvaa virhellisestä asennuksesta johtuvia kustannuksia.

Kun pyykinpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Älä koskaan jätä pesukonetta tms. päälle lähtiessäsi pois kotoa.

Hanat ja viemärit

Vuotavasta hanasta tai jatkuvasti vuotavasta WC-säiliöstä on välittömästi ilmoitettava kiinteistönhoitajalle.

Viemäriin ei saa huuhtoa kinkkurasvoja, ruoanjätteitä tai kahvinporoja. WC-viemäriin ei saa heittää siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa tai mitään esineitä, koska seurauksena on usein viemärin tukkeutuminen.

Asukkaan tulee puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivot. Jos asunnossa tuntuu viemärin haju, saattaa syynä olla lattiakaivon kuivuminen. Hajulukko saadaan toimimaan laskemalla vettä viemäriin.

Kiuas

Käytä saunomis- ja kuivatusaikana ilmastointia maksimiasennossa, mikäli huoneistossa on huoneistokohtainen poistoilmakoje.

Pidä kiuas päällä vielä noin 20 minuuttia käytön jälkeen saunatilojen kuivumisen tehostamiseksi. Tuuleta sauna hyvin käytön jälkeen.

Pese lauteet säännöllisesti emäksisellä puhdistusaineella harjan kanssa kaikilta pinnoilta, huuhtele ja kuivata sauna lämmittämällä.

Kiuaskivien vaihto kuuluu asiakkaalle. Kiuaskivet toimittaa vuokranantaja.

Kylpyhuone

Kylpyhuone on kosteusvaurioille arin huonetila. Jatkuva kosteus luo otolliset olosuhteet kosteusvaurioille. Suihkun jälkeen kannattaa vesi poistaa lattialta kuivainlastalla ja jättää ovi raolleen kuivumisen nopeuttamiseksi. Suihkuverho on pestävä säännöllisesti lämpimällä vedellä, puhdistusaineella ja harjalla. Suihku- ja pesutilan seinät ja lattia on syytä pestä pesuaineella parin viikon välein. Märkätiloihin ei saa asentaa kuivatiloihin tarkoitettuja kalusteita ja varusteita.

Pyykin pesu ja kuivattaminen on parasta tehdä kiinteistön sitä varten rakennetuissa tiloissa, sillä jatkuva pyykin kuivattaminen kylpyhuoneessa voi aiheuttaa huoneistoon kosteus- ja homevaurioita.