5 vinkkiä ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on monelle jännittävä hetki. Muistettavaa on paljon, mikä lisää jännitystä entisestään. Kokosimme listan, jonka avulla ensimmäiseen omaan kotiin muutto sujuu astetta sujuvammin. Tämän vinkkilistan avulla pääset tutustumaan, miten kodinetsintä helpottuu erityisesti Lahdessa – nämä vinkit tosin auttavat muuttoa millä tahansa paikkakunnalla.

 

 

1. Tutustu asuinalueisiin ennakkoon

Tulevaan kotikaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa jo reilusti etukäteen. Asuinalueiden erot, plussat ja miinukset kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Tutustuminen kannattaa aloittaa pohtimalla, mitkä asiat ovat itselle kaikkein tärkeimpiä ja mistä puolestaan voisi olla valmis joustamaan. Onko sijainti ydinkeskustassa, palveluiden keskellä tärkein vai kenties lähellä sijaitseva kirjasto? Nautitko kotiovelta avautuvista lenkkipoluista vai onko tärkeintä, että matka kampusalueelle on mahdollisimman lyhyt? Voit tutustua Lahden eri asuinalueisiin videoiden avulla sivuillamme.

Lahdesta löytyy sopivia kotikulmia moneen eri tarpeeseen ja Lahden Talojen koteja löytyy hyviltä sijainneilta eri puolelta kaupunkia. Esimerkiksi Ahtialan, Hennalan ja Pirttiharjun asuinalueilla luonto aukeaa heti kotiovelta. Paavolassa ja Keskustan alueella puolestaan pääsee nauttimaan palveluiden läheisyydestä ja keskustaelämän helppoudesta.

Jos taas kaipaat rantamaisemiin, kannattaa tutustua Lahden Talojen koteihin Jalkarannassa, Kartanossa tai Möysässä. Loistavia kulkuyhteyksiä arvostaville oikea osoite löytyy Asemantaustasta ja aktiiviselle liikkujalle puolestaan Launeelta. Hollolan ja Nastolaan alueet tarjoavat puolestaan kylämäistä tunnelmaa ja rauhoittavia metsämaisemia.

 

Opiskelijoille on Lahden Taloilla tarjolla niin yksiöitä, kaksioita kuin kimppakotejakin. Laatikkotehtaankadun kodit sijaitsevat vain kivenheiton päässä kampusalueelta.

2. Valitse asunto – ja asumismuoto!

Kun suosikkiasuinalueet ovat selvillä, on aika etsiä mieluisa asunto. Lahden Taloilla on yli 7 000 kotia, joiden joukosta löytyy takuulla jokaiseen elämäntilanteeseen sopivia vaihtoehtoja. Ensimmäiseksi asunnon valinnassa kannattaa pohtia asumismuotoa: olisiko mieluisin vaihtoehto sujuva kerrostaloasuminen vai kaipaatko sittenkin omaa rauhaa rivitalo- tai luhtitalokodissa?

Lahden Taloilla opiskelijoiden eritystarpeet ja -toiveet on otettu erityisen hyvin huomioon. Esimerkiksi Svinhufvudinkadun puurakenteisen opiskelijatalon kaikki asunnot ovat mukavan kokoisia yksiöitä ja kodeissa on panostettu laadukkaisiin, kestäviin ja ajattomiin materiaaleihin. Lisäksi kerrostalosta löytyy monitoimitiloja yhteiseen ajanviettoon ja asukkaiden kohtaamiseen. Opiskelijoille on myös tarjolla kimppa-asuntoja, joissa opiskeluarjen lisäksi pääsee jakamaan myös kodin kavereiden kanssa.

 

Lahden Taloilla vuokraan sisältyy nettiyhteys.

3. Muista sopimukset

Muista päivittää uuteen osoitteeseesi sähkösopimus, vakuutukset ja tee muuttoilmoitus. Muutto on hyvä hetki myös kilpailuttaa sopimuksia, joten sopimusten tutkailu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista muuttopäivää. Lahden Talojen asukkaana vuokraasi sisältyy ilmainen nettiyhteys, eli verkko pelaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Lahden Talojen asukkailla on käytössään monia asukkaan etuja. Lahden Taloilta voi esimerkiksi saada kodin ilman vakuusmaksua, mikä varmasti tuo helpotusta monen budjettiin.

Asukkaiden käytössä on myös ekologisia, täyssähköisiä yhteiskäyttöautoja, joita voi varata helposti ja edullisesti käyttöön esimerkiksi kauppareissua tai pidempää päiväretkeä varten.

 

Lahden Talojen asukkaat saavat sisustaa kotinsa ilmaisen sisustuspakin avulla, joka sisältää erilaisia tapetteja ja maaleja.

4. Tee kodista omasi

Kun oikea asunto on löytynyt ja vuokrasopimus tehty, on aika tehdä kodista oman näköinen. Erilaiset persoonalliset valinnat, esineet, kirpparilöydöt, värien ja kuosien käyttö sisustuksessa tuovat asukkaiden persoonaa esiin ja ovat myös trendikkäitä.

Kodin pitää tuntua kodilta – siksi Lahden Talot tarjoaa asukkaidensa käyttöön ilmaisen sisustuspakin, jonka avulla kotiin saa tuotua omaa persoonallista otetta pienen pintaremontin keinoin. Sisustuspakki sisältää laajan valikoiman erilaisia maaleja ja tapetteja, joiden avulla kodin pinnat muovautuvat näppärästi omien mieltymysten mukaiseksi.

Kodissa pitää olla myös hyvä tunnelma. Lahden Talot haluaa lisätä asumismukavuutta panostamalla asumisen laatuun, mikä näkyy esimerkiksi uudiskohteiden materiaalivalinnoissa – avarat ja toimivat pohjaratkaisut, vinyylilankkulattiat sekä keittiön laminaattitasot tuovat mukavuutta jokapäiväiseen arkeen. Lisäksi uudiskohteiden asunnoista löytyy niin induktioliesi kuin astianpesukonekin ja yhteisessä käytössä olevat pesu- ja kuivaushuoneet. Uudistuotannon ohella myös vanhempia kohteita uudistetaan Lahden Taloilla säännöllisesti. Perusparannuskohteissa asuntojen kaikki pinnat uusitaan ja varustetaso nostetaan uudiskohteiden tasolle.

 

Uuteen kotikaupunkiin voi tutustua vaikkapa pyöräillen.

5. Ota kotikulmat haltuun

Kun muutto on vihdoin suoritettu, on aika ottaa uudet kotikulmat haltuun! Tutustuminen kannattaa aloittaa omasta naapurustosta, sillä hyvät naapurisuhteet tekevät asumisesta usein vieläkin mukavampaa. Lahden Taloilla on lähes 60 asukastoimikuntaa, jotka pitävät huolta oman talon asioista ja esittävät myös kehitysideoita, kuten istutuksia, pihakalusteita tai uusia toimintoja asukkaiden yhteiskäytössä oleviin kerhotiloihin. Lisäksi toimikunnat järjestävät asukkaille yhteisiä tapahtumia.

Myös omaan pihapiiriin ja sen mahdollisuuksiin kannattaa tutustua huolella. Lahden Talojen asukkaat ovat päässet jo useana kesänä kokeilemaan kaupunkiviljelyä asuintalojen pihalle tuotujen istutuslaatikoiden avulla. Lahden Talot järjestää tänäkin kesänä asukkailleen istutustarpeet ja -välineet erilaisten kasvien kasvattamiseen.

Pyöräily tai skuuttailu on mitä mainion tapa tutustua kodin lähialueisiin. Nappaa alle Lahden kaupunkipyörä Mankeli tai sujahda kaduille omalla kiiturilla ja pääset hetkessä kartalle lähialueen palveluista, lähikaupoista, metsäpoluista ja parhaista piknik-paikoista!

 

Katso opiskelijakotimme ja hae asuntoa!

 

 

Uutiset