Koneet ja laitteet

Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain valtuutettu sähköliikkeen asentaja. Kylpyhuoneen pistorasiat ja useimmat keittiön pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Kytke niihin vain maadoitettu tai suojaeristetty pistotulppa. Kylpyhuoneen pistorasiaa ei saa käyttää suihkun tai kylvyn aikana.

Kosteissa ja ulkotiloissa saa käyttää vain niihin hyväksyttyjä sähkölaitteita. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettujen joulukuusenkynttilöiden käyttö parvekkeella on kielletty.

Muista nämä asiat sähkölaitteiden huollossa:

1

Puhdista liesi ja uuni säännöllisesti.

2

Vedä kylmäkalusteet ja liesi pois paikoiltaan pari kertaa vuodessa ja puhdista taustat huolellisesti.

3

Sulata ja puhdista jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.

4

Vaihda lamput ja palaneet sulakkeet.

Astianpesukoneen asennus

Sopimus astianpesukoneen asentamisesta on allekirjoitettu vuokrasopimuksesi yhteydessä. Jos olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen ennen 22.6.2021 tulee sinun tehdä erillinen sopimus astianpesukoneen asentamisesta huoneistoon. Sopimuksen astianpesukoneen asentamisesta voit tehdä alla olevasta.

Muista myös nämä asiat astianpesukoneen asentamisessa ja käytössä:

 1. Astianpesukoneen alle pitää aina asentaa vuotoallas.
 2. Kun pyykinpesukone tai astianpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon.
 3. Älä koskaan jätä pesukonetta tai muuta laitetta päälle lähtiessäsi pois asunnosta.

Lämmitys

Taloissa, joissa on vesikeskuslämmitys, on termostaattiset patteriventtiilit perussäädetty määrättyyn asentoon. Termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Pattereiden pintalämpötila vaihtelee termostaattisäädöistä johtuen.

Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 C tai nousee yli +23 C, eikä tilanteen korjaus onnistu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta ilmoitettava kiinteistönhoitajalle. Asukas ei saa muuttaa patteriventtiilien esiasetusarvoja, eikä irrottaa patteritermostaatteja.

Sopiva huonelämpötila on 21 astetta.

Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa noin 5 %.

Uni maistuu makeimmalta 19 asteessa.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatti katkaisee huoneen lämmityksen ja huone viilenee.  Päinvastoin käy, jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa. Kun tuuletusikkuna pidetään kylmänä vuodenaikana pitkään auki, termostaatti jäähtyy ja patteri kuumenee liikaa, joka tuhlaa energiaa ja kuivaa huoneilmaa liiaksi. Tämä lisää asumiskustannuksia ja vaikuttaa asumisterveyttä heikentävästi.

”Huoneen lämpötilaa voi muuttaa patteriventtiilin säätönupilla.”


Ilmanvaihto

Liesituuletin

Monissa asunnoissamme on koneellinen ilmanvaihto. Muistathan, että ilmastointikonetta ei saa kytkeä koskaan kokonaan pois päältä. Liesikuvun käyttöohjeet löydät keittiökaapin ovesta. Rasvasuodattimen voit pestä myös astianpesukoneessa.

Liesituulettimen huolto

Liesikuvun käyttöohjeet löydät keittiökaapin ovesta. Rasvasuodattimen voit pestä myös astianpesukoneessa.

Näin käytät ilmastointilaitetta oikein:

1

1-tehoa käytetään vain silloin, kun asunto on tyhjillään.

2

4-tehoa on käytettävä, kun laitetaan ruokaa, käydään suihkussa, saunassa tai kuivatetaan pyykkiä sisällä.

3

2- ja 3-teho ovat normaalit käyttöasennot.

Näin peset liesituulettimen rasvansuodattimen

Pese liesituulettimen rasvasuodatin aina kun se on likainen tai noin kahden kuukauden välein.

 1. Vapauta rasvansuodatin liesikuvusta. Joidenkin liesituulettimien alalevyssä on pikakiinnittimet, jotka kierretään auki. Joissakin liesituulettimissa rasvansuodattimen etureunassa on liipaisin, jota painamalla suodatin vapautuu paikoiltaan.
 2. Irrota rasvansuodatin paikoiltaan.
 3. Pese rasvansuodatin lämpimällä vedellä ja pesuaineella joko käsin harjaa käyttäen tai astianpesukoneessa. Kuivata suodatin hyvin, ennen kuin asetat sen takaisin paikoilleen.

Venttiilien huoltaminen

Rasvasuodattimen takana oleva venttiili sekä kylpyhuoneen, WC:n ja vaatehuoneen venttiilit on pestävä noin kahden kuukauden välein.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilit:

 1. Ota kiinni venttiilin ulkoreunasta eli kaulusosasta, kierrä vastapäivään ja vedä venttiili pois paikoiltaan.
 2. Pese venttiili sekä sisä- että ulkopuolelta harjalla vettä ja pesuainetta käyttäen. Keskellä olevan säätöosan ja kauluksen väliin jäävä rako on pidettävä puhtaana, sillä se vaikuttaa venttiilin poistotehoon. Kuivata venttiili.
 3. Paina venttiili takasin paikoilleen ja kierrä kaulusosasta myötäpäivään.

Muista, että venttiilin rakoarvoa ei saa muuttaa, säätö on tehty niin, että asunnosta poistuu oikea määrä ilmaa. Mikäli rakoarvoa muutetaan, ilmanvaihdon toimivuus häiriintyy.

”Raitisilmaventtiilien pöly poistetaan joko imurin pehmeällä suulakkeella tai kuivalla harjalla.”

Poistoilmakanavistoon liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa huoneistoon jälkikäteen. Aktiivihiilisuodattimella varustettu ilmaa kierrättävän liesituulettimen saa asentaa lieden päälle, mutta ei kytkeä poistoilmakanavaan.

"Muistathan, että korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea, koska ne ovat osa koko kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmää."


Muista myös nämä ilmanvaihdossa ja siivouksessa:


Kylpyhuone

 • Suihkun jälkeen vesi kannattaa poistaa lattialta kuivainlastalla ja jättää ovi raolleen kuivumisen nopeuttamiseksi.
 • Anna kylpyhuoneen kuivua välillä perusteellisesti ja tarkkaile, että kylpyhuoneen käyttövesipatteri lämpenee.
 • Pese kylpyhuoneen seinät, katto ja lattia tarvittaessa. Jos kattoon kerääntyy ruskeita pilkkuja, ne ovat yleensä kattoon tiivistyneen vesipisaran jälkiä ja lähtevät pois puhdistamalla.
 • Suihkuverho on pestävä säännöllisesti lämpimällä vedellä, puhdistusaineella ja harjalla.
 • Isot pyykkimäärät on kuivatettava kuivaushuoneessa tai ulkona. Näin säästät kylpyhuonettasi liian suurilta kosteuspitoisuuksilta.

Muistathan, ettei märkätiloihin saa asentaa kuivatiloihin tarkoitettuja kalusteita ja varusteita.


Asunnon tuuletus

 • Lyhyt ristivetotuuletus on paras tapa saada huoneet raikkaiksi. Ikkunoita ei saa jättää auki koko päiväksi.
 • Mikäli asuntosi kosteissa tiloissa (kylpyhuone, WC ja sauna) on ikkuna, älä jätä sitä pitkäksi aikaa auki kylmällä tai kostealla säällä, koska se lisää sisäilman kosteutta aiheuttaen rakenteiden vaurioitumista.
 • Poistoilmaventtiilit toimivat tehokkaimmin, kun keittiön ikkunat pidetään kiinni. Hetkellisesti voit avata ikkunan jossakin muussa huoneessa tehostetun raitisilman saamiseksi.

Pyykinpesukone

Pesukoneiden asennuskustannuksista vastaa asukas. Jos asunnossa ei ole pyykinpesukoneen liitäntävalmiutta, täytyy työ teettää LVI-asentajalla. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen tulee olla paineenkestäviä. Pesukonehanan yhteydessä on aina oltava takaiskuventtiili (imusuoja), mikäli sitä ei ole jo pesukoneessa. Säilytä LVI-asentajan asennustodistus mahdollisen vesivahingon varalta.

Kun pyykinpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Älä koskaan jätä pesukonetta tms. päälle lähtiessäsi pois kotoa.

”Virheellisesti suoritetun pesukoneliitännän aiheuttamista vuotovaurioista vastaa asukas. Vakuutus ei korvaa virheellisestä asennuksesta johtuvia kustannuksia.”

Kun pyykinpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Älä koskaan jätä pesukonetta tms. päälle lähtiessäsi pois kotoa.


Hanat ja viemärit

Vuotavasta hanasta tai jatkuvasti vuotavasta WC-säiliöstä on välittömästi ilmoitettava kiinteistönhoitajalle.

Muista nämä asiat kotisi viemäristä:

 1. Viemäriin ei saa huuhtoa kinkkurasvoja, ruoanjätteitä tai kahvinporoja. WC-viemäriin ei saa heittää siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa tai mitään esineitä, koska seurauksena on usein viemärin tukkeutuminen.
 2. Asukkaan tulee puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivot.
 3. Jos asunnossa tuntuu viemärin haju, saattaa syynä olla lattiakaivon kuivuminen. Hajulukko saadaan toimimaan laskemalla vettä viemäriin.

 


Kiuas

Käytä saunomis- ja kuivatusaikana ilmastointia maksimiasennossa, mikäli huoneistossa on huoneistokohtainen poistoilmakoje.

Näin saunasi säilyy huippukunnossa:

 1. Pidä kiuas päällä vielä noin 20 minuuttia käytön jälkeen saunatilojen kuivumisen tehostamiseksi. Tuuleta sauna hyvin käytön jälkeen.
 2. Pese lauteet säännöllisesti emäksisellä puhdistusaineella harjan kanssa kaikilta pinnoilta, huuhtele ja kuivata sauna lämmittämällä.

Kiuaskivien vaihto kuuluu asukkaalle. Vuokranantaja toimittaa kiuaskivet.

Kiuaskivien vaihto väli on noin 1−3 vuotta.

Vaihda kivet viimeistään silloin, kun kivet alkavat haalistua ja murentua.