Kotoilijamme kertoo: Arjen helpot teot sähkön- ja vedenkulutuksen minimointiin

Me Lahden Taloilla haluamme kannustaa asukkaitamme kestäviin arjen valintoihin – olemme keränneet yhdessä Kotoilijamme Riston kanssa muutaman vinkin, miten sinäkin voit pienentää sähkölaskuasi ja elää ekologisemmin. 

Energiatehokkuudesta hyötyvät niin asukkaat kuin ympäristökin, sillä energiatehokas rakennus pienentää sähkön- ja lämmönkulutusta ja hillitsee asumisen ilmastovaikutuksia. 

Kotoilijamme Riston opit kestävään arkeen tulevat jo lapsuudesta – hän kertoo, miten kuka tahansa voi omassa arjessaan pienentää sähkön- ja vedenkulutustaan. 

Lahden Talojen Kotoilija Risto Adidaksen verkkatakissa sauvakävelyllä, nojaa puuhun ja katsoo yläoikealle tyytyväisenä.

Pienillä teoilla suuria vaikutuksia 

Suurimpia arjen energiasyöppöjä ovat sauna ja lämmin vesi sekä sähkölaitteet. Vettä kuluu huomaamatta erityisesti pitkien suihkuhetkien aikana ja kuumina kesäpäivinä. Tässä muutama vinkki Kotoilijaltamme, joita voit hyödyntää omassa arjessasi: 

 1. Lyhennä suihkuhetkiä
  Suihkuhetken lyhentäminen minuutilla säästää yli 4000 litraa vettä vuodessa viileämmällä vedellä peseytyminen säästää myös sähköä ja virkistää.
 2. Sulata pakasti ja syö samalla pakastetut ateriat
  Kun pakastimen tai jääkaapin reunoille alkaa kertyä jäätä, ne ovat joko liian kylmiä tai on aika sulattaa ne. Sulatuksen voi tehdä talvella tai vaikka ennen reissuun lähtöä – samalla voi syödä pakastimeen säilötyt ruuat pois ja säästää ruokaostoksissa.
 3. Sammuta sähkölaitteet
  Sähkölaitteet olisi hyvä sammuttaa aina, kun niitä ei käytä. Huomioi, että televisio ja tietokone kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.
 4. Pese täysiä koneellisia
  Astianpesukone ja pyykkikone kannattaa laittaa päälle vain täysinä ja pesemisessä kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan eko-ohjelmaa.
 5. Valmista kerralla isompi annos
  Ruokaa laittaessa sähkönkulutusta voi vähentää esimerkiksi valmistamalla kerralla isompia annoksia. Menuun voi tuoda vaihtelua valmistamalla ruokia, joita ei tarvitse lämmittää.– Salaatit ja täytetyt voileivät valmistuvat helposti ja nopeasti. Jos maut alkavat kyllästyttää, lisää ruokiin uutta makua erilaisilla lisukkeilla, Risto huomioi.
 6. Vähennä pullovettä – tee itse makuvesiä
  Makuvedet tuovat vaihtelua ja maistuvat hyvältä. Kun vesi on pullotettuna jääkaapissa, ei janon yllättäessä tarvitse valuttaa vettä hanasta. 

  – Meillä on täällä Suomessa niin hyvää vettä, ettei sitä kannata kaupasta kotiin kantaa, Risto toteaa iloisesti. 

 

Kestävä ja energiaa säästävä arki on käytännössä hyvin helppoa toteuttaa – pienillä toimenpiteillä voit saada valtavat säästöt aikaan.  

– Näitä neuvoja olen jakanut omille lapsillenikin. Aina sitä tulee mietittyä, miten voisi omalta osaltaan rakentaa tästä elämästä mahdollisimman kestävää, Risto kertoo. 

Lahden Talot on koonnut sivuilleen MiniMointi-vinkkejä energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen sekä jätteiden lajitteluun. Käy lukemassa vinkit täältä. 

 

 

Vanha mies

Risto on Lahden Talojen Kotoilija, joka kertoo, millaista on asua Lahden Talojen kodissa.