Valitsimme Lahden kauneimmat kadut

Kauneimpia katuja yhdistää se, että kaikissa niissä on jotain omaleimaisen kaunista ja tyypillisen lahtelaista. Katso listasta onko sinun kotikatusi päässyt tällä kertaa kauneimpien joukkoon!

Lahti tarjoilee monipuolista asumista niin keskustavilinästä syttyville kuin luonnonrauhaa rakastaville. Lahden monipuoliset asuinympäristöt ovat myös monella tavalla kauniita – luonnon muovaamia, kauniisti rakennettuja tai historiallisesti merkittäviä. Sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä ja me katsoimme, että juuri nämä, osittain piilotetut helmet, ansaitsevat tulla nimetyiksi Lahden kauneimmiksi!

 

Yksi Borupinraitin tunnistettavimmista rakennuksista on Lahden Talojen opiskelijatalo.

Borupinraitti

Ankkurin arvostelulla asuinalueella sijaitseva Borupinraitti on yksi Lahden kauneimmista kaduista. Borupinraitin varrelta voi ihastella Lahden ikonisia rakennuksia ja maisemia: yksi Lahden näyttävimmistä rakennuksista on punatiilinen Sibeliustalo, jonka naapurissa on myös Lahden Talojen uniikki kaarevapiirteinen opiskelijatalo. Borupinraittia reunustaa mukava puistoalue, josta avautuu rauhoittava Vesijärven rantamaisema. Borupinraitti päättyy Vesijärven rantaviivaan Piano Paviljongin komean terassialueen viereen. Matkaa voi jatkaa vielä muutaman metrin veden päällä hauskaa ympyränmuotoista laituria pitkin.

Uudenpellonkadun naapurissa sijaitsevassa arboretumissa on yli 350 eri kasvilajia.

Uudenpellonkatu

Uudenpellonkatu Asemantaustassa on yksi Lahden kätketyistä aarteista. Tämä katu vain paranee tulevaisuudessa, kun vieressä sijaitsevan kirsikkapuiston puut kasvavat entistä suuremmiksi ja komeammiksi. Jo nyt 55 vaaleanpunakukkaista kirsikkapuiston puuta luovat alueelle keväisin taianomaista tunnelmaa. Eikä vain kirsikkapuut, sillä Uudenpellonkadun toisesta päästä alkava arboretumalue ihastuttaa kukkien väriloistolla ja tuoksuilla koko kesän. Arboretumista löytyy kymmeniä erilaisia ruusulajikkeita, pensasmustikoita ja päärynäpuita – yhteensä yli 350 erilaista kasvia tutkittavaksi! Uudenpellonkadulta löytyy myös Lahden Talojen nollaenergiatalo, jonka kodit on suunnattu senioriasukkaille.

Laatikkotehtaankadun varrella sijaitsevan opiskelijatalon värikkäät parvekkeet ilahduttavat ohikulkijoita.

Laatikkotehtaankatu

Lahden tiedepuiston ja Niemen kampusalueen keskellä kulkeva Laatikkotehtaankatu on täynnä elämää! Sadat opiskelijat kulkevat pitkin Laatikkotehtaankatua yliopistokampuksen ovista sisään. Kävelypolku tunnetaan nimellä Kampusraitti ja sitä pitkin kulkiessa voi nähdä jo kaukaa Lahden Talojen opiskelijatalon värikkäät parvekkeet, jotka nostattavat välittömästi hymyn huulille leikkisyydellään. Aiemmin puuteollisuuden käytössä olleen alueen poikki kulkee edelleen vanhoja rautateitä, jotka muistuttavat Niemen alueen historiasta.

Aurinkolantiellä asutaan Salpausselän harjun laella, komeassa mäntymaastossa ja jugendlinnan naapurissa.

Aurinkolantie

Villähteellä Lahden Nastolassa sijaitseva Aurinkolantie on täynnä maalaisromantiikkaa. Aurinkolantien maamerkki on aikoinaan parantolaksi ja tuberkuloosisairaalaksi rakennettu Aurinkolinna, joka on äänestetty useasti yhdeksi koko Lahden kauneimmista rakennuksista. Salpausselän harjun päällä kulkevaa Aurinkolantietä reunustaa komea mäntymetsä. Aurinkolantiellä on harvinaisen rauhallinen tunnelma – aluetta voisi kuvata maalaisidylliksi, jossa kuitenkin kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä. Kylämäiseen maisemaan sulautuu myös Lahden Talojen sympaattinen kuuden asunnon rivitalo Aurinkolantiellä.

Ihastuttava Väinö Hovilan puistotie kirkkopuistossa on Lahden kauneimpia katuja.

Väinö Hovilan puistotie

Lahden keskustassa Alvar Aallon suunnitteleman Ristinkirkon puistikossa sijaitseva kävelykatu on yksi Lahden kauneimmista vehreytensä ja viihtyisyytensä vuoksi. Kauniit vanhat lehmukset luovat kehyksen hiekkatien ylle ja kukkulan päällä seisova jylhä kirkko on yksi Alvar Aallon tunnetuimmista rakennuksista Suomessa. Kävelytien toisella puolella punatiilisessä vanhassa rakennuksessa sijaitsee visuaalisten taiteiden museo Malva. Vain muutaman korttelin päässä kirkkopuistosta sijaitsee myös Lahden Talojen opiskelijatalo Vapaudenkadulla.

Svinhufvudinkadulla pääsee ihailemaan Lahden ikonisimpia maisemia – hyppyrimäkiä ja Teivaan satamaa.

Svinhufvudinkatu

Svinhufvudinkatu on niin tunnistettavasti Lahtea, että se on lähes koko kaupunki pienoiskoossa. Lahden hyppyrimäet ovat lahtelaista postikorttimaisemaa, jota pääsee ihastelemaan kisapuistoa halkovalta Svinhufvudinkadulta. Aivan kadun eteläpäässä puolestaan kohoaa Radiomäki ja kauas erottuvat radiomastot. Pohjoispäässä puolestaan on yksi Lahden suosituimmista ulkoilu- ja tapaamispaikoista, nimittäin Teivaan satama-alue ja Pikku-Vesku kuuluisine Vesiurkuineen. Pikku-Vesijärven kiertävää lenkkipolkua pitkin pääsee reippailemaan pitkälle Ankkurin alueelle Vesijärven rantaviivassa ja toiseen suuntaan kohti Jalkarantaa, aina Messilään asti. Svinhufvudinkadulta löytyy myös kaunista ja vastuullista rakentamista, mitä edustaa kaksi Lahden Talojen puukerrostaloa kadun varrella. Puukerrostalojen julkisivua koristaa kaunis kiviaiheista koostuva veistossommitelma.

Kuriirinkadusta kauniin tekee alueen rauhallinen tunnelma ja vieressä sijaitsevan kasarmialueen historia.

Kuriirinkatu

Metsä-Hennalan pientaloalueella mutkitteleva Kuriirinkatu on rauhallinen ja turvallinen asuinkatu – ja samalla myös yksi kauneimmista lahtelaisista kaduista. Metsä-Hennalan alueella on monia suomalaisia miellyttäviä maisemia: on tuttua vehreää metsää, syksyllä kultaisena hohtavaa peltoa, hyvin pidettyjä omakotitaloja, joiden pihoilta kuuluu leikkivien lasten ääniä. Hennalan alue on myös historiallisesti merkittävä, sillä siellä sijaitsi vuoteen 2014 asti Lahden varuskunta. Punatiilinen kasarmialue ja komeat rakennukset, kuten Lahden Upseerikerho ovat edelleen alueen maamerkkejä ja suosittuja ulkoilupaikkoja.

Mukkulan Kartanon tammipuiden katveeseen johdattaa vehreä Ritaniemenkatu.

Ritaniemenkatu

Mukkalan Kartanon komeisiin maisemiin päättyvä Ritaniemenkatu on etenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden suosiossa, sillä hyvät kevyenliikenteenväylät autotien molemmin puolin tekevät liikkumisesta vaivatonta.  Mukkalan kartanopuisto on monen suosikkipaikka kesällä, sillä tammipuiden katveessa viettää mieluusti piknik-hetkiä ja pulahtaa samalla uimaan hiekkarannalta. Ritaniemenkadun varrelta löytyy paljon kerrostaloja, joiden piha-alueet ovat mukavan vehreitä ja metsäpoluille pääsee sujahtamaan helposti. Myös tärkeät palvelut, kun lähikauppa ja kirjasto löytyvät tämän tien varrelta, mikä tekee elämästä helpompaa ja arjesta sujuvampaa. Myös Lahden Talojen koteja löytyy Mukkulasta esimerkiksi Ritaniemenkadulta, Mastokadulta ja Pilkotunmäenkadulta.

 

Tutustu tarkemmin asuinalueisiimme!

 

 

 

 

Uutiset