Siirry sisältöön

Takaisin

Lahden parhaat retkikohteet – ja vinkit retkiin, ihan vaan kotona

Lahdessa on monia mahtavia luontopolkuja, lähimetsiä ja rantamaisemia. Ja mikä parasta, niitä löytyy myös aivan asutusalueiden ja Lahden Talojen kotien läheltä. Kokosimme listaan Lahden parhaat syysretkikohteet, joita löytyy myös aivan keskustan tuntumasta ja bussikyydin päästä.

Luontoon keskustan tuntumassa

Syysretkiä varten ei tarvitse lähteä kauas, sillä mukavia retkikohteita löytyy myös aivan keskustan tuntumasta. Esimerkiksi Radiomäelle kipuaminen on hieno elämys, sillä etelärinteelle rakennetulta näköalapaikalta avautuu komeat näkymät kohti Launetta ja Renkomäkeä. Samalla voi käydä piipahtamassa Radio- ja TV-museossa.

Hyppyrimäkien takana, Salpausselän maastoista löytyy harjujen lisäksi myös hienoja suppalampia. Häränsilmän suppalampi on omaleimainen, pyöreäreunainen lampi, jonka reunoilla kasvaa erilaisia suokasveja ja eläimiä, joita on mukava tutkia perheen pienimpien kanssa.

Satama-alue Vesijärven rantaviivassa ja Pikku-Veskun alue ovat mitä mainioimpia syysretkikohteita. Läheisessä Lanu-puistossa pääsee ihailemaan veistostaidetta ja Kariniemen puulajipuistossa puolestaan luonnon monimuotoisuutta. Matkalla voi kipaista vielä maisemaportaat ylös ja ihailla Vesijärvinäkymiä.

Lahden seudulla on loistavat puitteet pidemmillekin päiväretkille. Nappaa retkikaverit mukaan, pakkaa herkkueväät reppuun ja suuntaa vaikkapa Lapakistoon, Viuhaan tai Linnaistensuolle.

Päiväretkelle luonnonsuojelualueille

Lapakiston luonnonsuojelualue on yksi suosituimmista retkeilyalueista Lahden seudulla, eikä suotta. Lapakistosta löytyy yhteensä 23:n kilometrin verran reittejä, useita laavuja ja nuotiopaikkoja sekä upeita metsä-, suo- ja järvenrantamaisemia. Hienoja näköaloja pääsee ihailemaan esimerkiksi Pitkäjärvenvuoren huipulta.

Linnaistensuon retkeilyalueella pääsee sukeltamaan suomaisemiin vain muutaman kilometrin matkan päässä keskustasta. Suoaluetta pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä suon pinnassa mutkittelevaa pitkospuureittiä pitkin. Linnaistensuo on myös tunnetusti hyvä marja-apaja ja suon laidalta saattaa löytyä hillaa tai karpaloita matkaevääksi.

Viuhan luonnonsuojelualueella puolestaan pääsee samoilemaan keskelle ikiaikaista metsää ja hyppäämään vilvoittavalle uinnille Kaarlammin laiturilta. Myös Viuhassa matkaa taitetaan osittain pitkospuita pitkin ja talvella alueella kulkee myös hiihtolatuja.

Syysretkelle ehtii hyvin arkenakin, kun valitsee lähimetsän. Esimerkiksi Mukkulassa, Ahtialassa tai Liipolassa luontopoluille pääsee heti kotiovelta.

Luontoon lähipoluille

Pesäkallion luonnonsuojelualue on Mukkulassa ja Kilpiäisissä asuvien naapurissa. Komeat kalliot ja jyrkänteet ovat alueen tyypillistä maastoa, mutta löytyy alueelta myös rantaa – Merrasjärven uimarannalta pääsee kätevästi liittymään luontopolulle ja voi retken lopuksi vaikka hypätä uimaan.

Toinen Mukkulan ja sen lähialueiden asukkaiden suosima retkikohde on Ritamäen luonnonsuojelualue. Ritamäki on alun perin ollut osa Mukkulan kartanon puistoalueita ja se onkin tunnettu ja arvostettu lehtoalue. Alueella voi bongailla useita harvinaisia kasveja ja monia satoja erilaisia perhosia.

Salpausselän maastoissa aivan Päijät-Hämeen keskussairaalan kupeessa sijaitsee Lahden terveysmetsä, jonka metsäpoluilla ja pienen Likolammen ympäri kulkee esteettömiä polkuja. Terveysmetsään on myös rakennettu niin sanottu joogatasanne, jossa järjestetään ohjattuja rentoutushetkiä ja muun muassa metsäjoogaa. Tasanteen voi myös varata omaan käyttöön.

Likolampi on suosittu retkikohde ja sen vieressä sijaitsevassa terveysmetsässä järjestetään muun muassa metsäjoogaa.

Hollolan keskusta-alueen tuntumassa pääsee kiertämään erimittaisia reittejä, riippuen siitä kiertääkö yhden, kahden vai jopa kolmen järven ympäri. Kolmen järven kierrokselle tulee mittaa 7,5 kilometriä ja reitin varrella voi käydä tutustumassa esimerkiksi Tiirismäen muinaisjäännösalueeseen.

Ahtialassa asuvien lähimmät luontopolut löytyvät Herrasmannista, mutta alueelle tullaan kauempaakin, sillä leirintäalue ja uimaranta ovat suosittuja myös matkailijoiden keskuudessa. Herrasmannin luontopolut kulkevat Alasenjärven rantaviivaa pitkin. Alue on erityisen kaunis keväisin, kun metsä on täynnä sini- ja valkovuokkoja. Herrasmannin ulkoilualueelle pääsee näppärästi myös bussilla ja alueella on myös hyvät pyöräilyreitit.

Sadepäivän parhaat retket tehdään kotona! Hyppää tarinoiden vietäväksi ja lähde mielikuvitusretkelle hyvän kirjan tai elokuvan parissa.

Sadepäivän retkiä – ihan vaan kotona

Sadepäivän parhaat retket tehdään kotona. Piknik-eväät maistuvat mukavasti myös olohuoneen lattialle levitetyllä viltillä vaikkapa elokuvaa samalla katsellen.

Kotona voi myös tehdä teemaretken toiseen maahan – kokkailkaa yhdessä perinteisiä ranskalaisen keittiön herkkuja tai kokeilkaa tehdä itse sushia. Teemaretken kruunaa valitun maan kulttuuriin sopivat asut ja taustalla soiva teemamusiikki.

Myös retki lähikirjastoon on oivallista tekemistä sadepäivinä. Kirjat ja niiden tarinat avaavat uusia maailmoja ja vievät retkille ympäri maailmaa – tai jopa aivan toisenlaisiin satumaailmoihin.

Tutustu vapaisiin koteihimme ja hae asuntoa!

Katso myös

Olemme Lahden seudun suurin vuokranantaja. Vuokraamme, omistamme, ylläpidämme ja rakennamme laadukkaita mutta mukavan hintatason koteja. Meillä on yli 7000 asuntoa, joista löydät ihanan kodin – rakastitpa sitten rauhaa tai kaupungin sykettä. Ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua kaikissa asumiseesi liittyvissä asioissa.

Lahden Talot Copyright