Näin Lahden Talot parantaa asukkaiden arkea
Lahden Talojen asukkaat törmäävät yhä useammin isännöitsijään kotitalonsa piha-alueilla. Aktiivisella läsnäololla pyritään ennakoimaan huoltotarpeita, lisäämään viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Lahden Talot otti käyttöön uuden isännöintimallin, jonka mukaiset toimenpiteet ovat alkaneet näkyä asukkaiden arjessa kasvaneena asukastyytyväisyytenä vuoden vaihteesta alkaen.
Uuden isännöintimallin perusajatus on, että jokaisella kiinteistöllä tulee jatkossa olemaan yksi nimetty isännöitsijä, johon asukkaat voivat olla yhteydessä kaikissa kiinteistöönsä, piha-alueisiin, häiriötilanteisiin tai kotinsa huoltoon liittyvissä asioissa.
Malli ei sinänsä ole poikkeuksellinen taloyhtiöillä, mutta Lahden Talojen mittakaavassa se on iso uudistus ja panostus asukkaiden arkeen.
– Jatkossa meitä isännöitsijöitä voi bongata huomattavasti useammin kotipihoilla, toteaa Lahden Talojen isännöintijohtaja Mikko Salkojärvi.

Viihtyisyyttä hyvin pidetyillä piha-alueilla
Uudessa isännöintimallissa siis isännöitsijöiden läsnäolo kiinteistöillä lisääntyy huomattavasti. Tavoitteena on, että isännöitsijät kiertävät kiinteistöjä jopa kerran viikossa.
Lahden Talot haluaa tarjota asukkailleen entistä mukavampaa arkea ja asumista. Tämä on myös uuden isännöintimallin lähtökohta – kun isännöitsijät ovat aktiivisemmin läsnä asukkaiden arjessa ja heitä voi kohdata aiempaa helpommin vaikkapa kotipihassa, tulee moni asia huomatuksi aiemmassa vaiheessa.
Yksi tärkeimmistä viihtyvyyteen vaikuttavista asioista ovat kotien piha-alueet. Lahden Taloilla piha-alueista huolehtii ammattitaitoinen tiimi, joka suunnittelee ja varmistaa, että talojen grillikatokset tai leikkialueet ovat juuri kyseiselle pihalle sopivan kokoisia ja piha-alueiden kasvit sopivia ja hyvin hoidettuja. Lahden Taloilla uusitaan noin 10–15 piha-aluetta vuosittain. Pihasuunnittelua tehdään aina kohde kerrallaan, ja uusitaan samassa yhteydessä niin oleskelualueet, leikkipaikat ja istutukset.

Isännöitsijät tekevät havaintoja kiinteistöillä asukkaiden silmin
Asukkaita kannustetaan antamaan palautetta ja kertomaan omaan kotitaloon, piha-alueisiin tai häiriötilanteisiin liittyviä asioita isännöitsijöille. Myös kehitysehdotuksia esimerkiksi asukkaiden yhteisessä käytössä olevien piha-alueiden ja kerhohuoneiden varustelusta voi esittää isännöitsijöille.
– Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kuulemme asukkaiden näkemyksiä kiinteistöistä. Isännöitsijät pyrkivät myös itse tekemään havaintoja asukkaan silmin. Tarkastelemme esimerkiksi jäteaseman ja porraskäytävien siisteyttä ja piha-alueiden viihtyisyyttä, Salkojärvi kertoo.
