Siirry sisältöön

Asuminen

Asumisneuvonta

Lahden Talojen asukkaana sinulla on mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa asumiseen ja erityisesti vuokranmaksuun liittyvissä asioissa. Yhdessä voimme miettiä, miten mahdollinen vuokravelkasi tai muu asumiseen liittyvä asia tulisi parhaiten hoidettua. 

 
Asumisneuvoja on tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostilla asumisneuvo@lahti.fi tai Kauppakeskus Trion palvelutorilla ilman ajanvarausta tiistaisin ja torstaisin klo 9–15. 
 

Asumisneuvonnan aluejako: 

Asumineuvoja Heli auttaa Lahden pohjoisen alueen asukkaitamme. 
Soita Helille p. 044 482 6287 

  • Kartano 
  • Jalkaranta 
  • Keski-Lahti 
  • Niemi, Mukkula 
  • Kilpiäinen 
  • Paavola 
  • Kiveriö 
  • Kivimaa 
  • Möysä 
  • Myllypohja 
  • Hollolan kuntakeskus 
  • Asikkala 
     

Asumisneuvoja Satu auttaa Lahden eteläisen alueen asukkaitamme. 
Soita Satulle p. 044 482 0810. 

  • Asemantausta 
  • Hennala 
  • Kärpänen 
  • Pirttiharju 
  • Okeroinen 
  • Laune 

 
Asumisneuvoja Anne auttaa Lahden itäisen alueen asukkaitamme. 
Soita Anne p. 044 482 6769. Contact Anne if you need service in English. 

  • Villähde 
  • Ahtiala 
  • Kerinkallio 
  • Nikkilä 
  • Nastola: Rakokivi 
  • Nastola kirkonkylä 

Asukkaan etuja

25 megabitin nettiyhteys käyttöösi

Ilmaisella laajakaistayhteydellä surffailet kätevästi kotisohvalta käsin. Asuntoosi kuuluu netti, jonka voit tilata käyttöösi Elisalta. Perusnopeus 25M sisältyy vuokraasi. Voit myös valita oman taloutesi tarpeisiin vielä nopeamman huippuedullisen yhteyden. Tilaa vaihtoehto, joka toimii koko perheelle – surffaamiseen, etätyöhön, pelaamiseen ja suoratoistopalveluiden katsomiseen.

Tilaa netti helposti osoitteesta elisa.fi/netti täyttämällä kotiosoitteesi. Valitse vuokraan sisältyvä perusnopeus tai vielä nopeampi vaihtoehto. Hinnoittelun näet tilatessasi ja lomake auttaa sopivan nopeuden valinnassa taloutesi käyttötarpeisiin. Valitse tarvittaessa ehdotettu reititin*. Yhteys toimii langattomasti koko kodissasi parhaiten tällä reitittimellä.

* ) Voit käyttää myös omaa modeemia tai reititintä, mikäli se tukee sinun talossasi käytettävää yhteystekniikkaa. Huomioi, että joissain taloissa on ethernet-pistokkeet ja tällöin yhteyden saa yhteen tietokoneeseen johdolla pistokkeesta. Langattomaan käyttöön tarvitset silloinkin modeemin tai reitittimen. Modeemi tai reititin ei sisälly maksuttomaan nettipakettiin.

Nettiyhteyden käyttöönoton ohjeet löydät täältä.

Elisan myyjät auttavat sinua myös mielellään tilauksen tekemisessä. Ota yhteys myymälään elisa.fi/myymalat tai myyntipalveluun 0800 98323 (maksuton kotimaan liittymistä, ma-pe klo 8-19 ja la klo 9-16.30).

Jos käytössäsi on jo Elisan nettiyhteys, voit muuttaa yhteytesi Lahden Talojen sopimuksen mukaiseksi osoitteessa omaelisa.fi tai Elisan myyntipalvelussa.

Käytössäsi on myös Elisa Kaapeli-TV

Asunnossasi on myös Elisa Kaapeli-TV, joka on käytössäsi automaattisesti. Tarvitset television katseluun kaapeliverkon DVB-C-mallin digiboksin ja/tai television. Lisätietoa Elisa Kaapeli-TV -palvelusta elisa.fi/kaapeli-tv/

Saat kanavat näkyviin palauttamalla tehdasasetukset ja hakemalla kanavat.

Elisa Viihde Premiumilla katsot, tallennat ja vuokraat ohjelmia sekä tilaat suoratoistopalveluja. Lisätietoja osoitteesta elisa.fi/viihde. Tilaamalla Elisa Viihde Premiumin saat nopean netin etuhinnasta vielä lisäalennusta.

Palkitsemisohjelma

Palkitsemme pitkäaikaisia asukkaitamme erilaisilla kodin mukavuuksilla. Palkitsemista voit hakea jo kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen jälkeen! 

Sisustuspakki

Me autamme sinua luomaan asunnostasi juuri oman näköisesi kodin. Tarjoamme sinulle materiaalit sekä välineet pieneen pintaremonttiin. Lahden Talojen sisustuspakki sisältää laajan valikoiman erilaisia maaleja sekä tapetteja, joilla kodin pintojen muokkaus on helppoa.   

Ota yhteyttä palvelupiste@lahdentalot.fi tai p. 03 851 570, niin ohjaamme sinut alkuun!

Etu ei koske uusia tai perusparannuskohteita.

Yhteiskäyttöauto

Lahden Talojen asukkaanamme voit varata käyttöösi yhteiskäyttöauton. Kaikki autot ovat sähköautoja, joten ajat edullisia ja ekologisia ajokilometrejä. Autot ovat valmiina ajoon Toriparkissa, BW Towerin ja Sykkeen Prisman parkkihallissa. Voit varata auton käyttöösi koko päiväksi tai vaikka muutamaksi tunniksi.

Näin saat auton käyttöösi:

1. Katso kotiisi jaetusta Lahden Kotiin -uutiskirjeestä koodi, millä saat Lahden Talojen etuhinnat käyttöösi.

2. Lataa sovellus ja rekisteröidy omilla tiedoillasi. Palvelu tarkastaa tietojesi pohjalta, että olet asukkaamme.

3. Tee varaus ja nauti ajostasi

Saat auton käyttöön suoraan sovelluksen kautta. Voit varata auton haluamaksesi ajaksi ja ajon jälkeen palautat auton paikalleen.

Autojen sijainnit:

Lahden toriparkki, käynti c-portaikon kautta

Prisma Syke, Kauppakatu 18

BW Tower parkkihalli, Askonkatu 2, käynti pyörätunnelin kautta

Autojen tarkemmat sijainnit voit katsoa tästä.

Avaimet ja lukitus

Avainasioiden kumppani

Avainasiat kanssasi hoitaa kumppanimme Certego Oy, (Launeenkatu 70). Talosi kiinteistöhoitajalta saat neuvoja esimerkiksi ovesi takalukon käytöstä.  

Avaimet hukassa? Onko tarve lisäavaimille?

Jos avaimesi ovat hukkuneet, kiinteistönhoitaja voi tulla avaamaan kotiovesi. Lisäavainten teettäminen onnistuu vain ylläpitopalveluidemme kautta.  

Avainten palauttaminen

Huoneiston, autopaikan ja postilaatikon avaimet palautetaan lukkoliikkeeseen. Avainten luovuttaja saa pyydettäessä kuitin palautetuista avaimista. Palautettujen avainten tulee olla alkuperäisiä ja lukkoliikkeen hyväksymiä. Lukkoliike tarkastaa avaimet palautuksen yhteydessä.
Lukkoliikkeen ollessa suljettu, avaimet voi palauttaa viimeistään sopimuksen päättymispäivänä nimellä ja osoitteella varustettuna lukkoliikkeen palautuslaatikkoon, joka sijaitsee sisäänkäynnin yhteydessä.


Huoneistoon jätetyistä avaimista veloitetaan 101,41 euron noutomaksu. Jos jätät avaimet huoneistoon, ilmoita siitä ennen muuttoa Lahden Talojen ylläpitopalveluun. Ilmoittamatta jättämisestä seuraa lukoston sarjoitus, joka veloitetaan sinulta. Tämä koskee myös asuntojen keskinäisiä vaihtoja.

Henkilötietojen käyttö

Tietosuoja

Meillä Lahden Taloilla on yksityisyytesi tärkeää ja kiinnitämme erityistä huomiota henkilötietojen suojaukseen ja noudatamme hyvää tietojenkäsittelytapaa. Henkilötietojen käsittely on tarpeen, jotta voimme tarjota sinulle asuntopalvelujamme. 

Huolto

Vastuunjako

Kiinteistönhoitaja on avainasemassa kiinteistön ylläpidon tehtävissä. Hän huolehtii monista asumiseen ja asunnon korjauksiin liittyvistä käytännön asioista. Talosi kiinteistönhoitaja vastaa piha-alueista sekä vesi-, viemäri-, lämmitys-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmien toiminnasta. Lahden Talot huolehtii siitä, että itse kiinteistö pysyy kunnossa, ja korjaa kiinteät kalusteet.

Päivystävät kiinteistönhoitajat tekevät työajan jälkeen ja viikonloppuisin kiireellisiä huolto- tai korjaustöitä.


Asukkaalla on ilmoitusvelvollisuus
Mikäli havaitset asunnossasi/kodissasi jonkin vian, esimerkiksi kylpyhuoneen muovimaton lattiasauma on auki, ilmoita viasta välittömästi kiinteistönhoitajalle. Samoin, jos havaitset vikoja talon rakenteissa, yhteisissä vesi- tai viemärijohdoissa tai sähkölaitteissa, ilmoita myös niistä viivyttelemättä. Näin voidaan parhaiten välttyä asukkaille kalliiksi tulevilta suurvahingoilta.


Myös ilkivallasta on syytä ilmoittaa ylläpitopalveluihin tai kiinteistönhoitajalle, jotta tuhot voidaan korjata mahdollisimman pikaisesti.

Asukkaana sinun on hoidettava omaa asuntoa huolellisesti ja valvottava, että luvallasi asunnossasi tai kiinteistön yhteisissä tiloissa oleskelevat henkilöt eivät vahingoita vuokranantajan omaisuutta. Tahallisuudesta tai huolimattomuudesta aiheutuneet vahingot korvaa asukas.

Häiriöt ja järjestysmääräykset

Häiriöt kotitalossa

Meille on tärkeää, että asuminen on viihtyisää ja turvallista. Jos kotitalossasi alkaa kuulua muutakin kuin normaaleja elämisen ääniä tai kiinteistössä tapahtuu kummia, on aika ilmoittaa siitä meille. Etenkin, jos metelöinti ja häiriöt ovat jatkuvia. 

Järjestysmääräykset

Kotitalosi järjestysmääräykset kertovat esimerkiksi yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä sekä kellonajoista, jolloin talossa alkaa hiljaisuus. Niihin on hyvä tutustua, kun muutat uuteen kotiisi.   

Jälleenvuokraus

Kodin jälleenvuokraus

Jos olet aikeissa jälleenvuokrata kotisi toiselle, voit tehdä sen ainoastaan meidän luvallamme.
Asuntojamme on mahdollista jälleenvuokrata tilapäisesti vain, jos vuokralainen työn, opiskelun, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi, joutuu asumaan tilapäisesti toisella paikkakunnalla.

Huomioithan, että meillä ei ole vuokrasuhdetta jälleenvuokralaiseen, joten hoidamme vuokrasopimukseen liittyviä asioita ainoastaan alkuperäisen vuokralaisen kanssa. Alkuperäinen vuokralainen on myös vastuussa sopimuksemme mukaisesti vuokrista sekä mahdollisista vahingoista ja häiriöistä.


Tärkeää on muistaa, että asunnosta saa periä enintään vain sen verran vuokraa, mitä itse maksat. Hyötymielessä tehty vuokraus ei ole sallittu.


Jos harkitset jälleenvuokrausta, täytäthän jälleenvuokraus sopimuksen ja toimitat sen meille hyväksyttäväksi osoitteella asuntojenvuokraus@lahdentalot.fi. Luethan tarkkaan myös sopimusehdot jälleenvuokraukselle.

Jätteet

Jätteiden lajittelu

Oikeaoppisella jätteiden lajittelulla on suuri merkitys ympäristön hyvinvoinnille. Siksi kannustamme asukkaitamme huolelliseen jätteiden lajitteluun ja annamme mielellämme myös lajitteluvinkkejä. Jätteiden onnistunut lajittelu on kaikkien yhteinen etu, sillä se myös vähentää jätehuollon ja asumisen kustannuksia

Kodin siivous ja kunnossapito

Kylmälaitteet

Jääkaappisi pysyy puhtaan raikkaana, kun peset sen vähintään pari kertaa vuodessa. Pakastin on sulatettava kerran vuodessa tai silloin, kun jääkerros alkaa olla yhden senttimetrin luokkaa. Tehokkaasti toimiva pakastin säilyttää pakastetut elintarvikkeesi huippukunnossa.

Lattiakaivo

Lattiakaivon puhdistus ei ole kenenkään lempipuuhaa, mutta kumihanskoilla ja oikeilla välineillä työ sujuu nopeasti. Lattiakaivon puhdistus on asukkaan vastuulla. Pesethän lattiakaivon vähintään 3–4 kertaa vuodessa ja aina myös muuttosiivouksen yhteydessä. Monihenkisessä perheessä lattiakaivo kannattaa pestä kerran kuukaudessa.

Rasvansuodatin ja liesituuletin

Pesethän rasvansuodattimen säännöllisesti, niin se poistaa tehokkaasti rasvahiukkasia ja ruoanlaiton käryjä kodistasi. Suodatin on hyvä pestä joka toinen kuukausi ja aina muuttosiivouksessa. Rasvasuodattimen voit pestä myös astianpesukoneessa.

Koneet ja laitteet

Astianpesukone

Astianpesukoneen asennuksesta täytyy aina erikseen sopia kanssamme. Sopimus astianpesukoneen asentamisesta on allekirjoitettu vuokrasopimuksesi yhteydessä. Jos olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen ennen 22.6.2021 tulee sinun tehdä erillinen sopimus astianpesukoneen asentamisesta huoneistoon.

Muista myös nämä asiat astianpesukoneen asentamisessa ja käytössä:

  1. Astianpesukoneen alle pitää aina asentaa vuotoallas.
  2. Kun astianpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon.
  3. Älä koskaan jätä astianpesukonetta päälle lähtiessäsi pois asunnosta.

Hanat ja viemärit

Vuotavasta hanasta tai jatkuvasti vuotavasta WC-säiliöstä on välittömästi ilmoitettava talosi kiinteistönhoitajalle.

Muista nämä asiat kotisi viemäristä:

  1. Viemäriin ei saa huuhtoa ruoanjätteitä, kahvinporoja tai kinkkurasvoja. WC-viemäriin ei saa heittää siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa tai mitään esineitä, koska seurauksena on usein viemärin tukkeutuminen.

2. Asukkaan tulee puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivot.

3. Jos asunnossa tuntuu viemärin haju, saattaa syynä olla lattiakaivon kuivuminen. Hajulukko saadaan toimimaan laskemalla vettä viemäriin.

Ilmanvaihto

Monissa asunnoissamme on koneellinen ilmanvaihto. Muistathan, että ilmastointikonetta ei saa kytkeä koskaan kokonaan pois päältä. Liesikuvun käyttöohjeet löydät keittiökaapin ovesta. Rasvasuodattimen voit pestä myös astianpesukoneessa.

Venttiilien huoltaminen

Rasvasuodattimen takana oleva venttiili sekä kylpyhuoneen, WC:n ja vaatehuoneen venttiilit on pestävä noin kahden kuukauden välein.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilit:

  1. Ota kiinni venttiilin ulkoreunasta eli kaulusosasta, kierrä vastapäivään ja vedä venttiili pois paikoiltaan.
  2. Pese venttiili sekä sisä- että ulkopuolelta harjalla vettä ja pesuainetta käyttäen. Keskellä olevan säätöosan ja kauluksen väliin jäävä rako on pidettävä puhtaana, sillä se vaikuttaa venttiilin poistotehoon. Kuivata venttiili.
  3. Paina venttiili takasin paikoilleen ja kierrä kaulusosasta myötäpäivään.

Muista, että venttiilin rakoarvoa ei saa muuttaa, säätö on tehty niin, että asunnosta poistuu oikea määrä ilmaa. Mikäli rakoarvoa muutetaan, ilmanvaihdon toimivuus häiriintyy.

Poistoilmakanavistoon liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa huoneistoon jälkikäteen. Aktiivihiilisuodattimella varustettu ilmaa kierrättävän liesituulettimen saa asentaa lieden päälle, mutta ei kytkeä poistoilmakanavaan.

Asunnon tuuletus

  • Lyhyt ristivetotuuletus on paras tapa saada huoneet raikkaiksi. Ikkunoita ei saa jättää auki koko päiväksi.
  • Mikäli asuntosi kosteissa tiloissa (kylpyhuone, WC ja sauna) on ikkuna, älä jätä sitä pitkäksi aikaa auki kylmällä tai kostealla säällä, koska se lisää sisäilman kosteutta aiheuttaen rakenteiden vaurioitumista.
  • Poistoilmaventtiilit toimivat tehokkaimmin, kun keittiön ikkunat pidetään kiinni. Hetkellisesti voit avata ikkunan jossakin muussa huoneessa tehostetun raitisilman saamiseksi.

Kiuas

Käytä saunomisaikana ja saunan kuivatusaikana ilmastointia maksimiasennossa, jos asunnossa on huoneistokohtainen poistoilmakone. Kiuaskivien vaihto kuuluu asukkaalle, mutta vuokranantaja toimittaa kiuaskivet. Kiuaskivien vaihto väli on noin 1−3 vuotta. Vaihda kivet viimeistään silloin, kun kivet alkavat haalistua ja murentua.

Näin saunasi säilyy huippukunnossa:

  1. Pidä kiuas päällä vielä noin 20 minuuttia käytön jälkeen saunatilojen kuivumisen tehostamiseksi. Tuuleta sauna hyvin käytön jälkeen.
  2. Pese lauteet säännöllisesti emäksisellä puhdistusaineella harjan kanssa kaikilta pinnoilta, huuhtele ja kuivata sauna lämmittämällä.

Lämmitys

Taloissa, joissa on vesikeskuslämmitys, termostaattiset patteriventtiilit on perussäädetty määrättyyn asentoon. Termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Pattereiden pintalämpötila vaihtelee termostaattisäätöjen takia.

Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 C tai nousee yli +23 C, eikä tilanteen korjaus onnistu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta ilmoitettava kiinteistönhoitajalle. Asukas ei saa muuttaa patteriventtiilien esiasetusarvoja, eikä irrottaa patteritermostaatteja.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatti katkaisee huoneen lämmityksen ja huone viilenee.  Päinvastoin käy, jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa. Kun tuuletusikkuna pidetään kylmänä vuodenaikana pitkään auki, termostaatti jäähtyy ja patteri kuumenee liikaa, joka tuhlaa energiaa ja kuivaa huoneilmaa liiaksi. Tämä lisää asumiskustannuksia ja vaikuttaa asumisterveyttä heikentävästi.

Pyykinpesukone

Pesukoneiden asennuskustannuksista vastaa asukas. Jos asunnossa ei ole pyykinpesukoneen liitäntävalmiutta, työ täytyy teettää LVI-asentajalla. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen tulee olla paineenkestäviä. Säilytäthän LVI-asentajan asennustodistuksen mahdollisen vesivahingon varalta.

Kun pyykinpesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, koska jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Älä koskaan jätä pesukonetta tms. päälle lähtiessäsi pois kotoa.

Sähkölaitteet

Muistathan, että sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain valtuutettu sähköliikkeen asentaja. Kylpyhuoneen pistorasiat ja useimmat keittiön pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Kytke niihin vain maadoitettu tai suojaeristetty pistotulppa. Kylpyhuoneen pistorasiaa ei saa käyttää suihkun tai kylvyn aikana.

Kosteissa ja ulkotiloissa saa käyttää vain niihin hyväksyttyjä sähkölaitteita. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettujen joulukuusenkynttilöiden käyttö parvekkeella on kielletty.

Muista nämä asiat sähkölaitteiden huollossa:

  1. Puhdista liesi ja uuni säännöllisesti.
  2. Vedä kylmäkalusteet ja liesi pois paikoiltaan pari kertaa vuodessa ja puhdista taustat huolellisesti.
  3. Sulata ja puhdista jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.
  4. Vaihda lamput ja palaneet sulakkeet.

Lemmikit

Karvaiset kaverit ovat tärkeitä ja sen vuoksi toivotamme lemmikkieläimet tervetulleiksi useimpiin koteihimme.
Lemmikkieläimen omistaja, huomioithan kuitenkin seuraavat asiat, jotta asumisviihtyvyys säilyy:

  1. Järjestyslain mukaan koira ja kissa on pidettävä kytkettynä yleisellä alueella, myös talon pihamaalla. Lemmikkieläimen omistajan täytyy huolehtia siitä, että eläin ei pääse puremaan tai säikyttelemään ihmisiä tai aiheuttamaan muuta vaaraa tai vahinkoa.

2. Lemmikkiä ei saa päästää lasten leikkialueelle tai sen läheisyyteen. Lemmikkieläimen omistaja vastaa kustannuksista, jos lasten hiekkalaatikon hiekka joudutaan vaihtamaan lemmikkieläimen jätösten takia.

3, Lemmikkejä ei saa päästää tarpeilleen kiinteistön alueelle. Vahingon sattuessa korjaathan välittömästi lemmikkisi kiinteistön alueelle jättämät ulosteet.

4. Omistaja vastaa lemmikkieläinten aiheuttamista vahingoista.

5. Lemmikkisi ei saa aiheuttaa asumishäiriötä naapureille.

6. Lemmikkien pesu kiinteistön yleisissä tiloissa (sauna ja pesutupa) on kielletty.

  1. Ammattimainen koirien, kissojen tai muiden eläinten kasvattaminen tai hoitaminen ei ole sallittua asunnoissa.

Muistathan, että luonnonvaraisten eläinten ruokinta parvekkeilla ja kiinteistön piha-alueella on kielletty.


Lemmikit ovat tervetulleita meille lukuunottamatta seuraavia osoitteita ja koteja:
• Lanssikatu 3, 5 ja 7
• Helkalankatu 7
• Borupinraitti 4
• kaikki soluasunnot

Vuokranmaksu ja muut käyttökorvaukset

Vuokranmaksun eräpäivä on kunkin kuukauden 5. päivä. Vuokraa maksettaessa on aina käytettävä viitenumeroa.

Vuokranmaksun viivästyessä lähetetään asiakkaalle maksukehotus. Maksukehotuksen muistutusmaksu on viisi euroa. Jos vuokranmaksu viivästyy, ota yhteyttä vuokravalvontaamme. Jos vuokralainen ei maksa vuokraa eräpäivään mennessä, viivästysajalta peritään korkolain mukaista korkoa. Viivästyskoron perintä alkaa eräpäivän jälkeisestä päivästä. Mahdollinen maksusopimus ei vaikuta viivästyskoron perintään. Viivästyskorot laskutetaan kerran vuodessa.

Muut käyttökorvaukset

Vuokran yhteydessä peritään myös mahdolliset maksut saunasta, autopaikasta sekä muut käyttökorvaukset. 

Piha-alueet ja yhteiset tilat

Kerhohuone

Joistakin taloistamme löytyy oma kerhohuone asukkaille. Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu. 

Leikkialue

Kotitalojen piha-alueilla on huomioitu myös lasten viihtyminen, pihoista löytyykin lapsille tarkoitettuja turvallisia leikkialueita.  

Pesutupa ja kuivaushuoneet

Asukkaana voit käyttää talon maksutonta pesutupaa. Ohjeet pesutuvan käytöstä ja sen käyttöajat löytyvät pesulan seinältä. Mattoja saa pestä ainoastaan erillisissä matonpesukoneissa tai lattialla. Talopesulan tavalliset pesukoneet eivät kestä märkien mattojen painoa.


Opiskelija-asuntojemme pesutuvat varataan Extranetistä.


Asukastoimikunta määrittelee pesulan ohjeita yhteishallintolain ja asukashallituksen antamien ohjeiden rajaamissa puitteissa.

Kuivaushuone

Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestyille pyykeille. Mikäli kuivaushuoneessa on tilaa, on suositeltavaa kuivattaa myös kotona pesty pyykki kuivaushuoneessa. Kuivunut pyykki on haettava pois kuivaushuoneesta mahdollisimman pian, jotta tilaa vapautuu seuraavalle käyttäjälle. Kuivausrumpua saa käyttää myös kotona pestyn pyykin kuivaamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonetta.

Pysäköinti ja liikenne pihatiellä

Pysäköintialueella on maksullisia autopaikkoja talon asukkaille. Voit varata autopaikan asiakaspalvelustamme. Pysäköintialueella on yleensä varattuna myös muutama vieraspaikka asukkaiden vieraiden lyhytaikaiseen käyttöön.

Pysäköi ja aja vain sallituilla alueilla. Pysäköintialueen ulkopuoliselle piha-alueelle saa ajaa ja pysäköidä auton vain tavaran lastauksen ja purkamisen ajaksi.

Varasto

Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja suksille, on kotitaloissa omat säilytystilansa. Usein varastoista löytyy myös lastenvaunuille kätevä säilytyspaikka. Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto. Muistathan huolehtia irtaimistovarastosi tai mahdollisen kylmäkellarikomeron lukituksesta itse. Paloturvallisuussyistä irtaimistovaraston seiniä ei saa levyttää tai sisätiloissa ei saa säilyttää bensiiniä, kaasua tai muita palavia nesteitä.

Parveke

Parvekkeiden aurinkosuojaus

Jos haluat suojata parvekettasi auringolta, sinun tulee valita turvallisuus- ja julkisivuvaatimukset täyttävä vaihtoehto.

Hyväksytyt aurinkosuojauksen tavat ja mallit ovat:
Parvekelasituksiin kiinnitettävä kangasvekkikaihdin. Tämä on ensisijaisesti suositeltava vaihtoehto. Kaihtimessa on asianmukainen kiinnitys, toiminnallisuus ja materiaali. Väri on harmaa.
• Toinen vaihtoehto on alumiinikaihdin, jossa lasituksen toiminnallisuus ja huolto on myös huomioitu. Kaihtimet kiinnitetään parvekelasiin, joten ne kulkevat lasituksen mukana. Väri on harmaa.
• Lisäksi aurinkosuojauksen voi toteuttaa ei kiinteästi asennettavilla ratkaisuilla, esimerkiksi aurinkovarjolla.


Kaihdinkeskuksesta saa Lahden Talojen asukkaille suunnatun tarjouksen kaihtimista asennuksineen.


Huomioithan, että
• voit poismuutossa jättää parvekkeelle ainoastaan puhtaat, ehjät ja toimintakuntoiset kaihtimet. Muutoin poistamisesta aiheutuva kustannus laskutetaan vuokrasuhteen päätyttyä asukkaalta.
• paloturvallisuussyistä parvekkeen kattorakenteeseen ei saa kiinnittää mitään kiinteitä ratkaisuja (kankaisia sivuverhoja, lamelliverhoja, rullakaihtimia tms.) – jos näin on tehty, on ne asukkaan toimesta poistettava.
• Lasittamattomille parvekkeille ei saa asentaa kiinteitä aurinkosuojia – esimerkiksi aurinkovarjot ja muut ei kiinteät ratkaisut ovat mahdollisia.

Turvallisuus

Paloturvallisuus

Vuokranantaja vastaa siitä, että vuokralaisen muuttaessa asunnossa on pelastustoimilain velvoittama toimintakuntoinen palovaroitin. Vakuutusyhtiö voi vahinkotapauksissa kieltäytyä korvauksesta, mikäli palovaroittimen toimintakuntoa ei ole pidetty yllä.
Muistathan ottaa kotivakuutuksen mahdollisten vahinkojen varalle.

Kynttilät ja avotuligrillit

Parvekkeillamme ei saa käyttää roihukynttilöitä tai avotuligrillejä paloturvallisuuden vuoksi. Kynttilöiden polttaminen sisällä vaatii aina erityistä huolellisuutta.

Huomioi myös nämä asiat kotisi paloturvallisuudessa:
• Älä tupakoi huoneistossa.
• Älä kuivata vaatteita saunassa.
• Käsittele palovaarallisia aineita ohjeiden mukaisesti.
• Tutustu etukäteen talon poistumisteihin ja opettele niiden käyttöä.
• Hanki alkusammutin (esimerkiksi sammutuspeite) ja harjoittele sen käyttöä.
• Pelastuslaitos edellyttää, että porraskäytävissä liikkuminen on esteetöntä. Tämän vuoksi kyseisissä tiloissa ei saa säilyttää tavaroita, esimerkiksi lastenvaunuja.
• Porraskäytävän puolella ovimaton pito tai isojen paloherkkien ovikoristeiden pito on kielletty.
• Asukkaille varattuun asuntokohtaiseen irtainvarastoon tulee olla esteetön näköyhteys. Tilasta on oltava tyhjänä noin kolmasosa, jotta palokuorma ei tule kohtuuttoman suureksi.
• Palavia nesteitä, kuten akkuja yms. vaarallisia aineita ei saa säilyttää kyseisissä tiloissa.
• Irtainvarastossa saa säilyttää enintään neljää auton rengasta.
• Parvekelinjojen alla ulkotiloissa ei saa säilyttää tavaroita.

Vikailmoitukset

Kodin korjaustarpeet

Jos havaitset asunnossasi vikoja, on aika täyttää sähköinen huoltopyyntölomake. Akuuteissa tilanteissa, esimerkiksi vesivangon sattuessa, on paikalle soitettava pikimmiten kiinteistönhoitaja.

<- Palaa tämän osion alkuun

Olemme Lahden seudun suurin vuokranantaja. Vuokraamme, omistamme, ylläpidämme ja rakennamme laadukkaita mutta mukavan hintatason koteja. Meillä on yli 7000 asuntoa, joista löydät ihanan kodin – rakastitpa sitten rauhaa tai kaupungin sykettä. Ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua kaikissa asumiseesi liittyvissä asioissa.

Lahden Talot Copyright