Jaksonkadun uudiskohde kehittää kaupunkikuvaa

Jaksonkadun uudiskohteessa hyödynnetään näyttävästi ympäristötaidetta muun muassa kiinteistöjen julkisivuissa. Valmistuttuaan talot kehittävät merkittävästi koko Mannerheiminkadun ja radan välisen alueen ilmettä Matkakeskuksen länsipuolella.

Jos kävisit vaikka Kouvolassa tai Helsingissä töissä, miltä sinusta tuntuisi asua valoisassa ja laadukkaassa uudiskohteessa, josta olisi vain parin minuutin kävelymatka Lahden Matkakeskukseen?  Jaksonkadulle, aivan Matkakeskuksen tuntumaan, nousee Lahden Asunnot Oy:n kaksi uutta ja laadukasta kerrostaloa, jotka valmistuvat 2023 tammikuun loppuun mennessä.

Jaksonkadun kerrostalojen, pysäköintirakennuksen ja kansipihan rakentaminen aloitettiin keväällä 2021, ja rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan. Yhteensä Jaksonkadulle tulee 217 uutta kotia, joista 108 on Lahden Asunnot Oy:n omistuksessa. Valmistuvat kodit ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.  Tilavasta pysäköintirakennuksesta löytyy autopaikka yhteensä 97 autolle, minkä lisäksi kannen päällä on autopaikat 14 autolle. Asukkaat saavat käyttöönsä myös kaksi yhteiskäyttöautoa helppoon, edulliseen ja ekologiseen autoiluun.  − Rakennamme valoisia, tilavia ja laadukkaita koteja, jotka ovat lähellä palveluita. Sijainti on kaikin puolin erinomainen, kertoo Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskela.

Molemmat Lahden Asunnot Oy:n talot rakennetaan energiatehokkuusluokkaan A, joka kertoo rakennuksen parhaasta mahdollisesta energiatehokkuudesta. Molempiin taloihin tulee myös aurinkovoimalat. Kerrostalojen keskellä on miellyttävä ja suojaisa piha-alue. Mukavuutta ja sujuvuutta arjen kotitöihin tuo talojen yhteinen pesula ja kaksi kuivaushuonetta.  Lisäksi kaikissa kodeissa on astianpesukone ja induktioliesi. − Nämä kodit on suunniteltu kaikkiin elämäntilanteisiin sopiviksi. Pendelöintiä harrastavat hyötyvät erityisesti matkakeskuksen läheisyydestä. Keskustan palvelut helpottavat niin perheiden kuin iäkkäämpienkin asukkaiden elämää, sanoo Lahden Talojen markkinointipäällikkö Piia Jokiaho.

Vanha Lahden rautatieasemarakennus tekee paluun taiteena matkakeskuksen viereen

Jaksonkadun kodit ja niiden julkisivuissa nähtävä ympäristötaide kehittävät valmistuessaan merkittävästi koko radanvarren kaupunkikuvaa. Uudiskohteen seinissä nähdään vanha puinen Lahden rautatieasemarakennus, joka piirtyy luonnollisessa koossaan upeina graafisina kuvioina osaksi urbaanin Matkakeskuksen kaupunkikuvaa. Taideteoksen nimi on ”Ratavarren Aarre” ja sen on suunnitellut taitelija Tatu Tuominen. Koskelan mukaan myös Lahden Asunnot Oy:n talojen porraskäytäviin tuodaan rautatieaseman historian mukaista taidetta.− Jaksonkadun talot eivät ole valmistuttuaan pelkkiä asuinrakennuksia. Taide personoi ne ihan uudella tavalla ja ne muokkaavat upealla tavalla koko korttelia ja kaupunkikuvaa. Lahdessa ei ole toista tällaista kohdetta, tämä on uniikki, Koskela sanoo