Kierrätys vuonna 2024 – 8 vinkkiä, miten vähennät jätteen määrää

Kierrätyksen ohella on muitakin tapoja pienentää omaa jätejalanjälkeä. Tärkeää on pohtia, miten jätteen määrää voisi vähentää, jotta kierrätettävää ei syntyisi niin paljon. Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla minimoit, uusiokäytät ja kierrätät entistä tehokkaammin.

 

Kierrättäminen on monille tuttua ja arkipäiväistä puuhaa. Mutta oletko miettinyt, miten kierrättämistä voisi viedä vielä askeleen pidemmälle – nimittäin jätemäärän vähentämiseen?

Jätteiden vähentämiseen on neljä tapaa, joista ensimmäinen on kulutuksen vähentäminen. Kun tavaraa on vähemmän, on myös vähemmän kierrätettävää. Toinen keino on uusiokäyttö, eli uusien käyttötarkoitusten ja -tapojen keksiminen tavaroille. Hyödynnä siis tuotepakkauksien mukana kotiin kulkeutuvat muovipurkit säilytysrasioina tai rakenna kenkälaatikoista säilytysjärjestelmä vaatekaappiin.

Kolmas keino jätteen vähentämiseen on kompostointi ja neljäs vaihtoehto on kierrättää tavarat, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi ja joille ei enää keksitä uutta käyttötarkoitusta.

Nyt kokosimme konkreettisia vinkkejä, joiden avulla vähennät turhan jätteen syntymistä. Ota vinkit haluun ja pienennä omaa jätejalanjälkeäsi!

 

Kiinnittämällä huomiota lautashävikkiin, voi helposti vähentää ruokajätteen syntymistä kotona.

1. Minimoi hävikki kotona

Ruokahävikki on yksi yleisimmistä jätteistä, jota kotona syntyy. Hävikin vähentämiseen on muutamia helppoja keinoja! Järjestele jääkaappi niin, että ensimmäiseksi vanhenevat tuotteet ovat hyllyn etualalla ja pitempään säilyvät hyllyn takaosassa. Muista myös avata uusi pakkaus vasta, kun vanha on syöty loppuun.

Eiliseltä illalliselta ylimääräiseksi jääneistä ruuista kannattaa tehdä valmiita annoksia pakkaseen tai jatkaa kokkailua ja hyödyntää jämät uutta valmistaessa. Ota myös huomioon lautashävikki – eli annostele ruokaa lautaselle vain sen verran kuin jaksat varmasti syödä. Santsata saa, mutta lautaselle syömättä jäänyttä ruokaa ei enää pelasta mikään.

 

Hyvin suunniteltu kauppalista säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, mutta auttaa myös vähentämään syntyvän jätteen määrää.

2. Suunnitelmallisuus palkitsee ruokakaupassa

Ostoslistan suunnitteleminen on aikaa vievää puuhaa, mutta se kannattaa, sillä panostus maksaa itsensä takaisin – sekä pienemmän kauppalaskun että vähäisemmän hävikin muodossa! Omiin kulutustottumuksiin kannattaa tutustua, sillä se auttaa ostamaan oikean kokoisia pakkauksia ja määriä ruokaa. Nopeasti vanhenevia tuotteita kannattaa ostaa kerralla vain se verran, kun niitä oikeasti kuluu, pitkään säilyviä pakasteita tai säilykkeitä sen sijaan voi ostaa, vaikka varmuusvarastoksi enemmänkin.

Kaupassa kannattaa myös kiinnittää huomiota pakkauksiin. Valitse vähemmän pakattu tuote ja vältä turhia kertakäyttöpusseja esimerkiksi hedelmien ja vihannesten pakkaamisessa. Varmista, että ostamasi pullot ja tölkit ovat kierrätettäviä.

 

Kestotuotteiden käyttäminen auttaa vähentämään turhan jätteen syntyä.

3. Suosi kestotuotteita kertakäyttöisten sijaan

Hedelmät ja vihannekset voi kertakäyttöpussin sijana pakata kestopussiin ja kauppakassiksi kannattaa napata mukaan kestokassi. Myös noutokahvin saa useimmiten nautiskella omasta kestokuppista, takeaway-mukin sijaan.

Kertakäyttöastioiden sijaan käytä kestoasioita ja lainaa astioita, jos niitä tarvitaan enemmän esimerkiksi juhlissa. Monet pitopalveluyrittäjät myös vuokraavat astioita juhlatilaisuuksiin.

 

Esimerkiksi polkupyörän voi helposti vuokrata retkeä varten. Lahden Talojen asukkaat voivat vuokrata käyttöönsä täyssähköisiä yhteiskäyttöautoja.

4. Vuokraa tai lainaa harvoin tarvitsemasi tavarat

Jos tarvitset jotain tuotetta vain hetkellisesti tai vain muutamaa käyttökertaa varten, kannattaa pohtia, voisiko sen lainata tai vuokrata omaksi ostamisen sijaan. Vuokraaminen vähentää paitsi turhan tavaran määrää, se on myös edullista. Lahden Talojen asukkailla on mahdollisuus vuokrata käyttöönsä täyssähköisiä yhteiskäyttöautoja esimerkiksi kauppareissua tai pidempiä päiväretkiä varten.

Pienellä uudelleenjärjestelyllä saa usein paljon muutosta aikaan. Esimerkiksi sisustusta saa päivitettyä helposti vaihtamalla tavaroiden ja huonekalujen paikkoja tai tekemällä pieniä päivityksiä, kuten vaihtamalla tyynynpäälliset tai pöytäliinan.

 

Monet käyttöesineet, kuten lenkkarit, saavat lisää käyttöikää, kun niitä huoltaa säännöllisesti.

5. Myy, pese, parsi ja korjaa

Mieti aina ennen kuin heität tavaran pois, voisiko siitä olla iloa jollekin toiselle. Tavaroiden myymiseen on perinteisten kirppareiden lisäksi monia erilaisia alustoja, joissa pieniäkin tavaroita voidaan ostaa ja myydä helposti ja postittaa ostajalle. Muista kiinnittää huomiota pakkausmateriaalien määrään postittaessasi tuotteita, ja hyödynnä esimerkiksi ruokapakkausten materiaaleja tavaroiden suojaamisessa.

Useimmiten tavaroille voi saada lisää käyttöikää puhdistamalla ne perusteellisesti tai korjaamalla rikkinäiset osat. Pienellä vaivannäöllä ja pesemisellä esimerkiksi lenkkarit saavat paljon lisää käyttökilometrejä ja rikkinäisen vetoketjun vaihdolla ostat takillesi lisää ikää jopa useiksi vuosiksi.

 

Lahden Talojen kodeissa panostetaan laatuun: aina kun asuntoja remontoidaan tai rakennetaan uutta, koteihin valitaan kestäviä ja ajattomia pintoja ja materiaaleja, kuten vinyylinakkulattioita.

6. Valitse kestäviä ja laadukkaita materiaaleja

Tutun sanonnan mukaan laatu korvaa määrän – ja se pitää useimmiten paikkansa. Kun ostat kerralla laadukkaan tuotteen, se säilyy todennäköisesti pidempään käyttökelpoisena, oli sitten kyse vaatteista, kodinkoneista tai vaikkapa polkupyörästä.

Laadukkaat materiaalit kestävät yleensä paremmin kulutusta. Pohdi, mitkä tuotteet ovat paljon käytössä ja panosta niissä laatuun. Tällaisia voivat olla esimerkiksi päivittäisessä käytössä olevat astiat ja ruokailuvälineet. Pitkällä tähtäimellä panostukset laadukkaisiin materiaaleihin maksavat itsensä takaisin.

 

Esimerkiksi hedelmien tai kananmunien kuoria voi hyödyntää kukkamullan rikasteena.

7. Keksi uusia käyttötarkoituksia

Ennen kuin toimitat turhaksi jääneen tavaran kiertoon, mieti, voisiko se saada uuden elämän kotonasi jossain toisessa käyttötarkoituksessa. Esimerkiksi muoviastioille löytyy lukemattomasti uusia käyttötarkoituksia vaikkapa säilytysrasioina, minikasvihuoneina tai askartelutarvikkeina.

Usko tai älä, myös biojätteitä voi hyödyntää – esimerkiksi kahvinporot toimivat erinomaisina hajunpoistajina jääkaapissa ja erilaisten hedelmien kuoria voi pieneksi pilkottuina työntää kukkaruukkuihin kukkamullan sekaan.

 

Yhteinen pelihetki on ilostuttava lahja, josta ei synny lainkaan jätettä.

8. Anna lahjaksi aineetonta iloa

Auta myös ystäviäsi ja läheisiäsi vähentämään jätteen ja ylimääräisen tavaran määrää antamalla lahjaksi aineettomia lahjoja. Yhteinen harrastusvuoro, elokuvailta tai ravintolassa nautittu illallinen ovat varmasti ystäviä ilahduttavia lahjoja, joista jää kaapin perälle hautautuvien tavaroiden sijaan mukavia muistoja.

 

 

 

 

Uutiset