Älä menetä omaa kotia – Anna asumisneuvonnan auttaa

Kun taloustilanne järkkyy ja vuokria alkaa jäädä rästiin, asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Asumisneuvojat Heli Nuutinen ja Satu Niemelä ovat valmiina auttamaan asukkaita niin maksusuunnitelmien tekemisessä kuin tukienkin hakemisessa.

– Vuokrarästit eivät ole missään nimessä häpeän asia. Useimmille ihmisille tulee elämän aikana vastaan tilanteita, joissa taloustilanne muuttuu. Velka täytyy kuitenkin hoitaa ja mitä aiemmin meihin otetaan yhteyttä, sitä paremmin pystymme auttamaan, asumisneuvojat Heli Nuutinen ja Satu Niemelä sanovat.

Asumisneuvonta aloitetaan asukkaan talouden kokonaisvaltaisella kartoituksella. Kuinka paljon vuokria on rästissä? Onko asukkaan elämässä tapahtunut jotakin erityistä, minkä vuoksi vuokrat ovat jääneet rästiin? Onko asukas hakenut kaikkia tukia, joihin hän on oikeutettu?  Niemelän mukaan asukkaat eivät aina tiedä olevansa oikeutettuja esimerkiksi yleiseen asumistukeen.
– Tilapäistäkin toimeentulotukea voi saada erilaisiin kriisitilanteisiin. Esimerkiksi avioero voi olla asukkaalle kriisin paikka, kun talous hetkellisesti notkahtaa, Niemelä sanoo.

Nuutisen ja Niemelän mukaan yleisimmät asumiseen ja velkaantumiseen vaikuttavat tekijät ovat pienituloisuus, ylivelkaantuneisuus ja ulosmittaus, työttömyys, terveys-, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä erotilanteet.

Asumisneuvojaa ei tarvitse pelätä

Asumisneuvonnassa asukkaan neuvonta ei jää pelkästään sanojen tasolle. Asumisneuvojat tekevät asukkaille muun muassa konkreettisia maksusuunnitelmia ja ohjaavat sekä neuvovat tukien hakemisessa. Nuutisen mukaan asukkaita ohjataan paljon myös sosiaaliohjaajille, silloin kun vuokrarästeihin liittyy muitakin elämänhallinnan ongelmia. Joskus asukkaita ohjataan myös talous- ja velkaneuvonnan piiriin.
– Myös asukkaan motivointi ja rinnalla kulkeminen on tärkeä osa työtämme, Niemelä ja Nuutinen sanovat.

Suurin osa vuokravelkaisista asukkaista ottaa asumisneuvojiin yhteyttä puhelimitse. Asumisneuvojat ottavat myös itse suoraan yhteyttä sellaisiin asukkaisiin, joilla on vuokria maksamatta. Niemelän mukaan moni asukas pelästyy aluksi yhteydenottoa.
– Kerran asiakkaanamme oli keski-ikäinen mies, jolla oli vuokranmaksu aina myöhässä. Mies oli aikaisemmin tehnyt koko ikänsä töitä. Yksinhuoltajana hän oli myös joutunut vastaamaan taloudesta yksin. Miehen sairastuttua tulotaso muuttui. Lapsen muuttaessa pois kotoa, mies oli jäänyt asumaan asuntoon, joka oli hänelle hieman liian iso ja kallis. Näin vuokria alkoi jäädä rästiin. Kun otimme yhteyttä mieheen, hän pelästyi tosissaan. Jälkikäteen hän on kuitenkin kiitellyt meitä, sillä vuokravelka saatiin selätettyä, Nuutinen kertoo.

Vuokravelkaisten lisäksi Niemelä ja Nuutinen auttavat myös asunnon hakijoita ja asunnottomia. Lisäksi he tekevät asukkaiden kokonaistilanteiden ja erikoisryhmien asumisen tai asuttamisen haasteiden kartoituksia.

Lahden Talojen ja Lahden Kaupungin asijantuntijat auttavat taloushuolien kanssa painivia asukkaita.

 

Velkaantuminen on kasvava ongelma

Vuonna 2019 asumisneuvojat ovat olleet yhteydessä lähes 1 000 asiakkaaseen, mikä kertoo, että asumisneuvonnalle on kova terve. Asumisneuvonnassa on vuoden aikana tehty muun muassa 286 maksusuunnitelmaa ja myös 14 häätöä on onnistuttu perumaan.
­ – Velkaantuminen on kasvava ongelma. Emme voi pelastaa kaikkia, mutta pystymme auttamaan isoa osaa. Siksi tätä työtä on tärkeä tehdä jatkossakin, Niemelä ja Nuutinen sanovat.

Asumisneuvonta on osa ASTA-hanketta (Asumis- ja talousneuvonnan kehittäminen lahtelaisille, Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäisy Lahdessa 2018–2020). Hanke on ARA-rahoitteinen kokeiluhanke, josta vastaa Lahden kaupunki yhteistyössä Lahden Talot Oy:n kanssa.

 

Tarvitsetko asumisneuvontaa?

Lahden Talojen asukkailla on mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa asumiseen ja erityisesti vuokranmaksuun liittyvissä asioissa. Asumisneuvojaan saa yhteyden puhelimitse tai sähköpostitse asumisneuvo@lahti.fi .

Asumisneuvonnan aluejako:

Lahti, pohjoinen alue / Heli 044 482 6287
Kartano, Jalkaranta, Keski-Lahti, Niemi, Mukkula, Kilpiäinen, Paavola, Kiveriö, Kivimaa, Möysä, Myllypohja, Ahtiala.
Hollola, kuntakeskus. Asikkala.

Lahti, eteläinen alue / Satu 044 482 0810
Asemantausta, Hennala, Kärpänen, Pirttiharju, Okeroinen, Kerinkallio, Nikkilä, Laune.
Nastola: Rakokivi, Nastola kirkonkylä, Villähde

Uutiset