Jouluinen vinkkilista

Kokosimme listaan vinkkejä joulunajan puuhasteluun, minimoimiseen ja turvalliseen tunnelmointiin.

 

Valosarjat tuovat tunnelmaa – Ledit ovat vihreä valinta

Led-valosarjat ovat energiatehokas ja näin ollen myös ympäristön kannalta kestävä valinta, sillä ne ovat turvallisia, pitkäikäisiä ja kuluttavat vain vähän energiaa. Valosarjoja voi myös ajastaa palamaan vuorokauden ajan mukaan. Muista valita erikseen sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut valosarjat käyttöympäristön mukaan.

Myös ovikranssit tuovat mukavasti joulutunnelmaa ovessa. Muistathan muuten pitää porraskäytävän vapaana ja paloturvallisena.

 

Minimointi-vinkki: joulukinkun jälkilämmöt hyötykäyttöön

Paista jouluherkut sähkön kulutushuippujen ulkopuolella ja hyödynnä uunin jälkilämpö muussa kokkailussa. Kinkku on paras paistaa päiväsaikaan, jotta voit tarkkailla kypsymistä. Paistosta syntyvä rasva tulee ensin jäähdyttää ja toimittaa sen jälkeen biojäteastiaan. Juoksevassa muodossa oleva rasva tulee imeyttää ensin esimerkiksi talouspaperiin.

 

Vinkkejä joulun ajan jätteiden lajitteluun

Jouluna syntyy monenlaista jätettä, kuten lahjapapereita, koristenauhoja, tuotekuvastoja ja metallikuoria. Salpakierto on koonnut kattavan listan joulunajan kierrätyksestä. Tutustu lajitteluoppaaseen.

 

Minimointi-vinkki: säästä sähköä valaistuksella

Kodin valaistukseen kuluu noin 10 prosenttia kulutetusta sähköstä. Sammuta valot tyhjästä huoneesta ja vaihda lamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin. Tunnelmallinen jouluvalaistus syntyy myös kynttilöillä – muista kuitenkin paloturvallisuus. Led-tuikut ja -kynttilät ovat varmuudella paloturvallinen vaihtoehto. Niin sisä- kuin ulkotiloissakin poltettavia kynttilöitä tulisi valvoa, eikä esimerkiksi parvekkeilla tai patioilla saa polttaa roihukynttilöitä.

 

Tuunaa lasipurkeista jouluisia koriste-esineitä

Lasipurkkeja voi uusiokäyttää monin tavoin – ne on helppo puhdistaa ja ne kestävät kulutusta hyvin. Kun lasipurkit puhdistaa huolellisesti, niitä voi käyttää sellaisenaan pikkuesineiden säilytykseen tai vaikkapa tuikkukippoina. Halutessaan lasipurkeista voi myös taiteilla kauniita koriste-esineitä esimerkiksi maalaamalla tai koristelemalla niitä erilaisilla liimattavilla kimalteilla tai kuvilla.

 

Lahjojen pahvipakkaukset kiertoon postituksessa

Pahvipakkaukset ovat paitsi hyviä säilytysrasioita, myös oivallisia pakkausmateriaaleja. Kokeile kietaista tavarat pahvipakkauksiin, kun olet postittamassa jotain – tavarat pysyvät tällä konstilla hyvin ehjänä kuljetuksessa. Myös kertaalleen vaikkapa jääkaapissa ruuansäilytyksessä käytetyt tuorekelmut voi uusiokäyttää postituksessa tai esimerkiksi muuttokuljetuksissa suojamateriaaleina.

 

 

Uutiset