Kotitalon viihtyisyys paranee, kun parveketupakoinnille tehdään stoppi

Lahden Talojen kerrostalossa osoitteessa Aleksanterinkatu 29 / Kauppakatu 3 on lähdetty tekemään töitä savuttomuuden eteen, sillä Lahden Talot haluaa parantaa asumisviihtyisyyttä ja minimoida tupakan terveyshaittoja. Parveketupakointikielto tulee voimaan Aleksanterinkadun kohteessa 1.1.2021. Sen jälkeen sauhuttelu on sallittua vain juuri valmistuneessa tupakkakatoksessa.

Asukkaiden kantaa parveketupakointiin kysyttiin viime keväänä Lahden Talojen asukaskyselyssä. Kyselyn perusteella Aleksanterinkatu 29:n / Kauppakatu 3:n asiassa äänestäneiden asukkaiden 2/3 enemmistö halusi kieltää parveketupakoinnin omassa talossaan. Huoneistoissa ja yhteisissä tiloissa tupakointi on kielletty jo vuosia aiemmin.

Asukastoimikunnan puheenjohtaja Leiu Mauringin mielestä tupakanhaju on paitsi inhottavaa, niin se on myös terveydellinen haitta.

− En itse polta, joten tupakanhaju tuntuu todella ikävältä. Käry tunkeutuu huoneistoon jopa tuuletusaukosta. Passiivinen tupakointi voi olla myös terveydelle jopa haitallisempaa kuin tupakointi. Mielestäni minulla on oikeus asua savuttomassa ympäristössä, Mauring sanoo.

− Olen tyytyväinen, että Lahden Talot haluaa kannustaa savuttomuuteen.

Savuttomuus parantaa asumisviihtyisyyttä ja minimoi tupakan terveyshaittoja

Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskisen mielestä savuttomuus on monella mittapuulla mitattuna kaikkien asukkaiden yhteinen etu, jolla voidaan ehkäistä tupakan ikäviä terveyshaittoja ja sillä vaikutetaan myös yleiseen asumisviihtyisyyteen.

− Parveketupakoinnista voivat kärsiä useat talon asukkaat, sillä haju voi kulkeutua niihinkin koteihin, joissa ei asu tupakoitsijoita. Erillinen tupakointikatos on kaikkien kannalta hyvä ratkaisu: tupakoitsijat saavat yhä halutessaan käydä tupakalla, mutta toiminta ei häiritse ketään muuta, Koskinen sanoo.

 

Aleksanterinkatu 29:n / Kauppakatu 3:n kerrostalossa on lähdetty tekemään töitä savuttomuuden eteen. Parveketupakointikielto astuu kohteessa voimaan 1.1.2021, josta Lahden Talot vielä erikseen tiedottaa asukkaitaan. Pihalle on jo rakennettu erillinen tupakointikatos.

Entä jos muissakin Lahden Talojen kodeissa halutaan lopettaa parveketupakointi?

− Lähetämme ensi keväänä jälleen uuden asukaskyselyn kaikkiin kiinteistöihimme. Jos enemmistö on sitä mieltä, että parveketupakointi halutaan kieltää, niin seuraavaksi me lisäämme asukkaiden vuokrasopimuksiin tämän lisäehdon, jossa parveketupakointi kielletään. Ennen tupakointikiellon voimaantuloa kiinteistön pihalle rakennetaan erillinen katoksellinen tupakointipaikka, Koskinen sanoo.

− Kannatamme vahvasti tupakkalain perimmäistä tavoitetta eli savuttomuutta vuoteen 2030 mennessä, mutta mitä tulee parveketupakoinnin kieltämiseen, olemme halunneet kuunnella asukkaitamme tässäkin asiassa. Parveketupakointi kielletään vain niissä kiinteistöissä, joissa asukkaiden enemmistö sitä haluaa, Koskinen sanoo.

Sekä Koskinen että asukastoimikunnan puheenjohtaja Mauring toivovat, että asukkaat suhtautuvat parveketupakointikieltoon vakavasti.

 

Uutiset