Nautitaan talvesta turvallisesti – muista nämä asiat myös joulukiireiden keskellä

Jokainen asukas voi parantaa yhteistä asumisturvallisuutta. Kokosimme talvikauden suurimmat riskit kuuden kohdan muistilistaksi. Muistathan kerrata turvallisuuteen liittyviä asioita myös asukasoppaastamme.

Lämpötolpat  – Muista irrottaa johto lämpötolpasta ja autosta.

Autossa ja tolpassa kiinni oleva johto voi pahimmillaan nykäistä tolpan irti maasta, kun auto lähtee liikkeelle. Johto on hyvä laittaa säilöön auton sisälle. Ulkona riippuva johto on turvallisuusriski, sillä siinä on sähköiskun vaara, jota esimerkiksi pihassa leikkivät lapset eivät ymmärrä. Pidä tolppa lukittuna sekä käytön aikana että käyttöajan ulkopuolella.

 

Käytäväkoristeet  – Sijoita koristeet oven sisäpuolelle. 

Ovikranssit- ja koristeet ovat ihania, mutta kerrostaloissa ne suositellaan sijoittamaan asunnon sisäpuolelle asumisturvallisuuden takia. Ruukkukasvit ja muut ovenpielen somisteet ovat kiellettyjä yleisten tilojen puolella, sillä kaikki palavat materiaalit ovat paloturvallisuusriski. Ne voivat aiheuttaa tulipalon tai estää liikkumisen vaaratilanteessa.

 

Joulukinkut  – Toimita paistorasva biojätteeseen.  

Kinkun paistaminen voi tyrehtyä alkumetreillä, jos uuni ei toimi. Tarkista ajoissa, että uuni toimii tai kutsu huoltomies tarkastuskäynnille. Paista kinkku mieluummin päivällä kuin yöllä. Valvo kypsymistä, sillä tulikuuma ruoka ja rasva ovat paloturvallisuusriski. Paistosta syntyvä rasva tulee ensin jäähdyttää ja toimittaa sen jälkeen biojäteastiaan. Juoksevassa muodossa oleva rasva tulee imeyttää ensin esimerkiksi talouspaperiin.

 

Kynttilät  – Älä jätä kynttilöitä palamaan yksin.

Kynttilät luovat tunnelmaa, mutta niitä ei saa jättää vartioimatta sisä- eikä ulkotiloissa. Roihukynttilöiden käyttö on kielletty parvekkeilla ja patioilla paloturvallisuuden vuoksi. Pattereilla toimivat led-tuikut ja -kynttilät ovat tavallisia kynttilöitä turvallisempi vaihtoehto. Muista testata palovaroittimen toimivuus kerran kuukaudessa ja vaihda patterit kerran vuodessa. Hanki kotiisi alkusammutin, esimerkiksi sammutuspeite, ikävien tilanteiden varalle.

 

Valosarjat  – Ledit ovat vihreä valinta.  

Valitse valosarjat käyttöympäristön mukaan – sisälle sisäkäyttöön tarkoitetut, ulos ulkokäyttöön tarkoitetut. Energiatalouden vinkkelistä kannattaa suosia led-valosarjoja, sillä ne ovat turvallisia, pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän virtaa. Ajasta valot palamaan vain silloin, kun olet kotona tai sammuta ne aina, kun kukaan ei ole niitä kotona katsomassa.

 

Liikkuminen  – Hiekoitus helpottaa liikkumistasi.

Talvella taloyhtiöiden piha-alueita aurataan ja hiekoitetaan ahkerasti. Pyri kulkemaan hiekoitetulla tiellä, valitse tukevat talvikengät tai napsauta kenkiin kiinni liukuesteet. Muista napata liukuesteet pois ennen porraskäytävään astumista! Monessa kiinteistössä on asukkaiden käytössä oleva hiekoitusastia, josta voi nakata lapiollisen hiekkaa vaikka oman auton viereen.

 

Uutiset