Muistilista turvalliseen joulutunnelmaan

Listasimme, miten voit helposti parantaa turvallisuutta kotonasi ja asuinympäristössäsi joulutunnelmasta tinkimättä.

Valosarjat  – Ledit ovat vihreä valinta

Muista valita erikseen sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut valosarjat käyttöympäristön mukaan. Led-valosarjat ovat energiatehokas ja näin ollen myös ympäristön kannalta kestävä valinta, sillä ne ovat turvallisia, pitkäikäisiä ja kuluttavat vain vähän energiaa. Valosarjoja voi myös ajastaa palamaan vuorokauden ajan mukaan.

Käytäväkoristeet  – Huomioi joulukoristeiden sijoittelu

Ovikranssit tuovat mukavasti joulutunnelmaa ovessa. Muistathan muuten pitää porraskäytävän vapaana ja paloturvallisena.

Joulukinkut  – Toimita paistorasva biojätteeseen

Tarkista uunisi toimivuus ja kutsu tarvittaessa huoltomies tarkastuskäynnille. Kinkku on paras paistaa päiväsaikaan, jotta voit tarkkailla kypsymistä. Paistosta syntyvä rasva tulee ensin jäähdyttää ja toimittaa sen jälkeen biojäteastiaan. Juoksevassa muodossa oleva rasva tulee imeyttää ensin esimerkiksi talouspaperiin

Kynttilät  – Älä jätä kynttilöitä palamaan yksin

Niin sisä- kuin ulkotiloissakin poltettavia kynttilöitä tulisi valvoa, eikä esimerkiksi parvekkeilla tai patioilla saa polttaa roihukynttilöitä. Led-tuikut ja -kynttilät ovat varmuudella paloturvallinen vaihtoehto. Palovaroittimen toimivuus tulisi testata kuukausittain ja patterit vaihtaa kerran vuodessa. Myös alkusammutin, kuten sammutuspeite, kuuluu jokaisen kodin varustukseen.

Joulun ajan jätteiden lajitteluopas

Jouluna syntyy monenlaista jätettä, kuten lahjapapereita, koristenauhoja, tuotekuvastoja ja metallikuoria. Salpakierto on koonnut kattavan listan joulunajan kierrätyksestä. Tutustu lajitteluoppaaseen.

Liikkuminen  – Hiekoitus helpottaa liikkumistasi

Talojemme piha-alueita aurataan ja hiekoitetaan ahkerasti. Hiekoitetut kulkuväylät ja tukevat talvikengät säästävät usein ikäviltä liukastumisilta. Kengänpohjiin on myös saatavilla kiinni napsautettavia liukuesteitä – muistathan napsauttaa liukuesteen pois porraskäytävässä liikkuessasi. Hiekoitusastiasta voi tarvittaessa nakata lapiollisen hiekkaa vaikkapa oman auton viereen.

Lämpötolpat  – Muista irrottaa johto lämpötolpasta ja autosta

Lämpötolpat ovat autoilijalle tärkeitä varusteita talvisin. Lämpötolpat on hyvä pitää lukittuna sekä käytön aikana että silloin, kun autosi ei ole kytkettynä tolppaan. Johdolle paras säilytyspaikka on auton sisäpuolella.

Uutiset