Asumisen trendit 2024 – nämä kysymykset puhututtavat asumisessa

Asumiskustannukset, tarpeellisten neliöiden määrä ja vastuullisuuskysymykset leimaavat vuoden 2024 asumiskeskustelua. Sisustustrendeissä luontoteemat korostuvat yhä vahvemmin. Lahden Taloilla asumisen trendeihin pureudutaan panostamalla asumisen laatuun ja asukaskokemuksen kehittämiseen.

Asumisen hinta – vuokralla kustannukset ovat ennakoitavissa

Asumisen hinta mietityttää monia asunnon etsijöitä myös vuonna 2024. Etenkin vuokra- ja omistusasumisen kustannuksia vertaillaan ja pohditaan laajasti, ja vallitsevassa taloustilanteessa vuokra-asuminen houkuttelee yhä useampia. Jopa monet omistusasunnossa asuvat pohtivat tällä hetkellä vuokra-asumisen mahdollisuuksia. Vuokra-asumisessa houkuttelee etenkin kiinteähintainen kuukausimaksu sekä muut maksuun sisältyvät asumisen menot.

Vuokrakoti on kustannuksiltaan järkevä ja turvallinen asumismuoto. Lahden Taloilla asuntojen vuokrahinnat pyritään aina pitämään edullisempina kuin yleisen markkinahintatason vuokrat. Vuokramaksun suuruus määritellään tammikuussa ja se pysyy samana koko vuoden – riippumatta kustannusten noususta tai muusta talouden heilahtelusta. Vuokrakodissa asumisen kustannukset ovat siis helposti ennakoitavissa.

Lahden Taloilla vuokraan sisältyy asunnon ohella myös paljon muita asumisen kuluja. Esimerkiksi lämmitys, pesutuvan käyttö ja nettiyhteys kuuluvat vuokraan, eikä asukkaille koidu niistä lisäkustannuksia.

Lahden Talojen asukkailla on käytössään monia asukkaan etuja. Lahden Taloilta voi esimerkiksi saada kodin ilman vakuusmaksua, mikä varmasti tuo helpotusta monen budjettiin. Lisäksi asukkailla on käytössään ilmainen 25 megabitin nettiyhteys sekä ekologisia, täyssähköisiä yhteiskäyttöautoja, joita voi varata helposti käyttöön esimerkiksi kauppareissua tai pidempää päiväretkeä varten. Myös lemmikit toivotetaan tervetulleiksi suurimpaan osaan asuntoja.

 

Kodissa pitää olla tilaa elämälle – ja samalla neliöiltä halutaan tehokkuutta.

Väljyyttä ja tehokkuutta – neliöt valitaan tarpeen mukaan

Viime vuosina asuinneliöiden tarve suomalaiskodeissa on vaihdellut. Etätöiden yleistyttyä monissa kodeissa tarvittiin pikaisesti ylimääräistä huonetta – toisaalta tehokkaat neliöt kiinnostavat myös monia asujia kustannus- ja energiatehokkuuden näkökulmasta.

Asumisen helppous ja mahdollisuus joustaviin asumisratkaisuihin ovat monen vuokra-asujan mielestä vuokralla asumisen parhaita puolia. Kun elämäntilanteet ja tarpeet asunnolle muuttuvat, on kodin vaihtaminen sujuva ja mutkaton prosessi. Lahden Talot on Lahden seudun suurin vuokranantaja ja yli 7 000 asunnon valikoimasta löytyy varmasti jokaiseen elämäntilanteeseen sopiva koti.

 

Vastuullisuutta edellytetään rakennuksen koko elinkaaren ajalta.

Vastuullisuus ratkaisee myös asuntovalinnoissa

Myös asunnon etsijät ovat yhä tietoisempia asumisen hiilijalanjäljestä. Vuonna 2024 asunnolta toivotaan energiatehokkuutta paitsi omien asumismenojen pienentämiseksi, niin myös siksi, että asunnon hakijat arvostavat yhä enemmän sitä, että asunnossa on tehty vastuullisia valintoja suunnittelusta ja rakentamisesta lähtien, kestäen aina koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Lahden Talojen kodit suunnitellaan alusta lähtien mahdollisimman laadukkaiksi ja energiatehokkaiksi. Kaikilla uudiskohteilla on A-energialuokan tunnus, joka on merkki parhaasta mahdollisesta energiatehokkuudesta. Uudiskohteiden katoilla toimivat aurinkopaneelit antavat energiaa esimerkiksi talojen viilentämiseen kesäaikaan. Led-lampuilla sekä laadukkailla ja kestävillä materiaalivalinnoilla puolestaan varmistetaan, että Lahden Talojen kodit kestävät hyvin kulutusta.

 

Sijainti on yksi tärkeimmistä asunnonvalinnan kriteereistä.

Luonnonrauhaa vai keskustan sykettä – sijainti kertoo asukkaasta

Viime vuosina kodinetsijät ovat enenevissä määrin arvostaneet kodin sijaintia lähellä luontoa. Toisaalta keskusta-asumisessa monia houkuttelee helppous ja palveluiden läheisyys.

Jopa sijaintia tärkeämpää voi myös olla se, miltä itse asunto tuntuu. Kodin pitää tuntua kodilta ja joskus täydellinen asunto laittaa asunnonetsijät tinkimään muista, ennalta tärkeinä pidetyistä kriteereistä – kuten vaikkapa kodin sijainnista.

Kodin sijainti vaikuttaa arjen sujumisen ja asumisviihtyvyyteen. Lahden Talojen kodit sijaitsevat usein paikoilla, joissa asuntojen hinnat saattavat muuten olla omasta kodista haaveilevien ulottumattomissa. Vuokrakodissa pääsee siis asumaan huippusijainnilla – ilman jokapäiväistä sentinvenyttämistä.

Lahden Talojen koteja löytyy monipuolisesti hyviltä sijainneilta eri puolelta Lahtea. Esimerkiksi Ahtialan, Hennalan ja Pirttiharjun asuinalueilla luonto aukeaa heti kotiovelta. Paavolassa ja Keskustan alueella puolestaan pääsee nauttimaan palveluiden läheisyydestä ja keskustaelämän helppoudesta.

Jos taas kaipaat rantamaisemiin, kannattaa tutustua Lahden Talojen koteihin Jalkarannassa, Kartanossa tai Möysässä. Näillä alueilla laineiden liplatus kuuluu arkiseen äänimaisemaan ja aamu-uinnille pääsee pulahtamaan, vaikka vuoden ympäri.

Loistavia kulkuyhteyksiä arvostaville oikea osoite löytyy Asemantaustasta. Aktiiviselle liikkujalle puolestaan Launeen harrastuspaikat tarjoavat tekemistä joka lähtöön. Hollolan ja Nastolan alueet tarjoavat puolestaan kylämäistä tunnelmaa ja rauhoittavia metsämaisemia.

 

Lahden Taloilla asukkaat viettävät huoltovapaata elämää.

Palvelut halutaan ulkoistaa

Myös asumiseen liittyvissä asioissa ihmiset haluavat panostaa merkityksellisiin asioihin. Kotona se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asukkaat haluavat sisustaa kotia persoonallisesti tai että kodin tiloja käytetään vaikkapa harrastustoimintaan. Asukkaat haluavat keskittyä yhä vähemmän kodin huoltotöihin ja niistä ollaan valmiita maksamaan ulkopuolisille tahoille.

Lahden Talojen asukkaat viettävät remontti- ja huoltovapaata elämää, sillä vuokralla asuessa remontit ja korjaukset eivät ole vuokralaisen vastuulla.

Jos esimerkiksi kodin laiteet vaativat korjausta tai patterit säätöä, vuokralaisen ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä kustannuksista. Lahden Taloilla kiinteistönhoitaja huolehtii monista asumiseen ja asunnon korjauksiin liittyvistä käytännön asioista, kuten lämmitykseen, vesi- ja viemärilaitteisiin, sähkölaitteisiin ja kiintokalusteisiin liittyvistä huoltotöistä.

 

Luonnollisuus ja persoonallisuus ovat vuoden 2024 sisustustrendejä.

Sisustuksessa luonnonmateriaalit ja luontokuosit suosittuja

Vuonna 2024 sisustukselta halutaan edelleen luonnonläheisyyttä, niin materiaalien kuin värienkin osalta. Myös taidetta käytetään yhä enemmän kotien sisustuksessa. Toisaalta yhä useammassa kodissa myös arjen vastuullisuus korostuu – halutaan tehdä kestäviä hankintoja, niin käyttöiän kuin designin osalta. Erilaiset persoonalliset valinnat, esineet, kirpparilöydöt, värit ja muodot saavat näkyä yhä enemmän sisustuksessa vuonna 2024.

Kodin pitää tuntua kodilta – siksi Lahden Talot tarjoaa asukkaidensa käyttöön ilmaisen sisustuspakin, jonka avulla kotiin saa tuotua omaa persoonallista otetta pienen pintaremontin keinoin. Sisustuspakki sisältää laajan valikoiman erilaisia maaleja ja tapetteja, joiden avulla kodin pinnat muovautuvat näppärästi omien mieltymysten mukaiseksi.

 

Tutustu tästä koteihimme ja hae asuntoa

 

 

 

 

Uutiset