Kuinka lämmintä sisäilman kotona pitäisi olla?

Suositeltava huonelämpötila on 21 astetta, mutta mitä hyötyä siitä on? Listasimme, mihin kaikkeen huoneilman lämpötilalla on vaikutusta – jopa hyvinvointisi kannalta.

 

Saat lisää virkeyttä

Liian lämpimässä asunnossa oma vireystaso laskee ja keskittymiskyky alenee. Sopiva huonelämpötila auttaa sinua pysymään virkeänä.

 

Pysyt terveempänä

Kuiva ja liian lämmin huoneilma kuivattaa limakalvoja, jolloin sairastut helpommin. Lämpötilan lasku 24 asteesta 21 asteeseen vähentää usein sisäilmaoireiden määrää kolmasosalla.

 

Nukut paremmin

Makuuhuoneessa lämpötilaksi suositellaan noin 18–20 astetta. Raikas ilma rentouttaa kehoa ja auttaa nukahtamaan helpommin.

 

Vähennät turhaa energian kulutusta

Rakennusten lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Tästä suurin osa kuluu asuintilojen lämmitykseen. Alentamalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluja noin viisi prosenttia.

 

Pienennät CO2 -päästöjä

Matalammalla huonelämpötilalla vähennät osaltasi ilmastomme kannalta haitallisia päästöjä ja samalla pienennät myös rakennusmateriaalien haitallisia emissioita (päästöjä) huoneilmaan.

 

Vinkki! Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta. Voit vähentää turhaa energiankulutusta ja hillitä samalla asumiskustannusten nousua

 

 

Näillä keinoilla vaikutat kotisi lämpötilaan

 1. Älä peitä pattereita

Varmista, ettei pattereita ole peitetty verhoilla tai huonekaluilla, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti. Jos termostaatti on peitetty, se ei tunnista oikein huoneen lämpötilaa.

2. Käytä termostaattia harkiten

Muista, että patteri voi tuntua kylmältä, kun veden lämpötila on kädenlämpöä matalampi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että termostaatti ei toimisi. Vesikiertoinen patteri lämmittää aina, kun veden lämpötila on korkeampi kuin huoneen tai seinäpintojen lämpötila.

3. Tuuleta nopeasti

Tuuleta tarvittaessa nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella. Jo muutama minuutti riittää.

4. Käytä kaihtimia ja verhoja

Kovalla pakkasella ikkunoiden kaihtimet voi jättää alas, jolloin ne vastaavat melkein yhtä lisälasia. Talvella verhot voi myös vetää yöksi ikkunoiden eteen, mutta vain niin, että ne eivät peitä pattereita tai termostaatteja. Vastaavasti kesällä saat viilennettyä asuntoa kaihtimien avulla.

5. Tarkista ikkunoiden tiivisteet

Jos kodissasi tuntuu vetävän, tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Veto voi johtua niistä tai väärin säädetystä ilmanvaihdosta. Pidä korvausilmaventtiilit aina osittain auki – näin varmistat asuntosi ilmanvaihdon oikean toiminnan.

Ota tarvittaessa yhteys huoltoyhtiöön. Löydät huoltoyhtiösi puhelinnumeron talosi ilmoitustaululta tai tältä sivulta.

 

 

 

Uutiset