Vihreä luo viihtyisyyttä – lue vinkit parvekepuutarhan loihtimiseen

Lahden Talojen asukkaat pääsevät kasvattamaan hyötykasveja istutuslaatikoiden avulla. Vinkkiemme avulla myös kerrostaloasuntoon voi luoda kutsuvan puutarhakeitaan.

Muutamilla täsmävinkeillä saat luotua parvekkeestasi kutsuvan keitaan.

Vehreys valloittaa ja rauhoittaa tutkitusti myös mieltä! Siksi onkin tärkeää, että vihreydestä pääsee nauttimaan myös kotona. Lahden Taloilla kotitalojen piha-alueiden vehreyteen panostetaan.

– Haluamme, että talojemme piha-alueet ovat niin viihtyisiä, että siellä on mukavaa oleilla ja harrastaa, toteaa Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Lahden Talojen asukkaat ovatkin päässet kokeilemaan kaupunkiviljelyä asuintalojen pihalle tuotujen istutuslaatikoiden avulla. Tänäkin keväänä Lahden Talot järjestää asukkailleen istutustarpeet ja -välineet erilaisten kasvien kasvattamiseen. Istutuslaatikoissa on aiempina kesinä viljelty muun muassa hyötykasveja.

– Haluamme, että asukkaat pääsevät osallistumaan omien kotitalojensa viheralueiden hoitoon. Samalla kun parannetaan viihtyisyyttä päästään myös tutustumaan naapureihin ja touhuilemaan yhdessä. Asukkailta tulee usein hyviä ideoita piha-alueisiin liittyen ja näitä toiveita pyrimme myös aktiivisesti toteuttamaan, Koskinen toteaa.

Lahden Taloilla piha-alueiden hoitoon panostetaan esimerkiksi tuomalla asukkaiden käyttöön istutuslaatikoita.

Muutamissa Lahden Talojen kiinteistöissä on myös asennettu viherkattoja vehreyden lisäämiseksi. Esimerkiksi Saimaankadun uudiskohteen autokatos päätettiin maisemoida muuhun ympäristöön sopivaksi viherkaton avulla. Lisäksi useat Lahden Talojen kodit sijaitsevat lähellä luontoa, jolloin lähimetsät ja -puistot tuovat vehreyttä pihapiiriin.

Lahden Taloilla on jo useana kesänä tarjottu koteja myös pörriäisille.  Lahden Talot haluaa osaltaan olla mukana turvaamassa luonnon monimuotoisuutta ja siksi koteja tarjotaan myös mehiläisille, jotka pölyttävät ahkerasti muun muassa marja- ja hedelmäkasveja. Mehiläispesiä on yhteensä kuusi kappaletta ja ne on sijoitettu asuintalojen läheisyyteen, jossa asukkaat pääsevät seuraamaan pörriäisten elämää.

Lähipuistot ja -metsät tuovat vehreyttä Lahden Talojen kotien pihapiiriin.

 

Luonto tulvii sisään parvekepuutarhan avulla

 

Parvekeviljely on mahtava tapa saada pieneen tilaan paitsi viihtyisyyttä myös todellista hyötyä – erilaiset kukat, hyötykasvit, marjat, yrtit, tomaatit ja salaatit soveltuvat erinomaisesti parvekeviljelyyn.

Puutarhaharrastuksen alkuun pääsee helposti ja istutusten määrää on helppoa kasvattaa pikkuhiljaa. Kokosimme muutamia vinkkejä viherpihan ja parvekepuutarhan loihtimiseen:

1. Olosuhteet määrittelevät, mitä kannattaa viljellä

Ennen viljelyn aloittamista kannattaa tarkistaa viljelyalueen kasvuolosuhteet. Onko viljelyalue paahteisella paikalla, varjossa tai onko tila tuulinen? Nämä asiat vaikuttavat siihen, millaiset kasvit juuri sinun puutarhassasi menestyvät.

2. Valitse ruukku, amppeli, kasvusäkki tai istutuslaatikko

Suunnittele parvekepuutarha tai pihaviljelmät huolella ja hanki tarvittavat kasvatusastiat ja -tarvikkeet etukäteen. Hyödynnä erilaisia istutusastioita, ruukkuja, säkkejä ja istutuslaatikoita. Osan kasveista voi myös nostaa amppeliruukkuihin! Hyödyntämällä eri tasoja puutarhasta tulee runsas ja vehreä.

 

 

Parvekeviljely on oiva tapa luoda viihtyisyyttä – salaatit, tomaatit ja yrtit tuovat vehreyttä ja makua myös kokkailuihin.

 3. Kasvuajat vaihtelevat – aloita esikasvattamalla

Osa kasveista voidaan kylvää suoraan maahan tai sille valittuun astiaan. Toiset kasvit puolestaan kannattaa esikasvattaa, jotta ne ehtivät puhjeta loistokkaaseen kukkaansa lyhyen kesän aikana. Tarkista kasvien kasvu- ja istutusajat pakkauksesta tai kasvattajalta.

4. Yrtit ja salaatit kasvamaan suoraan kaupasta

Tämän helpompaa hyötykasvattamista ei ole! Poimi ruokakaupasta mukaan yrttikippoja ja ruukkusalaatteja ja istuta ne sellaisenaan parvekepuutarhaasi.

5. Hoida ja helli kasvejasi niin saat parhaan sadon

Puutarhasi kukoistaa ja tuottaa satoa parhaiten, kun jaksat kastella, lannoittaa ja hoitaa kasveja säännöllisesti. Alkukesästä kasvit kasvavat hurjaa vauhtia ja tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita. Useat kasvit ehtivät kesän aikana tehdä monta satoa, joten pääset nauttimaan itse kasvatetuista herkuista pitkin kesää!

 

Parvekkeesta voi loihtia vehreän keitaan sommittelemalla istutuksia eri tasoihin.

Uutiset