Näin hyödynnät kenkälaatikon ja kahvinporot – 6 vinkkiä, joiden avulla tutut tavarat saavat uuden elämän

Monille tavaroille voi keksiä uusia käyttötarkoituksia, ennen kuin ne lajitellaan kierrätykseen. Lajittelussa on tärkeää, että jokaiselle jätelajille on oma keräysastiansa ja että niiden käyttäminen on sujuvaa.

Kodin lajittelujärjestelyissä tärkeintä on sujuvuus.

Jätteiden lajittelu on helppoa, silloin kun kullekin jätelajille on asunnossa oma keräysastiansa. Lahden Talojen jätekatoksissa on jäteastiat muovipakkauksille, biojätteelle, sekajätteelle, kartongille, keräyspaperille, lasille ja metallille.

 

Lahden Talojen kiinteistöistä löytyy astiat monille eri jätelajeille, mikä tekee lajittelusta sujuvaa.

 

Osta vähemmän, huolla enemmän

Tiesitkö, että viime vuonna Lahdessa yli 99 prosenttia jätteestä pystyttiin hyödyntämään? Parhaita keinoja vähentää jätteen syntymistä on tehdä harkittuja tuotehankintoja ja kierrättää tai käyttää tavaroita uudelleen.

Esimerkiksi vaatteiden huoltamisella ja korjaamisella voi pidentää niiden elinikää merkittävästi. Ehjät vaatteet voi myös laittaa kiertoon kirpputorille tai vaatekeräykseen.

Lahden Taloilla on tehty pitkäjänteistä työtä ympäristöasioiden eteen. Lahden Talot haluaa tarjota asukkailleen hyvää asumista mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Lahden Talojen tärkeä tavoite on jätteen kierrätysasteen parantaminen. Lahden Taloilla on onnistuttu vähentämään sekajätteen määrää noin puoleen vuodesta 2014.

Lahden Talot on koonnut verkkosivuilleen MiniMointi-vinkkejä energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen sekä jätteidenlajitteluun. Lisäksi Lahden Talojen asukkaat osallistuivat viime vuonna jo viidettä kertaa MiniMoi! -kilpailuun. Asukkaat kilpailivat siitä, mikä kiinteistö tiputti eniten asumisen hiilidioksidipäästöjä vuoden mittaisen kilpailukauden aikana.

 

Ennen jätteiden poisheittämistä, voi niitä uusiokäyttää moni eri tavoin.

Täsmävinkit jätteiden uusiokäyttöön

Ennen jätteiden lajittelua ja viemistä keräysastioihin, voi monille pakkauksille keksiä uusia käyttötarkoituksia. Kokosimme yhteen vinkkejä muun muassa kenkälaatikoiden, lasipurkkien ja pahvipakkausten uusiokäyttöön!

 

1. Lasipurkeista kynätelineitä tai koriste-esineitä

Lasipurkit ovat jatkokäytön kannalta erinomaisia esineitä – ne on helppo puhdistaa ja ne kestävät kulutusta hyvin. Kun lasipurkit puhdistaa huolellisesti, niitä voi käyttää sellaisenaan pikkuesineiden säilytykseen tai vaikkapa kukkamaljakkona. Halutessaan lasipurkeista voi myös taiteilla kauniita koriste-esineitä esimerkiksi maalaamalla tai koristelemalla niitä erilaisilla liimattavilla kimalteilla tai kuvilla.

Tyhjiä lasipurkkeja voi pesun jälkeen hyödyntää esimerkiksi kukkamaljakkoina.

2. Muovirasioista minikasvihuoneita

Erilaiset muovipakkaukset voi joko kierrättää muovinkeräyksessä tai hyödyntää esimerkiksi pienviljelyssä. Muovirasiat ovat mainioita kasvatusalustoja yrteille tai muille kasveille. Parhaita kasvualustoja ovat muovirasiat, joissa on jo valmiina reikiä pohjassa. Voit myös tehdä reikiä helposti itse – näin saat hengittävän ruukun, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan ulos.

Muovirasiat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille yrteille ja taimille.

3. Kahvinporot hyötykäyttöön hajupoistossa

Kahvinporot lisäävät tehokkaasti maaperän happamuutta – siksi ne sopivat erityisen hyvin happaman maan kasvien lannoitteeksi. Kahvinporot ovat myös tehokkaita hajujen poistajia! Kannattaakin kokeilla kahvinporoista puristettuja palloja jääkaapissa tai vaikkapa wc-tiloissa hajunpoistajina.

4. Pahvipakkaukset kiertoon postituksessa

Pahvipakkaukset ovat paitsi hyviä säilytysrasioita, myös oivallisia pakkausmateriaaleja. Kokeile kietaista tavarat pahvipakkauksiin, kun olet postittamassa jotain – tavarat pysyvät tällä konstilla hyvin ehjänä kuljetuksessa. Myös kertaalleen vaikkapa jääkaapissa ruuansäilytyksessä käytetyt tuorekelmut voi uusiokäyttää postituksessa tai esimerkiksi muuttokuljetuksissa suojamateriaaleina.

5. Kenkälaatikoista säilytysjärjestelmä varastoon

Ostitko uudet lenkkarit, joiden mukana sait pahvisen kenkälaatikon? Älä heitä laatikkoa pois, sillä kenkälaatikoista saa rakennettua erinomaisen säilytysjärjestelmän esimerkiksi varastoon. Lajittele tavarat omiin laatikoihinsa ja kirjoita kuinkin laatikon päätyyn, mitä se sisältää. Kenkälaatikot ovat juuri sopivan kokoisia useimpiin hyllyihin ja niitä on helppo koota myös päällekkäin.

Kenkälaatikot ovat sopivan kokoisia monien tavaroiden säilytykseen ja myös koottavaksi päällekkäin.

6. Aineksia askarteluun ja DIY-projekteihin

Olipa kyseessä lähes mikä tahansa materiaali, voi sen ottaa mukaan askartelu- ja tee se itse -projekteihin. Anna luovuuden puhjeta kukkaan ja suunnittele uusi koriste-esine, ovikranssi tai käyttöesine. Etenkin lapset rakentavat erilaisista materiaaleista mielellään erilaisia temppuratoja tai koteja mielikuvituslemmikeille!

Anna luovuuden puhjeta kukkaan erilaisissa askarteluprojekteissa!

Uutiset