Oman talon kerho tuo merkityksellisyyttä asukkaiden elämään

Lahden Talojen Eteläisen Liipolankatu 1:n kerho tarjoilee mukavaa tekemistä, yhdessäoloa ja ystävyyttä erityisesti talon ikäihmisille.

Joka keskiviikko Pirjo Nokka keittää kahvit ja laittaa pullat tarjolle Eteläisen Liipolankatu 1:n kerhohuoneeseen, jonne tulee parhaimmillaan kaksitoistakin talon asukasta viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Nokka on käynyt Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla -hankkeen TaloTsemppari-valmennuksen, joka antaa hyvät valmiudet ohjata kerhoa omassa kotitalossa.

 

TaloTsemppari Pirjo Nokka (oik.) kertoo, ettei osa kerholaisista ollut aiemmin askarrellut mitään, mutta nyt kaikki ovat innostuneet omilla käsillä tekemisestä. 

Nokka kertoo, että kahvittelujen lisäksi hän suunnittelee kerhon tapaamisiin yhteistä tekemistä, kuten helppoa askartelua, yhdessä asukkaiden kanssa. Hänen vastuullaan ovat kaikki kerhon käytännön järjestelyt.
− Meillä on niin hyvä porukka ja moni on kiitellyt kerhon olemassaoloa! Kesällä kerhomme oli tauolla, mutta vietimme silloinkin paljon aikaa yhdessä talomme grillipaikalla, Nokka kertoo.

Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla -hankkeen asiantuntija Outi Mustonen kertoo, että vapaaehtoisten TaloTsemppareiden johdolla tarjotaan ikäihmisille ja yksinäisille matalan kynnyksen mahdollisuus tavata muita talon asukkaita. TaloTsempparit saavat kolmen tunnin pituisen koulutuksen, jonka aikana vapaaehtoiset saavat hyviä vinkkejä ja tukea kerhon ohjaamiseen.

Mustosen mukaan TaloTsemppari-koulutus sopii kaikille 18 vuotta täyttäneille, jotka viihtyvät ihmisten parissa ja joilta löytyy myös kuuntelutaitoja. Vertaistukea saa tarvittaessa muilta TaloTsemppareilta sekä Yhdessä kotikulmilla -toiminnan asiantuntijoilta.

 

Mukavaa kerhotoimintaa matalalla kynnyksellä

Nokka on saanut vapaaehtoistoiminnasta merkityksellisyyttä myös omaan elämään.
− Eläkkeelle jäätyäni mietin, että mitä tällä kaikella vapaa-ajalla voisin tehdä. Minulla oli aluksi aika korkea kynnys lähteä liikkeelle kerhotoiminnassa. Ajattelin, että mitä jos kukaan ei haluakaan osallistua. Huoli oli turha ja olen pitänyt tästä kerhon vetämisestä todella paljon, Nokka kertoo.

 

 

Vaikka kerhon pääkohderyhmänä ovat eläkeikäiset, saavat kerhoon osallistua myös muut talon asukkaat. Eteläisen Liipolankadun kerholaisista lähes kaikki ovat jo eläkkeellä. Kerhotoiminta on suunniteltu osallistujille mahdollisimman edulliseksi.
− Meillä osallistumismaksu on 1,5 euroa/kerta, joka kattaa kahvittelukulut. Asukastoimikunta tukee pienesti toimintaamme ja joskus kerään askartelumateriaaleihin erillisen maksun. Hyödynnämme myös omia askartelutarvikkeitani, Nokka kertoo.

 

“Elämään on tullut mielekästä tekemistä, jopa uusia ystäviä.”

 

Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -hanke alkoi Helsingissä ja Kotkassa vuosina 2017–2019. Tällä hetkellä hankkeen käynnistämää kerhotoimintaa löytyy jo noin kymmeneltä paikkakunnalta ja mukana on noin 60 taloyhtiötä. Toimintaan osallistuneiden palaute on ollut positiivista.
− Moni kokee tutustuneensa naapureihinsa paremmin ja elämään on tullut mielekästä tekemistä, jopa uusia ystäviä, Mustonen iloitsee.

Sinustako TaloTsemppari teidän taloonne? Kotikulmilla-toiminnan info järjestetään Kauppakeskus Trion Palvelutorilla Lahdessa 7.9. klo 13–14.30. Seuraava TaloTsemppari-valmennus järjestetään 12.10. Löydät lisätietoja valmennuksesta ja sähköisen ilmoittautumislomakkeen Ikäinstituutin verkkosivuilta.

 

Uutiset