Kotoilijamme kertoo: Jätteiden lajittelu on helppo ympäristöteko

Jätteiden lajittelu on ympäristöteko, joka jokaisen meistä on mahdollista tehdä. Mikäli jätteen lajittelu tehdään asukkaiden toimesta huolellisesti, syntyy kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä lopulta hyvinkin vähän. Lajittelemalla jätteet oikein, voidaan niitä kierrättää ja hyödyntää uudelleen.

 

Jätteiden lajittelu on loppujen lopuksi yksinkertaista ja nopeaa hommaa – kunhan tietää mitä tekee. Onkin hyvä tutustua etukäteen lajitteluohjeisiin, jotta tietää, mikä materiaali kuuluu mihinkin jäteastiaan. Kun lajittelusta tekee yhden arkielämän rutiineista, se on helppoa eikä vie sen enempää aikaa kuin yhden roskiksenkaan taktiikka.

 

Lahden Talojen kiinteistöissä jätekatosten seinillä on yleensä selkeät kuvaukset siitä, mitkä jätteet kuuluvat mihinkin astiaan. Hyviä ohjeita löytyy myös verkosta, esimerkiksi Salpakierron nettisivuilla.

 

Perusajatus jätteiden lajittelussa on:

  • Energiajätteeseen lajitellaan esimerkiksi kaikki elintarvikemuovit, styrox, kodin tekstiilit (mikäli nämä ovat kierrätyskelvottomia) ja likaantuneet kartonkipakkaukset, kuten pizzalaatikot.
  • Sekajätteeseen puolestaan lajitellaan kahvi- ja sipsipussit tai pakkaukset, joista ei saa eroteltua esimerkiksi alumiinia. Myös vaipat, purukumit, posliini sekä muut vastaavat jätteet kuuluvat sekajätteeseen.

 

 

Jotta lajittelu on mahdollisimman vaivatonta, kannattaa panostaa selkeään lajittelupisteeseen kotona. Mikäli haluat tehostaa lajittelua kotonasi, mieti aluksi, kuinka paljon mitäkin jätejaetta kotonasi syntyy. Näin pääset jyvälle siitä, millaisille jätteille kannattaa varata iso astia ja minkä kanssa selviät pienemmällä astialla tai muovipussilla. Banaanikärpästen tai biojätteen hajua ehkäistäksesi voit hankkia biojätteelle tarkoitetun suljettavan jäteastian.

 

Minulla on käytössäni viisi jäteastiaa sekä keräysastia paperi- ja kartonkijätteelle. Jätekaapistani löytyy astiat energia-, seka- ja biojätteelle, paristoille sekä yhteinen astia metalli- ja lasijätteelle. Metalli- ja lasijätteen sijoitan samaan astiaan, koska näitä jätejakeita taloudessani syntyy suhteellisen vähän. Tästä yhteisestä astiasta metalli ja lasi on jätehuoneella helppo lajitella vielä omiin keräysastioihinsa. Koko jätekaappia ei siis tarvitse täyttää monilla eri astioilla, vaan kokeilemalla selviää, mikä itselle toimii.

 

Aino on Lahden Talojen Kotoilija, joka kertoo millaista on asua Lahden Taloilla.

Blogi