Kotoilijamme kertoo: Kolme selviytymisvinkkiä viherkasveille talven yli

Kuten aikaisemmassa blogikirjoituksessa mainitsinkin, viherkasvit ovat minulle tärkeä osa kotia. Ne puhdistavat ilmaa ja tuovat muutenkin raikkautta sekä viihtyisyyttä kotiin. Niiden kasvua on myös mielenkiintoista seurata ja mielestäni on ihana nähdä, kun kasviin kasvaa uusi lehti tai jos joku huonekasveista innostuu kukkimaan.

 

 

Talvi on huonekasveille toisinaan haastavaa aikaa – tässäpä siis kolme vinkkiä viherkasvien hoitoon!

 

 1. Valo

Nosta kasvit paikkaan, jossa ne saavat mahdollisimman paljon valoa! Jotkut huonekasvit eivät kuitenkaan kestä vähääkään vetoa tai kylmyyttä. Jos ikkunan luona huoneilma tuntuu kylmältä, niin silloin kasveille voi hankkia kasvilampun. Ikkunan edestä kannattaa päivällä avata verhot ja sälekaihtimet luonnonvalon maksimoimiseksi. 

 2. Ilmankosteus

Talvella huoneilma saattaa olla kuiva, joten kasvien sumuttelu nousee tärkeämpään rooliin kuin kesällä. Kiiltävälehtiset kasvit, kuten esimerkiksi peikonlehti, rakastaa sumuttelua. Ilmankostutin on oiva apu sekä kasveille että ihmisillekin, mikäli huoneilma tuntuu liian kuivalta. Sumuttelu myös vähentää pölyn kertymistä viherkasvien lehdille, sillä kasvien lehdistä tulisi ajoittain pyyhkiä pölyt pois. Jos huonekasvien lehtien kärjet muuttuvat ruskeiksi, kielii se liian kuivasta huoneilmasta. 

 3. Kastelu

Viherkasvien kastelua on syytä vähentää talvikuukausina. Kannattaa tarkistaa, kuinka paljon huonekasvisi tarvitsevat vettä talvisin – usein huonekasvit kuolevat liikaan kasteluun. Kellastuvat lehdet kertovat, mikäli kasvi on saanut liikaa vettä. Myöskään lannoittamiselle talvikuukausien aikana ei ole tarvetta, sillä useammat huonekasvit ei sitä pysty hyödyntämään. Kasveille voi kuitenkin antaa vähän merileväuutetta tai kahvia. 

Hauskaa ja hyvinvoivaa talvea sekä sinulle että kotisi viherkasveille!

 

Aino on Lahden Talojen Kotoilija, joka kertoo millaista on asua Lahden Taloilla.

Blogi