Kotoilijamme kertoo: Opiskelijan ruokabudjetti – vinkkejä sentin venytykseen!

On ilmiselvää, että opiskelijoiden tulotaso on huomattavasti heikompi kuin työssäkäyvien, jolloin myös ruokabudjetin koostaminen tapahtuu eri tavalla. Ruokakaupassa käynnin loppusumma voi vaihdella myös eri opiskelijoiden välillä hyvin paljon riippuen henkilöstä ja hänen ruokailutottumuksistaan. Itse urheilevana ihmisenä tykkään panostaa terveelliseen ruokaan, mutta haluan samalla myös jossain määrin seurailla, mihin rahani laitan.

Minulle terveellinen arkiruoka tarkoittaa monipuolista perusruokaa eli esimerkiksi puuroa, leipää, kasviksia, jogurttia ja kananmunia.

“En ole niin sanotusti ”hifistelijä”, vaan ajatuksenani on panostaa perusasioihin ja ruoan puhtauteen.”

Kerron seuraavaksi muutamia vinkkejä, jotka olen kokenut toimivaksi halvemman kauppalaskun saavuttamisessa.

1. Valitse isompi kauppa lähikaupan sijaan

Tämä on oikeastaan jopa itsestäänselvyys, mutta päätin mainita asiasta kuitenkin. Pienten lähikauppojen hinnat ovat aina kalliimpia, jolloin suoraa säästöä opiskelijan kukkaroon syntyy siitä, että teet ruokaostokset isommasta kaupasta. Ongelmaksi tässä voi kuitenkin muodostua se, että suuremmat marketit sijaitsevat usein hieman kauempana, jolloin opiskelijan voi olla vaikea kulkea isompaan kauppaan. Itse käyn tavallisesti ruokakaupassa joko Prismassa tai Lidlissä. Toki suosin myös omaa lähikauppaa joskus.

2. Tee viikon ostokset yhdellä kertaa

Olen noudattanut tätä mallia jo useiden vuosien ajan ja olen kokenut sen erittäin toimivaksi. Tavallisesti suunnittelen seuraavan viikon ruokalistan etukäteen, jolloin kaupassa ei tarvitse arpoa, mitä ostoskoriin laittaa. Käyn tavallisesti ostamassa tulevan viikon ruoat joko sunnuntaina tai maanantaina. Olen huomannut myös, että tällä tavalla niin sanottujen ”heräteostosten” määrä vähenee, kun kaupassa käydään ainoastaan kerran viikossa. Sinäkin tunnistat varmasti tilanteen, jossa lähdet ostamaan nopeasti jotain tiettyä ruokaa ja kotiin palaat kaikenlaisten heräteostosten kanssa!

3. Hyödynnä tarjoukset ja käyttöpäivä alennukset

Vaikka alennukset eivät ole monesti kovinkaan suuria summia yhdellä kauppareissulla, niin on tärkeää huomata niiden hyöty pitkällä aikavälillä. Vanha sanonta ”pienistä puroista kasvaa suuri joki” on hyvin osuva myös ruokalaskulle.

Jos ajattelemme tilannetta, jossa ruokalaskusta saadaan nipistettyä erilaisten nipputarjouksien ja -50 % – tarrojen avulla viikkotasolla -5 €, niin kuukaudessa tämä tekee jo 20 €:n säästöt ja vuositasolla puhutaan jo useiden satasten säästöistä!

Lähellä viimeistä käyttöpäivää olevat leivät ja lihat on helppo pakastaa, jolloin ne säilyvät hyvinkin pitkään käyttökelpoisina. Lisäksi, mikäli kauppareissun voi toteuttaa ilta-aikaan, niin säästöä voi saada myös pongaamalla ilta-alennuksia, sillä useat ruokakaupat ovat ottaneet käyttöönsä suuremmat ilta-alennukset, jotka alkavat esimerkiksi klo 20.00 tai 21.00.

“Mielestäni terveellistä ja monipuolista ruokaa voi syödä myös pienemmällä budjetilla.”

Pienempi kauppalasku vaatii kuitenkin viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä, mutta se on täysin mahdollista.

 

Anniina on Lahden Talojen Kotoilija, joka kertoo millaista on asua Lahden Talojen kodissa.

Blogi