Kotoilijamme kertoo: Koti on minulle turvasatama

 

Lahden Talojen Kotoilija Risto on paljasjalkainen lahtelainen, joka on asunut Lahden Taloilla jo 10 vuotta. Tämä entinen luokanopettaja on pohdiskeleva ja suulas persoona, jolle liikunta ja perhe ovat lähellä sydäntä. Myös kodin merkitys on Ristolle suuri – hän kertoo oman kodin olevan kuin turvasatama, johon voi aina tulla ja jossa voi olla täysin oma itsensä.

 

”Koti on minulle turvasatama. Sitä satamaa pitää vaalia, tehdä ja uudistaa; pitää myös puhtaana, jotta sinne on mukava tulla.”

 

 

Ankkurit ylös ja nokka kohti kotia!

 

Kotoilijamme Risto istuu hänen aurinkoisella patiollaan ja kertoo viimeviikkoisesta reissustaan: Risto oli nauttimassa kesäpäivistä eteläisessä naapurissamme, Virossa. Hän kertoo, että matka taittui Lahdesta mukavan sutjakkaasti valtaväylää pitkin Helsinkiin, josta lautta otti suunnan kohti Tallinnaa ja sieltä kohti Viron toisiksi suurinta kaupunkia, Tarttoa. Risto suosittelee kaupunkia reissukohteena vuolaasti – eipä Tarttoa turhaan kutsutakaan Viron taiteen ja kulttuurin pääkaupungiksi.

Vaikka reissaaminen onkin mieltä avartavaa, on myös kotiinpaluu ihanaa: Risto mieltää kodin hänelle hyvin tärkeäksi paikaksi, jossa voi rauhoittua ja palautua kaikesta tohinasta. Hän painottaa, että omaan kotiin on aina tervetullut – niin itse, mutta myös kaikki perheenjäsenet, oli miten tahansa maailman tuulet kohdelleet:

– Koti on ollut minulle äärimmäisen tärkeä aina, kotiin voin tulla turvallisesti. Se on paikka, jossa minusta pidetään, minua rakastetaan ja arvostetaan. – – Muistan, kun lapsillekin sanoin, että kuinka tahansa maailma kohtelee ja vaikka kuinka tyhmästi tekisit, muista: kotiin voi aina tulla.

Risto nauttiikin kotona olemisesta sekä rentoutumisesta esimerkiksi kirjoja lueskellen, elokuvia katsellen tai ruuanlaiton merkeissä. Kodin rauhan ja kotona puuhastelun vastapainoksi Riston sydäntä lähellä on liikunta sen monissa muodoissaan: talvisin hiihdetään ja lumien sulaessa sujautetaan lenkkitossut jalkaan. Risto onkin juossut peräti 29 maratonia! Aktiiviselle liikkujalle on tärkeää tietysti myös palautuminen. Tämän aktiivisen kuntoliikkujan kodissa sauna lämpeneekin pitkien lenkkien jälkeen – ja mikä olisikaan sen parempaa kuin antaa lihasten vetreytyä ja mielen rentoutua löylyissä raskaan urheilusuorituksen jälkeen.

 

 

Viihtyisää asumista lähellä palveluita

 

Riston koti on 90-luvulla rakennetussa luhtitalossa, joka sijaitsee luonnon ja lenkkireittien läheisyydessä, mutta kuitenkin lähellä Lahden keskustan palveluita. Aktiivisena liikkujana Risto arvostaa erityisesti kotinsa sijaintia lähellä lenkkipolkuja. Hän kehuu Lahden hyviä ja monipuolisia liikkumismahdollisuuksia ja erityisen kauniita retkeilymaisemia – esimerkiksi Salpausselän maastopolut ovat aivan kivenheiton päässä ja läheltä löytyy myös urheilukenttiä ja muita kuntoilureittejä runsaasti. Luonnon lisäksi hänelle tärkeää on myös palveluiden helppo saavutettavuus. Risto tuumaa, että hän asuukin juuri sopivalla sijainnilla: keskustan vilinä on kävelymatkan päässä ja autolla sinne hurauttaa alle kymmenessä minuutissa.

Asunnon sijainnin lisäksi sen tilavuudella sekä hyvällä pohjaratkaisulla oli iso merkitys Riston asunnonvalinnassa 10 vuotta sitten, kun hän löysi nykyisen kotinsa Lahden Taloilta. Risto toteaa, että erityisesti asunnosta välittyvä tunnelma, viihtyisä pihapiiri ja asunnon hyvä pohjaratkaisu vaikuttivat eniten valintapäätökseen:

– Tämä on levollinen ja kiva paikka. Semmoinen, että tämä on mun koti, ja jos mä saan tän, niin otan heti, Risto muistelee.

Loppu sitten onkin historiaa, mutta myös nykypäivää: Risto viihtyy 10 vuoden jälkeenkin kodissaan pitäen siitä hyvää huolta. Hän huomauttaa olevansa hyvin tarkka kotinsa siisteydestä, sillä hänelle kodikkuus syntyy kokonaisuudesta: siitä, miltä koti näyttää ja mitä se sisältää. Koti rakentuu myös sen historiasta, kaikista kohtaamisista ja tunnelmasta, joka kodista välittyy.

 

”Se on minun kotini, se on minun näköiseni. Se kaikki mitä kodissani on, luo sitä turvallisuutta ja viihtymistä, olemisen halua.”

 

 

Vanha mies

Risto on Lahden Talojen Kotoilija, joka kertoo, millaista on asua Lahden Talojen kodissa.