Lahden Talojen Svinhufvudinkadun toinen puukerrostalo ja Helkalankatu 1:n perusparannus ovat valmistuneet 

Lahden Talot on jatkanut Nelon korttelin kehittämistä ja puukerrostalokorttelin rakentamista rakennusalan haastavasta suhdannetilanteesta huolimatta. Svinhufvudinkadulle nousi jo toinen puukerrostalo. Lisäksi Lahden Talot remontoi Helkalankadulla 36 asuntoa uudistuotannon tasolle. 

Lahden Talot on jatkanut strategiansa mukaista kestävää ja ekologista rakentamista alan haastavasta suhdanteesta huolimatta. Lahden Talojen uusin kohde valmistui Svinhufvudinkadulle niin sanottuun Nelon kortteliin. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa 13.9. Lahden Talojen ensimmäinen opiskelijoille suunnattu puukerrostalo rakentui Svinhufvudinkadulle vuonna 2022.
− Svinhufvudinkatu 7 on Lahden Talojen toinen puukerrostalokohde ja se on tärkeä osa Lahden Talojen ja Lahden kaupungin tavoitetta tarjota lahtelaisille monimuotoista ja ilmeikästä asumista. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten Lahden Talot voi aidosti tuottaa lisäarvoa omistajalleen eli lahtelaisille, toteaa Lahden Talojen toimitusjohtaja Sanna Karppinen.

Svinhufvudinkatu 7:n viisikerroksisessa talossa on 39 laadukkaasti varustettua huoneistoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, joiden pinta-alat vaihtelevat 28,5 ja 67,5 neliömetrin välillä. Kotien pohjaratkaisuissa on tehty juuri tähän päivään sopivia ratkaisuja. Talon kaksioihin on nimittäin suunniteltu oma lisätila, jota voi käyttää monipuolisesti eri tarkoituksiin.
− Lisätilaa voi käyttää vaikka pienen lapsen huoneena tai etätyöpisteenä. Etätöitä tehdään edelleen paljon kotona ja varmasti myös tulevaisuudessa.  Muusta kodin tilasta rajattu etätyöpiste helpottaa kotona työskentelevien arkea, kertoo Lahden Talojen asiakkuusjohtaja Piia Jokiaho.

Niin kuin kaikki Lahden Talojen uudiskohteet, myös Svinhufvudinkatu 7 rakennetaan A-energialuokan taloksi. Katolle sijoitetaan aurinkosähkövoimala, jonka tuottamaa sähköä voidaan käyttää muun muassa rakennuksen viilennykseen, sähköautojen lataukseen, lV-laitteisiin ja valaistukseen.

Puurakentaminen on Päijät-Hämeen alueella vielä harvinaista. Lahden Taloille puurakentaminen on tärkeä osa ympäristövastuullista ja hyvään laatutasoon tähtäävää uudisrakentamista. Talon pääsiallisena rakennusmateriaalina käytetään CLT-ristiinliimattua puuta. Puurakentamisen ekologisuus kulkee läpi koko rakennuksen elinkaaren. Luonnossa puu toimii hiilinieluna koko elinkaarensa ajan, sillä se sitoo hiilidioksidia ja luovuttaa happea takaisin ilmakehään. Rakennusmateriaalina puu varastoi itseensä sitoutunutta hiiltä toimien näin hiilivarastona. Rakennuksen tullessa käyttöikänsä päähän, voidaan puurakenteiset rakennusmateriaalit laittaa kiertoon. Kodeissa rakennusmateriaalina käytetty puu tasaa muun muassa sisäilman kosteutta, tuo lämmintä tunnelmaa ja on ilo silmälle.

Pääurakoitsijana Svinhufvudinkatu 7:n hankkeessa toimi Varte Lahti Oy.
− Hanke eteni alusta vastaanottoon asti suunnitellusti ja hyvässä yhteistyössä Lahden Talojen sekä kaikkien hankkeen eri osapuolten kanssa. Lopputuote on ympäristövastuullisuudeltaan edistyksellinen ja laadukas kokonaisuus. Valmistunut puukerrostalo on meille hieno referenssikohde tulevaisuutta silmällä pitäen, kertoo Varte Lahden toimitusjohtaja Juha Sankari.

Helkalankadulle valmistui uudenveroisia koteja 

Uudistuotannon ohella Lahden Talot uudistaa ja remontoi myös olemassa olevaa asuntokantaa vuosittain. Tänä syksynä valmistui jälleen yksi perusparannuksen läpikäynyt kohde, Helkalankatu 1 – asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa 20.9.

Vuonna 1991 valmistuneen talon kokonaisvaltaisessa perusparannuksessa kaikki sisäpinnat uusittiin ja asuntojen sisätilat modernisoitiin. Myös talotekniikka uusittiin täysin, parvekkeet korjattiin ja lasitettiin sekä piha-alueet kunnostettiin. Talon kaikki 36 kotia saivat siis muun muassa uudet kylpyhuoneet, keittiöt ja lattia- sekä seinäpinnat.
– Hyvällä hoidolla varmistamme asukkaiden viihtyvyyden ja huolehdimme lahtelaisten omaisuudesta. Perusparannusten ja korjausten myötä kiinteistöjen elinkaari pitenee, toteaa Lahden Talojen toimitusjohtaja Sanna Karppinen.

Laajalla perusparannuksella saavutetaan pitkä elinkaari asuntojen pinnoille, koneille ja talotekniikalle. Helkalankadun perusparannuksella tavoitellaan noin 30 vuoden elinkaarta. Perusparannus parantaa myös kohteen energiatehokkuutta. Energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja ovat muun muassa huoneistokohtainen ilmanvaihto, rakennusautomaation modernisointi, lämmitysjärjestelmän ja valaistuksen uusiminen ja optimointi sekä talon katolle sijoitettava aurinkovoimala.

Pääurakoitsijana perusparannuksessa toimi RSP-Lahti Oy.

 

Tiedotteet