Katsaus Lahden Talojen vuoteen 2021: Vahvaa kehittymistä ja uudisrakentamista ympäristövastuullisesti

Lahden Talot panostaa myös ensi vuonna uudiskohteisiin, asuntojen perusparannuksiin sekä ympäristövastuulliseen rakentamiseen.

Lahden Talojen yksi vuoden 2021 investointihankkeista on opiskelijataloksi suunnitellun puukerrostalon rakentaminen Svinhufvudinkadulle ns. Nelon kortteliin, jonka Lahden Talot on hankkinut omistukseensa kuluvan vuoden aikana. Suunnitelma on paraikaa luonnosvaiheessa, mutta Lahden Talojen tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuoden 2021 aikana. Toteutuessaan puusta tehty kerrostalo olisi ensimmäinen Lahden Talojen rakentamisen historiassa. − Puu on suomalaista, hyvää raaka-ainetta rakentamiseen. Näemme puussa valtavasti mahdollisuuksia, paitsi rakennusteknisestä näkökulmasta niin myös ilmaston kannalta – puu sitoo hyvin hiiltä ja se on uusiutuva luonnonvara, Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen kertoo.

Lahden Talot on kiinnostunut järkevän hintaisten ja laadukkaiden A-energialuokan uudiskohteiden rakentamista myös Lahden matkakeskuksen alueelle. − Lahdesta pendelöidään paljon töihin ja opiskelemaan muun muassa pääkaupunkiseudulle ja matkakeskus on julkisen liikenteen solmukohta. Uskomme, että hyvän sijainnin vuoksi tähän alueeseen kannattaa panostaa, Anttonen sanoo.

Osa Lahden Talojen nyt rakenteilla olevista kohteista valmistuu suunnitelman mukaan ensi vuoden puolella. Yksi kohteista on esimerkiksi 60 asunnon kerrostalo osoitteessa Kivakatu 2, jonka katolle asennetaan myös aurinkopaneelit.

Suunnitelman mukaisten uudiskohteiden investointien arvo vuonna 2021 on yli 25 miljoonaa euroa. − Uudiskohteidemme rinnalla kehitämme koko ajan myös olemassa olevaa asuntokantaamme, Anttonen muistuttaa.

Vuokriin vain pieni korotus

Lahden Talojen vuokrat nousevat hyvin maltillisesti vuonna 2021. Keskimääräinen vuokrankorotus on vain 0,7 prosenttia. Autopaikkojen ja saunavuorojen maksut pysyvät jälleen ennallaan. Tilastokeskuksen mukaan Lahden alueen vapaarahoitteisen asuntokannan keskivuokrataso kuluvan vuoden toisella kvartaalilla oli 13,50 euroa/m2. Lahden Asunnot Oy:n keskivuokrataso vastaavalla kvartaalilla oli 11,77 euroa/m2.

Anttosen mukaan kiinteistön ylläpito- ja energiakulujen kasvu luovat eniten painetta vuokrien korotuksiin. Sinnikkäällä yhteistyöllä asukkaiden kanssa Lahden Talot on kuitenkin onnistunut säästämään muun muassa energiakustannuksissa. − Kaikella energiansäästöllä on suora vaikutus vuokriin ja olemme onnistuneetkin erilaisilla toimilla kompensoimaan osan korotustarpeista. Myös ympäristö kiittää, kun säästämme energiaa jatkossakin, Anttonen sanoo.

Lahden Talojen hallitus hyväksyi vuoden 2021 talousarvion kokouksessaan 22.9.2020.

Tiedotteet