Lahden Talot jatkaa panostamista uudistumiseen

Investoinnit jatkuvat vahvana

Lahden Talot -konsernin investoinnit jatkuvat vahvana vuonna 2020. Suunnitelman mukaisten asuntojen uustuotantoinvestointien arvo on yli 40 miljoonaa euroa ja perusparannuksiin sekä muuhun kiinteistökorjaamiseen käytetään suunnitelman mukaan noin 10 miljoonaa euroa. – Normaalin asuinkerrostalotuotannon ohella investointeja suunnataan muun muassa opiskelija-asumiseen, toteaa Lahden Talot Oy:n toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Perusparannuksissa uusitaan muun muassa asuntojen pinnoitteita, keittiökalusteita, ovia ja ikkunoita sekä LVISA-järjestelmiä ja käyttövesiputkistoja.

Uusia laadukkaita ja kohtuuhintaisia A-energialuokan asuntoja valmistuu ensi syksynä keskusta-alueelle Saimaankadulle ja Nastolan Rakokiven Vasaratielle sekä opiskelija-asuntoja Niemen Laatikkotehtaankadulle. Alkuvuodesta valmistuvat myös perusparannuskohteet Metsä-Hennalassa ja Männistönrinteellä, jossa on yhteensä 44 uutta vastaavaa asuntoa.

Vuokrat nousevat maltillisesti

Lahden Talojen aravuokrat nousevat hyvin maltillisesti. Keskimäärin vuokrankorotus on 1,5 prosenttia, jolloin asuntokannan keskivuokra on ensi vuonna 11,78 euroa kuukaudessa. Autopaikka- ja saunamaksut pysyvät ennallaan. Tilastokeskuksen mukaan Lahden alueen vapaarahoitteisen asuntokannan keskivuokrataso kuluvan vuoden toisella kvartaalilla oli 13,20 euroa kuukaudessa.

Vuokrankorotusten taustalla on pääosin kiinteistöjen ylläpitokulujen kasvu. Tilastokeskuksen 19.9.2019 julkaiseman raportin mukaan kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 2,6 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Lahden Taloilla kustannusten nousua tulee muun muassa tontinvuokrista, jäte-, kiinteistöhuolto- ja siivouskuluista, sähkön siirtohinnoista ja pääomakuluista. Vuokrien korotuspaineita vähentää muun muassa arvio lämmityskustannusten pienenemisestä.

Lahden Talot ja asukkaat ovat yhteistyössä saavuttaneet merkittäviä kustannussäästöjä muun muassa energia-, käyttövesi- ja jätehuoltokuluissa. – Nämä säästöt alentavat täysimääräisesti vuokrankorotuspaineita, kiittää Anttonen. – Sen sijaan muun muassa energiatariffeihin, tontinvuokriin ja veroihin emme pysty vaikuttamaan omilla toimenpiteillämme. Kokonaisuudessaan asuminen Lahden Talojen asunnoissa on jatkossakin kohtuuhintaista, turvallista ja luotettavaa, Anttonen jatkaa.

Lahden Talojen hallitus hyväksyi vuoden 2020 talousarvion kokouksessaan 24.9.2019.

Tiedotteet