Huokotien kehitysvammaisten autetun palvelun yksikkö on valmis

Lahden Talojen Nastolan alueen kehitysohjelmassa rakennetaan uutta ja perusparannetaan kohteita.

Lahden Talojen perusparannuskohde Nastolan Huokotie 3:ssa valmistui perjantaina. Sisätilojen perusparannustyöt käynnistyivät elokuussa 2018, ja kerrostaloon sijoittuu kehitysvammaisten autetun asumisen yksikkö. Talon kuudesta asuinkerroksesta neljä toimii kodinomaisina tukiasuntoina ja kaksi ylintä asuinkerrosta on rakennettu vaativamman asumisen tarpeita varten. Talossa on 41 asuntoa.

Kiinteistö on vuokrattu pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle. – Olemme kehittäneet rakennusta loppukäyttäjän tarpeisiin yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Rakennuksen sijainti on hyvä, ja olemme panostaneet siihen, että ympäristö on asukkaille miellyttävä ja toimiva, sanoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Kohteessa on poikkeuksellisen hieno ja toiminnallinen entisen metsikön paikalle rakennettu hedelmä- ja hyötypuutarha. – Muutaman vuoden päästä kasvaessaan reilun kokoinen puutarha palvelee virkistyskäytössä asukkaita, kertoo rakennusarkkitehti Kari Tuominen Arkyhtymä Oy:stä. Rakentamisessa on käytetty laadukkaita, helposti puhdistettavia ja kovaa kulutusta kestäviä materiaaleja.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat uudistettuun rakennukseen 14. toukokuuta. Perhe- ja sosiaalipalveluista vammaispalveluiden asumisen -toimintayksikön esimies Tarja Porala kertoo, että kehitysvammaisten asuminen on viime vuosina kokenut ison mullistuksen.
– Kehitysvammaisella on tarve asua mahdollisimman normaalisti, ja kokonaisuutena uudistettu rakennus vastaa ajan mukaista kehitystä. Samalla saamme Nastolassa pienyksiköt saman katon alle, mikä helpottaa johtamista. Uudessa yksikössä on muun muassa tiloja henkilöstölle, yhteiset saunatilat ja keittiö, kerhotila ja ruokasali. Talon pohjakerroksessa sijaitsee aistihuone, joka on suunnattu erityisesti autismin kirjon asiakkaille, mutta tilasta hyötyvät kaikki talon asiakkaat. Aistihuoneen erilaisilla efekteillä: valoilla ja äänillä, luodaan asiakkaille rauhoittavia aistikokemuksia. – Rakennuksessa puitteet ja värit ovat hienot, olemme muuttamassa ilolla uusiin tiloihin, Porala sanoo.

Huokotien kohde jatkaa Lahden Talojen vahvaa kehitysohjelmaa Nastolan alueella. Nastolan Rakokiveen Pulteritielle on nousemassa viisikerroksinen 40 asunnon asuintalo, joka valmistuu kesäkuun lopussa 2019. Vasaratielle rakennetaan kaksi viisikerroksista kerrostaloa, joihin tulee yhteensä 80 asuntoa. Vasaratien kohteet valmistuvat marraskuussa 2020. – Haluamme omalta osaltamme tehdä aktiivista kiinteistökehitystä Nastolassa ja kannustaa muitakin toimijoita mukaan kehittämään aluetta, sanoo toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Lahden Talot -konserni omistaa lukuisia palvelutaloja ympäri Lahtea. Nastolassa sijaitsee myös Lahden Talojen omistama palvelutalo Linnunlaulu ja vammaispalveluiden ohjatun asumisen yksikkö Timpurintupa.

Tiedotteet