Lahden Talot houkuttelee asukkaitaan mukaan kaupunkiviljelyyn

Kaupunkiviljely tukee Lahden Talojen ympäristöstrategiaa ja sillä tavoitellaan positiivisia vaikutuksia sekä asukkaisiin että ympäristöön.

Tänä kesänä Lahden Talot halusi antaa asukkailleen mahdollisuuden vihannesten ja kasvisten kaupunkiviljelyyn. Kysymyksessä on kolmen toimijan, Lahden Talojen, Blokgårdenin ja Inspiksen yhteishanke, jossa pilottikerrostalolle toimitetaan viljelylaatikot, joihin taimet on istutettu valmiiksi. Kylmä toukokuu viivytti hieman viljelylaatikoiden toimitusta, mutta Hollolankatu 3:ssa seurataan jo kasvisten ja vihannesten kasvua. Yhteensä 14:stä viljelylaatikosta saatava sato tulee asukkaiden käyttöön.

Asukkaille tarjotaan myös opastusta ja tietoa kasvien hoidosta digitaalisella kasvatusoppaalla. Aktiivisille, viljelytoiminnasta kiinnostuneille voidaan luoda myös oma mobiilikanava, jossa opetellaan kasvien hoitoa. − Haluamme tarjota asukkaillemme mahdollisuuden kaupunkiviljelyyn, mutta heidän ei kuitenkaan tarvitse sitoutua sataprosenttisesti viljelylaatikoiden hoitoon, vaan kokeilussa lahtelainen yhdistys Inspis vastaa viljelmien hoidosta. Uskon, että kaupunkiviljely voi tuoda mukanaan paljon hyvää sekä asukkaille että ympäristölle, isännöintipäällikkö Matti Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan viljelylaatikoita saatetaan toimittaa muihinkin kerrostaloihin vielä tulevana kesänä. − Kesän jälkeen teemme asukkaillemme kyselyn pilotin onnistumisesta ja mahdollisista kehitysideoista. Jos tämän kesän kokeiluista saadaan hyviä tuloksia, antaa se pohjan jatkaa ja laajentaa toimintaa ensi kesänä niin mehiläispesien, niittyjen kuin viljelylaatikoidenkin osalta, Koskinen sanoo.

− Pilottikokeilulla halutaan löytää uusi ja käytännönläheinen malli, jolla kaupunkiviljelyä voidaan toteuttaa kerrostaloyhteisöissä. Lahden Talot haluaa toimenpiteillään ja ympäristötyöllään tukea Lahden ympäristöpääkaupunkikauden 2021 tavoitteita ja kannustaa maailman ympäristöpäivän merkeissä myös muita kiinteistönomistajia tekemään samoin, toteaa ympäristöpäällikkö Elina Rantanen.


Blokgarden Oy
on tamperelainen yritys, joka tarjoaa kaupunkiviljelyä palveluna. Kokeilussa Blokgarden tuottaa kerrostaloympäristöön soveltuvan kaupunkiviljelyn palvelukonseptin.

Inspis Lahti Ry on lahtelainen yhdistys, jolla on aikaisempaa kokemusta kaupunkiviljelystä ja niiden hoidosta. Kokeilussa Inspis vastaa viljelmien hallinnoinnista sekä toimivuudesta käytännössä.


Hollolankatu 3:ssa seurataan kasvisten ja vihannesten kasvua.

Tiedotteet