Jaksonkadun uudiskohde kehittää kaupunkikuvaa

Lahdet Asunnot Oy ja TA-Asumisoikeus Oy aloittavat neljän kerrostalon ja niihin liittyvän yhteispysäköintirakennuksen ja -kansipihan rakentamisen Jaksonkadulle, Lahden Matkakeskuksen viereen keväällä 2021. Uudiskohteessa hyödynnetään näyttävästi ympäristötaidetta muun muassa kiinteistöjen julkisivuissa. Valmistuttuaan talot kehittävät merkittävästi koko Mannerheiminkadun ja radan välisen alueen ilmettä Matkakeskuksen länsipuolella.  

Jos kävisit vaikka Kouvolassa tai Helsingissä töissä, miltä sinusta tuntuisi asua valoisassa ja laadukkaassa uudiskohteessa, josta olisi vain parin minuutin kävelymatka Lahden Matkakeskukseen? Vuoden 2023 tammikuun loppuun mennessä nousee Lahden Matkakeskuksen viereen Jaksonkadulle neljä kuusikerroksista kerrostaloa, joita ei turhaan kutsuta erityisesti jokaisen pendelöintiä harrastavan ihmisen unelmakodeiksi. Toiset kerrostaloista rakennuttaa Lahden Asunnot Oy ja toiset TA-Asumisoikeus Oy. Lisäksi talojen väliin rakennetaan yhteispysäköintirakennus ja -kansipiha.
− Lahdesta pendelöidään paljon muun muassa Kouvolaan ja Helsinkiin ja arvioimme, että pendelöinti tulee myös jatkossa kasvamaan Lahden seudulla. Jaksonkadun kodit ovat erinomainen valinta työmatkalaisille, mutta kohde sopii myös esimerkiksi perheille, koska kohde on hyvin tavoitettavissa ja palvelut ovat lähellä, sanoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.
− Myös meidän mielestämme Jaksonkadun sijainti ja saavutettavuus ovat erinomaiset, sanoo TA-Rakennuttaja Oy:n projektipäällikkö Ella Pihlainen.

Valoisista, laadukkaista ja tilavista yksiöistä, kaksioista ja kolmioista aukeaa upeita näkymiä etelän radan suuntaan. Kerrostalojen keskellä on miellyttävä ja suojaisa piha-alue. Uudiskohde tarjoaa yhteensä 217 uutta kotia, joista 108 on Lahden Asunnot Oy:n ja 109 TA-Asumisoikeus Oy:n omistuksessa. Lahden Asunnot Oy:n huoneistojen keskipinta-ala on 45,4 neliötä. TA-Asumisoikeus Oy:n huoneistojen keskipinta-ala on 52,0 neliötä. Tilavasta pysäköintirakennuksesta löytyy autopaikka yhteensä 97 autolle, minkä lisäksi kannen päällä on autopaikat vielä 14 autolle. Kohteen erikoisuutena on myös kaksi yhteiskäyttöautoa, jotka Lahden Asunnot Oy ja TA-Asumisoikeus Oy tarjoavat asukkaidensa käyttöön helppoon, ekologiseen ja edulliseen autoiluun.
− Lahden Asunnot Oy:n talot tulevat olemaan rakennusteknisesti laadukkaita ja hyödynnämme mahdollisimman paljon myös energiatehokkaita ratkaisuja. Rakennamme talojemme katolle esimerkiksi aurinkopaneelivoimat, joista saatavalla sähköllä asuntoja voidaan muun muassa viilentää kesäaikaan, sanoo Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskela.
− Meillä TA-Asumisoikeus Oy:n asunnoissa on tyypillistä keskipinta-alan tuoma väljempi asuttavuus ja asumiskustannuksien kohtuullisuus, Pihlainen kertoo.

Lahden Asunnot Oy ja TA-Asumisoikeus Oy aloittavat uudiskohteen rakentamisen keväällä 2021. Jaksonkadun uudiskohde on kokoluokaltaan ja sijainniltaan merkittävä hanke Lahden Taloille.
− Tämän kohteen rakentaminen tulee olemaan logistisesti jossain määrin haastavaa, koska paikka on ahdas. Selviämme kyllä haasteista, koska olemme suunnitelleet hankkeen ennakoiden ja huolella. Nyt meillä on käynnissä urakoitsijoiden valinnat ja rakentaminen alkaa kevään 2021 aikana edellytyksellä, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA hyväksyy hankkeen suunnitelman ja kustannukset. Aran myönteinen ennakkopäätös hankkeelle on jo saatu, sanoo Lahden Talojen projektipäällikkö Raine Majuri.

Ympäristötaiteella tehdään kunniaa radanvarren historialle

Jaksonkadun rakennusten julkisivuissa käytettävä näyttävä ympäristötaide on kunnianosoitus radanvarren pitkälle historialle. Kortteli on nimetty ”Ratavarren Tarinaksi”. Tulevan uudiskohteen seinissä vanha puinen Lahden Rautatieasema-rakennus piirtyy luonnollisessa koossaan upeina graafisina kuvioina osaksi urbaanin Matkakeskuksen kaupunkikuvaa. Taideteoksen nimi on ”Ratavarren Aarre” ja sen on suunnitellut taitelija Tatu Tuominen ja taidekoordinaattorina on toiminut Upeart. Julkisivuissa käytetään sekä tiilipintaa että graafista betonia. Rautatieaseman historian mukaista taidetta tuodaan Koskelan mukaan myös Lahden Asunnot Oy:n talojen porraskäytäviin.
− Jaksonkadun talot eivät ole valmistuttuaan pelkkiä asuinrakennuksia. Taide personoi ne ihan uudella tavalla ja ne muokkaavat upealla tavalla koko korttelia ja kaupunkikuvaa. Lahdessa ei ole toista tällaista kohdetta, tämä on uniikki, Koskela sanoo.
− Haluamme Lahden Taloilla tuoda jatkossa rakentamiseen enemmän moni-ilmeisyyttä ja arkkitehtuurista ulottuvuutta. Tämänkaltainen ympäristötaide antaa meille siihen hyvän mahdollisuuden, Anttonen lisää.

Tiedotteet