Lahden Taloille toinen puukerrostalo Nelon kortteliin

Lahden Talot rakennuttaa toisen puukerrostalonsa Svinhufvudinkatu 7:ään niin sanottuun Nelon kortteliin, jossa on myös Lahden Talojen ensimmäinen, vuonna 2022 valmistunut opiskelijoille suunnattu puukerrostalo. Svinhufvudinkatu 7 on vapaarahoitteinen uudiskohde, jonka sijainti on erinomainen Vesijärvinäkymineen Teivaan sataman tuntumassa. Kohteen urakoitsija on Varte Lahti Oy.

Lahden Talot pyrkii puurakentamisella monipuolistamaan kaupunkikuvaa sekä tarjoamaan vastuullisempia asumisen ratkaisuja. Talon pääsiallisena rakennusmateriaalina käytetään CLT-ristiinliimattua puuta, joka näkyy myös kohteen portaissa ja hissikuilussa. Julkisivuilla tullaan näkemään myös näyttävää ympäristötaidetta. Kiviaiheista koostuva veistossommitelma ”Kivenpuoleinen” on taiteilija ja arkkitehti Jaakko Heikkilän suunnittelema.

Kohde on monella tapaa uniikki, kertoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen. − Puu on hiilinielu, joka pudottaa rakennuksen elinkaaren aikaisia hiilidioksidipäästöjä. Puurakentaminen on yksi tapa tukea strategiamme mukaista ympäristövastuullisuuden ja vähähiilisyyden huomioimista. Se tukee myös Lahden kaupungin tavoitetta rakennetun kaupunkiympäristön monimuotoisuuden ja ilmeikkyyden osalta, Anttonen kertoo.

Etätyöpiste omaan kotiin

Svinhufvudinkatu 7 tarjoaa tyylikästä vuokra-asumista erinomaisella sijainnilla Lahden keskusta-alueen tuntumassa. Niin kuin kaikki Lahden Talojen uudiskohteet, myös Svinhufvudinkatu 7 rakennetaan A-energialuokan taloksi. Katolle sijoitetaan aurinkosähkövoimala, jonka tuottamaa sähköä voidaan käyttää muun muassa rakennuksen viilennykseen, sähköautojen lataukseen, lV-laitteisiin ja valaistukseen. Viisikerroksiseen taloon tulee 39 laadukkaasti varustettua huoneistoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Huoneistojen keskipinta-ala on 43,2 neliötä. Talosta löytyy muun muassa yhteissauna, pesula ja kuivaushuone sekä varastotilat.

Osaan kodeista suunnitellaan myös oma erillinen etätyöpiste. − Etätöitä tehdään edelleen paljon kotona ja varmasti myös tulevaisuudessa. Muusta kodin tilasta rajattujen etätyöpisteiden on tarkoitus helpottaa kotona työskentelevien arkea. Ne antavat rauhaa sekä työlle että mahdolliselle muulle perheelle, kertoo Lahden Talojen asiakkuusjohtaja Piia Jokiaho.

Puukerrostalot ovat Päijät-Hämeessä vielä harvinaisia. Lahdessa puukerrostaloja on rakennettu ennen Lahden Taloja viimeksi vuonna 1994. Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskelan mukaan puukerrostalorakentamisen osaajat ovatkin vielä harvassa Päijät-Hämeen alueella, mutta Lahden Talot haluaa osaltaan olla tukemassa osaamisen laajentumista.

Svinhufvudinkatu 7:n hankkeen KVR-urakka on jo kilpailutettu julkisena hankkeena. Lahden Talot allekirjoitti urakkasopimuksen uudiskohteen rakentamisesta Varte Lahti Oy:n kanssa. Rakentaminen aloitetaan loppusyksyllä 2023. Lahden Talot arvioi uudiskohteen valmistuvan viimeistään vuoden 2025 alussa. – Yhteistyö Lahden Talojen kanssa on edennyt hyvin. Kyseessä on Varte Lahden ensimmäinen puukerrostalo. Rakentamisen laadusta pidetään kiinni yhdessä koko hankkeen rakentamisen ajan, toteaa Varte Lahden toimitusjohtaja Juha Sankari.


Havainnekuva Svinhufvudinkatu 7

 

Tiedotteet