Lahden Talot vastaa asumisen megatrendeihin: ”Panostamme laadukkaiden ja ympäristövastuullisesti rakennettujen kotien rakentamiseen”

Asukkaat haluavat, asunnon omistusmuodosta riippumatta, aiempaa enemmän laadukkaasti ja vastuullisesti rakennettuja, viihtyisiä koteja hyvällä sijainnilla. Asumisen ympäristövaikutukset kiinnostavat yhä useampia ja oman kodin halutaan olevan energiatehokas. Tällaisia koteja myös Lahden Talot haluaa rakentaa.

Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskelan mukaan usein kuulee ihmisten sanovan, että asuntojen laatutaso riippuu siitä, onko ne alun perin suunniteltu ja rakennettu vuokra-asumiseen vai omistusasumiseen.  − Tilanne on tältä osin olennaisesti muuttunut ja monesti saman valmistuneen asunto-osakeyhtiöomisteisen kerrostalon asunnoista osa menee vaikkapa sijoittajan kautta vuokrauskäyttöön ja osa omistajien omaan asuinkäyttöön. Perustajaurakoitsija on määritellyt rakennuksen ja asuntojen laatutason jo suunnitteluvaiheessa ja luovuttaa kohteen sen valmistuttua tuleville omistajilleen. Tulevien omistajien ja asukkaiden vaikutusmahdollisuudet esimerkiksi rakennusteknisiin perusratkaisuihin ovat rajalliset, Koskela sanoo.

Lahden Talot on paitsi vuokranantaja myös sekä rakennuttaja että kiinteistönomistaja.  − Kun rakennamme itsellemme, meidän kannattaa tehdä laadukkaita perusratkaisuja, jotka kestävät rakennuksen koko elinkaaren, jotka lasketaan olevan rakennettavassa kerrostalossa yli 70 vuotta. Tämä nostaa hieman investointikustannuksia, mutta alentaa rakennuksen tulevia elinkaarikustannuksia. Totta kai haluamme vastata myös markkinoiden kysyntään ja asukkaiden odotuksiin, sanoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Miten laatu käytännössä näkyy Lahden Talojen kodeissa?

Koskelan mukaan Lahden Taloilla ei koskaan mennä sieltä, missä aita on matalin, vaan kaikissa uudiskohteissa hyvä laatu on rakentamisen perusedellytys. − Asukkaille tämä näkyy korkeatasoisten rakennusteknisten perusratkaisujen ohella selkeimmin asuntojen riittävässä koossa, laadukkaassa varustetasossa ja tyylikkäissä pintamateriaaleissa, sanoo Koskela.

Asunnon ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa keskeisesti asumismukavuuteen. Lahden Talot suosii monipuolista keskitettyä ilmanvaihtojärjestelmää, jonka kautta myös huoneistojen viilennys voidaan toteuttaa tehokkaasti. Uudiskohteiden asuntoihin viilennys asennetaan rakennusvaiheessa.

Lahden Talojen uudiskohteissa on aina keskimääräistä paremmin varustellut hissit, matkaviestinten vahvistetut sisäverkot ja jätteiden syväkeräysastiat sekä monipuoliset yhteistilat, kuten pesutuvat kuivaushuoneineen. Asunnoissa on astianpesukoneet ja lasitetut parvekkeet. − Nämä tuovat mukanaan asumiseen vaivattomuutta sekä energiatehokkuutta, Koskela sanoo.

Lahden Taloilla työmaiden työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota ja sitä myös mitataan jatkuvasti. Hyvä työturvallisuus tukee omalta osaltaan rakentamisen laatua. Työmailla käytetään rakennusliikkeen omavalvonnan lisäksi Lahden Talojen itse asettamia valvojia. Näin varmistetaan, että kohde rakennetaan Lahden Talojen määrittelemällä tavalla hyvän rakentamistavan mukaisesti.

Energiatehokkaat kodit rakennetaan vihreillä valinnoilla

Laadun lisäksi myös kodin ympäristövaikutukset kiinnostavat yhä enemmän asukkaita. Ympäristövastuullinen toiminta on Lahden Taloilla tärkeää ja siksi energiatehokkuus on rakentamisen keskiössä. Kaikissa uudiskohteissa on A-energialuokan tunnus, joka kertoo rakennuksen parhaasta mahdollisesta energiatehokkuudesta. A-energialuokkaan pyrkiminen on tällä hetkellä rakennuttajille vapaaehtoista ja se ei ole vielä kovin yleistä muun muassa omistusasunnoiksi menevässä uudistuotannossa.

− Energiatehokkuudesta hyötyvät niin asukkaat kuin ympäristökin, sillä energiatehokas rakennus pienentää muun muassa sähkön ja lämmönkulutusta sekä hillitsee asumisen ilmastovaikutuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Tällä vastuullisella toiminnalla haluamme osaltamme tukea Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden tavoitteita, Anttonen sanoo.

Lahden Talojen uudiskohteisiin rakennetaan aurinkopaneelivoimalat, joiden tuottamaa sähköä käytetään paikallisesti muun muassa rakennuksen viilentämiseen. Tällä hetkellä, loppuvuonna valmistuvat kohteet mukaan lukien, Lahden Taloilla näitä on 11.

Uudiskohteiden piha-alueilla, yhteistiloissa ja asuntojen kiinteissä valaisimissa käytetään led-valoja, jotka ovat energiatehokkain valinta.

Lisäksi kaikki Lahden Talojen kohteet on liitetty yhteen kattavaan kiinteistönhallintajärjestelmään, jonka analytiikka antaa entistä parempaa ohjaus- ja ennakointitietoa kiinteistöhallintaan. − Asukkaille tarkempi ja ennakoiva kiinteistötekniikan ohjaus näkyy muun muassa asumisviihtyvyyden parantumisena, Koskela kertoo.

Uudiskohteita nousee ympäri Lahtea

Kuluneen vuoden aikana Lahden Talot on panostanut merkittävästi uudistuotantoon. Ensi vuonna uudiskohteiden investointien arvo on yli 25 miljoonaa euroa. Tulevilla investoinneilla pyritään vastaamaan muun muassa keskusta-alueen kysyntään. – Niiden rinnalla kehitetään koko ajan myös olemassa olevaa asuntokantaa, Anttonen sanoo.

Laadukkaita ja järkevän hintaisia koteja valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä Saimaankadulle sekä Nastolan Rakokiven alueelle Vasaratielle. Uusia opiskelijakoteja valmistuu lisäksi Laatikkotehtaankadulle, Mukkula−Niemen uuden kampusraitin varrelle. Niemen Kivakadulle on jo rakenteilla uudiskohde, johon valmistuu syksyllä 2021 lisää laadukkaita keskustakoteja.

Tiedotteet