Lahden Talojen asukkaat kilpailevat hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Lahden Talojen kodeissa asuu yhteensä noin 11 000 asukasta, joista suurin osa on mukana vähentämässä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Lahden Talot on sitoutunut ympäristöpääkaupunkikauden tavoitteisiin. Asumisen päästöjen vähentämistä on tuettu onnistuneesti asukaskampanjoilla jo useamman vuoden ajan.

Neljättä kertaa järjestetyssä MiniMoi!-kilpailussa Lahden Talojen asukkaat kilpailivat siitä, mikä kiinteistö tiputti eniten asumisen hiilidioksidipäästöjä vuoden mittaisen kilpailukauden aikana. Päästölaskennassa on huomioitu lämmitysenergian, kiinteistösähkön, veden ja jätteen hiilidioksidipäästöt. Kunkin kiinteistön asukkaiden on päihitettävä oma edellisen kilpailukauden tulos päästäkseen mahdolliselle palkintosijalle. Kolmella edellisellä kilpailukaudella asukkaat ovat vähentäneet merkittävästi CO₂-päästöjään.

Lahden Talojen talotekniikan asiantuntija Eero Kumpulaisen mukaan tällä kilpailukaudella ei onnistuttu ylittämään edellisen vuoden päästövähennyksiä kiinteistöjen kokonaistuloksessa, sillä tulosta heikensi aavistuksen verran poikkeuksellisen kylmä talvi sekä koronapandemia. − Kylmä talvi aiheutti sen, että energiaa kului normaalia enemmän asuntojen ja autojen lämmitykseen. Myös vedenkulutuksessa näkyi selvästi niin sanottu koronapiikki. Moni asukas jäi tekemään töitä kotoa käsin ja se nosti myös kiinteistöjen vedenkulutusta, Kumpulainen kertoo.

MiniMoi!-kilpailun voittajaksi ylsi Lapakatu 2, joka on vuonna 1968 rakennettu neljän rapun kerrostalo Mukkulassa. Kerrostalossa on 60 asuntoa ja 134 asukasta. Lapakadun asukkaat vähensivät päästöjään noin seitsemän prosenttia edelliseen kilpailukauteen verrattuna. − Lapakadulla sähkönkulutus pieneni edelliseen kauteen verrattuna. Useammassa muussa kiinteistössä sähköä kului enemmän kylmän talven vuoksi, Kumpulainen kertoo.

Mukkulankatu 27 ylsi kilpailussa toiselle sijalle. Kerrostalon ja pienen rivitalon 37 asunnon yhdistelmä on rakennettu vuonna 1993. Yhteensä Mukkulankadun kohteessa asuu 62 asukasta, jotka onnistuivat pienentämään CO₂-päästöjään noin neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. − Mukkulankatu 27:n asukkaat ovat aina olleet todella aktiivisia myös ympäristöasioissa. He onnistuivat tällä kilpailukaudella pienentämään erityisesti vedenkulutustaan.

Kisan kolmanneksi sijoittui Kangasvuokontie 15, joka sijaitsee Nastolassa. Vuonna 2006 rakennetussa rivitaloyhtiössä on viisi asuntoa ja 13 asukasta. Yhteensä asukkaat pienensivät hiilidioksidipäästöjään lähes 4 prosenttia. Kumpulaisen mukaan yhtiön asukasmäärä oli kuluneella kilpailukaudella pienempi vuoden takaiseen verrattuna, ja se heijastui myös lopputulokseen, koska kulutus jakautui pienemmälle ihmismäärälle. − Kiinteistössä veden- ja sähkönkulutus pieneni kuitenkin selkeästi, Kumpulainen sanoo.

Kumpulaisen mukaan tuoreimman MiniMoi!-kilpailukauden tuloksissa nähtiin, että kisaan on nyt päässyt mukaan myös uusia Lahden Talojen kiinteistöjä, jotka on rakennettu parhaaseen A-energialuokkaan. − A-energialuokan talot on rakennettu energiatehokkuuden näkökulmastakin parhaalla mahdollisella tavalla, joten tällaisten talojen on vaikea päästä yhtä suuriin päästövähennyksiin vanhempiin kiinteistöihin verrattuna. Jatkossa meidän on todennäköisesti muutettava päästöjen laskentatapaa kilpailussa, Kumpulainen sanoo.

Lahden Talot tulee palkitsemaan MiniMoi!-kilpailussa menestyneen kolmikon.

Tiedotteet