Lahden Taloilla varaudutaan jätehuollon uudistuksiin

Päijät-Hämeen jätehuollon kunnallistamiseen ja muovipakkausten keräyksen aloitukseen varaudutaan jo Lahden Taloilla yhdessä kiinteistönhuollon ammattilaisten kanssa

Jätehuollon kunnallistaminen ja muovipakkausten keräyksen aloitus tarkoittavat Lahden Taloilla muutoksia kiinteistöidensä jätehuollossa. Ensimmäiseksi on muutettava 130 jätepisteen lukitus uuden operaattorin eli Salpakierto Oy:n ohjeistuksen mukaiseksi. Muutosurakka tulee olla tehtynä elokuun 1. päivään mennessä, jolloin Lahdessa alkaa muovipakkausten lajittelu ja keräys. Samalla energiajätteen keräys loppuu ja energiajäteastiat poistetaan jätepisteiltä. − Vähentääksemme muutosten aiheuttamia ongelmia teemme jo nyt arviointeja muovin ja sekajätteen keräysastioiden määriin ja tyhjennysväleihin liittyen sekä suunnitelmaa asukasviestintään, kertoo Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Jätehuoltouudistuksen siirtymäkaudella 2024–2027 osan kaikista yhdyskuntajätteistä tyhjentää markkinaehtoinen toimija ja osan tyhjentää kunnallinen jätehuoltoyhtiö Salpakierto. − Usean jätehuoltoyhtiön toimiminen rinnakkain siirtymäkaudella saattaa tuoda tullessaan haasteita jätehuollon sujuvuuteen, joita ei välttämättä vielä tunnisteta, Koskinen arvioi.

Jätehuollon on sujuttava siirtymäkaudellakin

Lahden Talojen kumppanien kiinteistönhuollon ammattilaisilla on merkittävä rooli jäteuudistuksen sujuvassa läpiviennissä. Aluehuoltomiehet vastaavat Lahden Talojen kiinteistöjen jätepisteiden kunnosta ja siisteydestä, ja he myös neuvovat asukkaita tarvittaessa jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun. Muovipakkausten keräämisen aloitus ei ole ihan läpihuutojuttu, Koskinen sanoo. − Noin puolessa kiinteistökantaamme muovinkeräys on ollut jo arkipäivää pidemmän aikaa, mutta toisella puolella asukkaamme ovat tottuneet hyvin lajittelemaan muovit energiajätteeseen. Energiajätteen keräyksen loppuessa samalla hetkellä, kun pakkausmuovien keräys alkaa, on mahdollista, että pakkausmuovien lajittelu ei lähde heti sujumaan toivotulla tavalla. Tämä asettaa haasteita tiedottamiseen ja eri jätejakeiden oikeiden astiamäärien ja tyhjennysvälien optimoinnille, Koskinen sanoo.

Lahden Talojen perinteisillä Kiinteistöpäivillä 27.4. Hämeen Kuljetuspisteen toimitusjohtaja Reijo Puranen esitteli jätehuollon uudistumista joukolle Lahden Talojen kiinteistönhuollon ja siivouksen ammattilaisia. Lahden Talojen talotekniikan asiantuntija Eero Kumpulaisen mukaan hyvä tiedonvälitys ja yhteinen keskustelu kiinteistönhuollon työntekijöiden kanssa antaa hyvät eväät varautua jätehuollon uudistukseen. Kumpulainen painottaa, ettei uudistus saa vaikuttaa heikentävästi asumisen laatuun. − Jäteuudistuksen keskelläkin roskakatoksien on pysyttävä siistinä, jotta ne täyttävät laatuvaatimuksemme, Kumpulainen sanoo.

Kiinteistönhuolto ja siivous ansaitsevat enemmän arvostusta

Kiinteistönhuollon ja siivouksen hyvä työnjälki jää usein vaille kiitosta. Lahden Talot haluaa olla edelläkävijä alan arvostajana ja palkitsee siksi vuosittain palveluntuottajakumppaniensa kiinteistönhuollon- ja siivoustyön parhaiten suoriutuneet työntekijät ja yritykset. Suoriutumista arvioidaan kiinteistökohtaisen laadunvalvonnan ja asiakaskastyytyväisyystutkimuksien pisteytyksillä yhden vuoden ajalta. Parhaiten pärjänneet työntekijät palkittiin jälleen Lahden Talojen Kiinteistöpäivillä.

Siivoojien laatupisteytyksessä korkeimmat pisteet sai Tatjana Vetserkovskaja. Toiseksi tuli Päivi Nissinen ja kolmanneksi Elena Sukhanova. Kaikki Lahden Talojen siivoojat ovat L&T Siivous Oy:n palveluksessa. − Meillä Lahden Taloilla siivousammattilaisten arvostus on suurta. En ole kuullut, että tämän alueen muut isot yritykset palkitsisivat vastaavalla tavalla, kertoo Lahden Talojen kiinteistötarkastaja Satu Airos.

Lahden Talojen aluehuoltomiesten laatupisteytyksen voitti viidettä kertaa peräkkäin Timo Lehtinen yrityksestä Alltime Oy. Toisena palkittiin Jonne Räsänen (Palmia Oy) ja kolmantena Aaro Ollikainen (Alltime Oy). − Kärkisijoilla nähdään usein samoja työntekijöitä. Kun hyvästä työstä annetaan ansaittua arvostusta, se vaikuttaa selvästi työn mielekkyyteen ja työpaikassa pysymiseen, Kumpulainen sanoo.

Lahden Talot palkitsi myös käyttämiensä kiinteistönhuoltoyhtiöiden joukosta parhaat pisteet saaneen yhtiön, Alltime Oy:n, joka voitti kisan jo neljättä kertaa peräkkäin.

 

Tiedotteet