Asukkaiden biojätteestä energiaa Lahden Talojen kaasuautoihin

Lahden Talojen asukkaiden biojätteestä saadaan usean sadan auton energiatarpeet

Lahden Taloilla on tällä hetkellä kolme kaasuautoa, joihin tankataan ainoastaan biokaasua ja kymmenen litran varatankkiin bensiiniä. Neljäs auto on hybridiauto. Kaasuautoilla on haluttu pienentää autoilun ympäristövaikutuksia.

Asukkaiden biojätteet menevät lahtelaisen Labio Oy:n, tuotantoteholtaan Suomen suurimman biokaasulaitoksen käsiteltäviksi. Laitoksessa valmistetun biokaasun kasvihuonekaasupäästövähenemä on yli 80 prosenttia verrattuna bensiiniin. Labio tuottaa noin 50 GWh biokaasua vuodessa, se vastaa 4 500 henkilöauton vuotuista polttoaineen kulutusta.

Isännöintipäällikkö Matti Koskinen sanookin, että kun autoissa käytetään asukkaiden biojätteen jatkojalostetta, on tämä kiertotaloutta parhaimmillaan. – Meillä on ollut jo usean vuoden ajan biojätteen keräämisen ja lajittelun tehostamista kannustavia kampanjoita. Lahden Taloissa asuu noin 11 000 asukasta ja voisin väittää, että asukkaiden biojätteistä saadaan usean sadan auton energiatarpeet, Koskinen sanoo.

Yhdellä Lahden Talojen kaasuautolla ajetaan vuosittain noin 15 000 kilometriä. Kaasuautojen hankinta ei ole vaatinut erillisiä investointeja, esimerkiksi sähköautoihin tarvitaan kiinteistöille erilliset latauspisteet ja lataussähkön laskutusjärjestelmän. Lisäksi kotimaisista ja uusiutuvista raaka-aineista tuotettu biokaasu on liikenteessä vähäpäästöisin ja edullisin polttoaine. – Ekologisuus on meille tärkeä arvo ja tähtäämme toiminnallamme hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen. Plussaa tässä on, että suosimme paikallista energiantuotantoa ja olemme lahtelaisella polttoaineella liikkeellä, sanoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Trafin tilastojen mukaan kaasuautojen ensirekisteröinti on tuplaantunut. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 1 100 kaasuautoa. Lahdessa tankkauspisteitä on Launeella ja Kujalassa.

Lahden Talojen autot ovat ympäristöystävällisiä.

Tiedotteet