Ensi kesänä pelastamme pörriäisiä useamman pesän voimalla

Lahden Talot vei kesän alussa mehiläispesän kerrostalonsa pihalle. Kokeilu oli Lahden Talojen keino auttaa pörriäisiä ja luonnonmonimuotoisuutta pärjäämään paremmin. Onnistuneen mehiläispesäkokeilun perusteella Lahden Talot haluaa lisätä pesien määrää ensi kesänä.

− Mehiläiskanta on pienentynyt radikaalisti. On hienoa, että mekin täällä Lahden Taloilla voimme tehdä tällaisen kädenojennuksen mehiläisille ja luonnolle, sanoo Lahden Talojen ympäristöpäällikkö Elina Rantanen.

Mehiläispesä sijaitsi kuluneen kesän ajan osoitteessa Timonkatu 5, jossa pesän pienet asukkaat saivat rauhassa keskittyä pörräämiseen pienen niityn läheisyydessä. Niitty oli alun perin Timonkadun asukastoimikunnan puheenjohtaja Mika Kuisman idea, joka haki niitylle omatoimisesti EU-rahoitusta. Pesää kävi hoitamassa itseään mehiläistohtoriksi kutsuva Kamran Fakhimzadeh Suomen Lähi Luomu Oy:stä pari kertaa viikossa. Pesästä kerättyä hunajaa purkitetaan paraikaa.

Rantasen mukaan kokeilu sujui niin hyvin, että ensi kesänä mehiläispesiä voidaan viedä muidenkin talojen pihoille. − Toivomme, että asukastoimikunnat ovat tässä asiassa itse aktiivisia ja ottavat meihin yhteyttä, jos he haluavat mehiläispesän oman talonsa pihalle. Pesän hoito ei vaadi asukkailta mitään erityisiä lisätöitä, mutta asukastoimikunnan tehtävä on ilmoittaa esimerkiksi mahdollisesta ilkivallasta, Rantanen sanoo.

Olemme iloisia siitä, että Timonkatu 5:n pesän mehiläisyhdyskunta sai tehdä töitä rauhassa. − Iso kiitos hyvästä kokeilusta kuuluu mehiläistenhoitajalle ja asukkaille, sanoo Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Myös kaupunkiviljelystä hyviä kokemuksia

Lahden Talot antoi Hollolankatu 3:n asukkaille ensimmäistä kertaa mahdollisuuden päästä nauttimaan kaupunkiviljelyn sadosta. Kysymyksessä oli kolmen toimijan, Lahden Talojen, Blokgårdenin ja Inspiksen yhteishanke, jossa pilottikerrostalolle toimitettiin viljelylaatikot, joihin taimet oli istutettu valmiiksi. Asukkaiden ei tarvinnut itse hoitaa viljelylaatikoita, sillä Lahden Talot rahoitti viljelylaatikoiden hoitamisen.

Rantasen mukaan viljelylaatikoista saatiin runsaasti maukasta satoa: erilaisia kaaleja, kesäkurpitsaa, tomaatteja, yrttejä ja salaattia sekä jopa syötäviä kukkia. − Tämäkin pilottikokeilu oli onnistunut, mutta ensi kesänä haluamme kannustaa asukkaitamme hoitamaan viljelylaatikoita itse, alusta loppuun. Ajattelen, että on aika palkitsevaa upottaa kädet itse multaan ja saada satoa sitten aikanaan, Rantanen sanoo.

Koskinen lisää, että kaikilla Lahden Talojen asukkailla on ollut jo ennen tätäkin kokeilua mahdollisuus omatoimiseen kaupunkiviljelyyn. − Toivomme, että tämä kokeilu saa asukkaat innostumaan kaupunkiviljelystä vieläkin enemmän.

Konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi

Lahden Taloille ympäristön hyvinvointi on iso asia. Matti Koskisen mukaan kaikki ympäristön hyvinvointiin liittyvät toimet perustuvat strategiaan ja käynnissä on koko ajan useampia hankkeita. Esimerkiksi MiniMoi! -kilpailussa vähennetään asumisen hiilidioksidipäästöjä, uudet kiinteistöt rakennetaan parhaaseen A-energialuokkaan ja CANEMURE-hankkeessa kehitetään uutta teknologiaa asumisen päästöjen vähentämiseen. Näillä toimenpiteillä Lahden Talot myös tukee osaltaan Lahtea ympäristöpääkaupungin tavoitteissa. ­− Pyrimme tekemään konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi, Koskinen painottaa.


Timonkatu 5:n mehiläispesä

Tiedotteet