Mehiläispesäkokeilusta tuli menestys − Lahden Talojen pihoilta löytyy nyt kuusi pörriäisten asuttamaa pesää

Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi on saanut Lahden Talot innostumaan vieläkin enemmän hyvistä teoista ympäristön hyväksi. Mehiläispesien lisäksi luontoa tuetaan useilla projekteilla yhdessä asukkaiden kanssa.

Lahden Talot teki ensimmäisen mehiläispesäkokeilunsa viime kesänä, kun Timonkatu 5:n pihaan vietiin yksi mehiläispesä aidatulle alueelle, asukkaan tekemän niityn läheisyyteen. Pesää kävi hoitamassa koko kesän ajan Kamran Fakhimzadeh Suomen Lähi Luomu Oy:stä. Kokeilu sujui hyvin ja asukkailta saadun hyvän palautteen perusteella Lahden Talot antoi muillekin asukkailleen mahdollisuuden seurata mehiläispesien kuhinaa oman talonsa pihalla tänä kesänä. Timonkadulta löytyykin nyt kaksi pesää ja yhdet mehiläispesät löytyvät osoitteista: Eteläinen Liipolankatu 1, Hirsimetsäntie 71, Puotikatu 1 ja Vihantakatu 1.

− Asukkailla oli mahdollisuus toivoa mehiläispesää oman talonsa pihalle. Yllätyimme ja ilahduimme kiinnostuneiden asukkaiden määrästä, kertoo Lahden Talojen ympäristöpäällikkö Elina Rantanen. − Mehiläispesät tarjoavat mukavaa seurattavaa talon asukkaille ja varmasti erityisesti lapsista on kivaa ja opettavaista seurata mehiläisten pörräilyä. Antamalla rauhallisen pesintäpaikan mehiläisille, tuemme luonnon monimuotoisuutta ja ehkäisemme mehiläiskatoa, Rantanen jatkaa.

Yrttejä, vihanneksia ja kukkia oman talon pihalle

Lahden Talot antoi viime kesän tapaan asukkailleen mahdollisuuden myös kaupunkiviljelyyn. Yhteensä 28:n talon pihasta löytyy nyt 1–2 viljelylaatikkoa, johon Lahden Talot on tarjonnut vapaavalintaiset neljä pussia siemeniä sekä mullat. − Asukkaiden vastuulla on niin siemenien istutus kuin viljelysten hoito. Uskon, että viljelylaatikoiden hoitaminen on asukkaille palkitsevaa ja voi lisätä parhaimmillaan koko talon yhteisöllisyyttä, Rantanen sanoo.

Asukkailla oli lisäksi mahdollisuus toivoa rusokirsikkapuuta oman talonsa pihalle. Asukkaat istuttavat puut itse elokuun alussa ja niitä tulee yhteensä 44 kappaletta eri talojen pihoille. − Puut ovat kunnianosoitus ympäristöpääkaupungille. Ne tuovat kukkiessaan iloa aikaisin keväällä ja myös syksyllä puut ovat erityisen kauniin värisiä. Puut edustavat pysyvyyttä ja kauneutta ja asukkaiden on mukava seurata niiden kasvua. Puut myös sitovat hiiltä ja vähentävät näin kasvihuonekaasuja, Rantanen kertoo.

Samalla kun Lahden Talot tekee hyviä tekoja ympäristön hyväksi, tuetaan myös asukkaiden yhteisöllisyyttä. Keväisin Lahden Talojen asukastoimikunnat järjestävät kiinteistöidensä pihoilla talkoopäiviä, joissa pihapiirit kunnostetaan talven jäljiltä. Tänä vuonna talkoisiin osallistui asukkaiden lisäksi myös Lahden Talojen henkilökuntaa − asiakaspalvelutyöntekijästä isännöintipäällikköön. Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen osallistui terassin maalauspuuhiin Loviisankadulla. − Haluamme rakentaa parempaa asumista nimenomaan yhdessä asukkaidemme kanssa. Talkoissa meillä oli hyvä mahdollisuus kohdata asukkaitamme vähän epävirallisemmissa merkeissä. Yhdessä saimme paljon hyvää aikaa, kertoo Anttonen.

Tiedotteet